Starosta Litvínova: Petice je mi zcela ukradená

Eliška Bártová Eliška Bártová
30. 4. 2009 10:05
Podle Daniela Voláka trápí změny na městě jen "pár uplakánků"
Starosta Litvínova Daniel Volák
Starosta Litvínova Daniel Volák | Foto: Václav Kounovský

Litvínov - Litvínov má měsíc nového starostu Daniela Voláka (ODS). Proti jeho zvolení lidé protestovali a tento týden mu předali petici s 1 501 podpisy.

Starostu, jenž se dostal k moci sesazením spolustraníka Milana Šťovíčka, však odpor lidí nechává klidným.

„Podpisová akce … je mi zcela, ale zcela ukradená," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Volák. Lidi, kteří proti jeho dosazení na post starosty protestují, označuje za „pár uplakánků."

Stejně tak se brání nařčení Martina Maxy, že je spojen s lidmi z podsvětí.

Pár uplakánků

Ve čtvrtek byla zastupitelstvu předána petice s podpisy 1 453 lidí, kteří se staví za odvolaného starostu. Jak tuto akci vnímáte?
Podpisová akce má zanedbatelný rozsah a je mi zcela, ale zcela ukradená. Navíc je lživá, odvolání Šťovíčka bylo odůvodněné a demokratické, byl to veřejný a regulérní krok.

Pro vás ten počet není impulsem, abyste to řešili?
Pro nás ten počet není rozhodující a nemá ani zákonný dosah, abychom se tím zabývali. Projednáme to, ale žádný návrh z toho rozhodně nevypadne.

Už na prvním zasedání lidé dávali najevo svůj nesouhlas s odvoláním starosty Šťovíčka. Jak se vám v této atmosféře, kdy vás lidé nechtějí za starostu, vede město?
Naopak, lidé s odvoláním souhlasí. Běžte se zeptat do Janova, podívejte se na první výsledky, proč DS nepochoduje Janovem a proč tu nejsou takové bouře. Tam je třeba se dívat a ne měsíc dozadu pro pár uplakánku, kteří se nedokázali smířit s tím, že magistr Šťovíček odešel.

Janov, Janov a zase Janov

Litvínovské sídliště Janov
Litvínovské sídliště Janov | Foto: Ondřej Besperát

Čím to je, že DS nepochoduje městem? I když na počátek června už pochod nahlásila….
Na počátku června pochoduje pravidelně, protože tu má výročí ubodaného Reha, letos bude desetileté výročí. Takže to není žádná novota.
My Janovským posilujeme policii, probíhají kontroly v domácnostech, otevřeli jsme detašované pracoviště odboru sociálních věcí. Bude tam pojízdná služebna městské policie, dostanou další zásahový vůz a budou posíleni o čtyři muže. Požádal jsem policejního prezidenta o navýšení 10 tabulkových míst speciálně pro Janov. Jako velitel městské policie jsem rozhodl, že jejich hlavní priorita bude Janov, Janov a zase Janov.

To znamená, že podle vás děláte víc pro Janov než předchozí vedení?
Já dělám rozhodně víc a jsem zastánce represe. Výchovy už v tomto ohledu bylo dost. Myslím si, že represe přináší výsledky, aby se lidem v Litvínově žilo lépe.

Ti s hodnou tváří

Řada lidí v Litvínově včetně pana Maxy říká, že se dostali k moci lidé, kteří jsou spojeni s podsvětím-Vás řadí mezi ně zvláště kvůli tomu, že jste zastupoval Divkoviče a Stadlera, lidi z okruhu Macháčka považovaného za bosse podsvětí. Jak toto nařčení vnímáte?
Já jsem povoláním advokát, takže to je jako kdyby někdo chirurgovi vyčítal, že ošetřuje člověka, který je trestně stíhán. Já jsem udělal svoji práci, a jak nejlépe jsem mohl. Takhle to je. Já se do žádného podsvětí neřadím a pan Maxa, ať si ujasní své výroky. Navíc, pokud vím, tak v Litvínově už nežije.

Vám nevadí, že se na vedení města podílí lidé typu Kamila Havelky, jenž vlastnil s Martinem Macháčkem vymahačskou agenturu a údajně se pohyboval v podsvětí?
Pan Havelka je místopředseda ČSSD v Litvínově, to je regulérní a má jasný mandát, aby jednal. Tak v tom nevidím sebemenší problém.

Jde o to, zda vám nevadí, že za město jedná člověk s takovouto minulostí?
Vůbec mi nevadí jeho minulost. Považuji ho za čestného člověka, který drží své slovo a snaží se mnohem víc dělat něco pro město, než ti někteří s hodnou tváří, kteří za celá léta nehnuli ani prstem.

Ze smlouvy jsem odešel

Petice s 1 453 podpisy. Starostu Voláka nezajímá
Petice s 1 453 podpisy. Starostu Voláka nezajímá | Foto: Aktuálně.cz

Máte s městem uzavřenou smlouvu na právní zastupování. Už jste od ní odstoupil kvůli střetu zájmů?
Ano, už jsem to udělal. Byla uzavřena dohoda o ukončení zastupování města Litvínova. Z té smlouvy jsem úplně odešel, pokračuje v ní pouze magistra Koutecká, která se se mnou účastnila výběrového řízení. Není to nikdo z mé kanceláře, každý máme jiné IČO.
A abyste si ujasnila slovník: já jsem žádnou zakázku nedostal, ale vyhrál. Ta druhá firma sice nabízela o 400 tisíc nižší cenu, ale jiný rozsah. Kdyby se to přepočítalo, tak by byla třikrát dražší.

Tuto zakázku jste dostal ještě, když jste byl zastupitel. Nebylo tedy na místě vyřadit se kvůli střetu zájmů? Přeci jenom zastupoval jste město i jako politik.
Přečtěte si zákon o střetu zájmů, pokud by to tam bylo napsáno, tak bych to udělal. A protože to tam napsáno není, tak mi není třeba podsouvat, co by bylo lepší, nebo jak to kdo cítí. Já bych cítil tolik věcí rád, ale prostě platí zákon a v rozporu se zákonem to není.

 

Právě se děje

Další zprávy