Martin Maxa: Litvínov ovládá mafie a touha po moci

Eliška Bártová Eliška Bártová
30. 4. 2009 18:00
Zpěvák podepsal petici proti novému vedení města

Litvínov - Litvínovští zastupitelé dostali ve čtvrtek na stůl petici s podpisy 1 501 občanů města, kteří nesouhlasí s pučem, ke kterému před měsícem na radnici došlo.

S odvoláním řádně zvoleného starosty Milana Šťovíčka (ODS) a dosazení Daniela Voláka (ODS) nesouhlasí také litvínovský rodák Martin Maxa.

Poměry v Litvínově kritizuje už léta, sám málem přišel o život, když se snažil ochránit hosta svého klubu před útočníky z místního podsvětí.

Nyní tvrdí, že puč na radnici byl účelový a k moci se díky němu dostali lidé napojení na podsvětí.

„Je to skupina lidí, která se rekrutovala z řad nejjadrnější litvínovské mafie," popsal Maxa lidi, kteří dnes Litvínovu vládnou. Z toho, co se v Litvínově děje jde podle Maxy „mráz po zádech."

Očista mafiánů

Jste jeden z 1 501 občanů Litvínova, kteří podepsali petici, ve které vyjadřují podporu odvolanému starostovi. Proč jste petici podepsal?
Lidé, kteří teď vládnou městu, nemají můj mandát, nevolil jsem je a nechci, aby byli ve vedení města. Volil jsem pana Šťovíčka (sesazený starosta-pozn. red), kterého považuji za slušného člověka. Nyní se k moci dostali lidé, o kterých si myslím pravý opak.
Jak byste tedy charakterizoval současné vedení města?
Je to skupina lidí, která se rekrutovala z řad nejjadrnější litvínovské mafie. Mafiánská skupina, která se zabývala nejnižšími způsoby vydírání a dalšími mafiánskými praktikami. V posledních letech se tito lidé začali dostávat do politiky a tím se v očích veřejnosti legalizují a „očišťují". Pokud se s tím něco neudělá, tak za pár let budou považováni za slušné lidi a jejich minulost bude zapomenuta.

Starosta města Daniel Volák
Starosta města Daniel Volák | Foto: Václav Kounovský

Buďte konkrétnější, jaké mafiánské praktiky máte na mysli?
Málokdo na ně má něco konkrétního. Především proto, že spousta jejich obětí a tím pádem potenciálních svědků podlehla jejich zastrašování. A rovněž proto, že ve všech kauzách, které vypluly na povrch jako špička ledovce, fungovaly na Mostecku orgány činné v trestních věcech spíše jako zametači stop, než aby obstarávaly důkazy. Proto dnes mohou existovat mafiáni s čistým trestním rejstříkem a tímhle argumentem se zaštiťovat, nebo být omlouváni. Je to však klasický příklad sofizmu a fabulace, který dnes tak rádi na svou obranu používají i vysocí politici, kteří se s takovými lidmi začnou přátelit a ukazovat na veřejnosti. Podle této dikce je však slušným člověkem třeba i masový vrah. Stačí jen nebýt dopaden. Přesto ale existují indicie, ze kterých to lze dovodit.

Za mafiána považujete i současného starostu Voláka?
Jsou tu určité indicie, které tomu nasvědčují. Volák právně zastupoval Dalibora Divkoviče, který mě málem zastřelil a který byl jasný člen místního podsvětí a ve službách Kamila Havelky a Martina Macháčka. Potom obhajoval i Stadlera, jenž jednal opět na objednávku Macháčka a spol, když zmlátil palicí do bezvědomí svědka útoku na mě. Nový starosta Volák byl minimálně částí života propojen s těmito lidmi a to v době, kdy to byli nejostřejší grázlové a není nejmenší důvod domnívat se, že by s nimi nebyl v přátelském vztahu dodnes. Takže tady je jasné propojení.

Na to se dá namítnou, že advokát si své klienty nevybírá, dělá jen svoji práci.
To se sice dá namítnout, ale Litvínov je malé město a tyhle věci se tu prostě ví.

Když v Litvínově tekla krev

V roce 2002 jste málem přišel o život, Dalibor Divkovič na vás vystřelil před vaším hudebním klubem. Připomeňte čtenářům, co se tehdy odehrálo?
Došlo k tomu v době, kdy se v podnicích na Litvínovsku vybíralo výpalné. Nikdy předtím se v mém klubu nic nestalo a najednou ob týden přišel Martin Macháček považovaný za bosse podsvětí, nebo lidé z jeho skupiny a někoho zmlátili, něco rozbili. To byla, dle mého názoru, příprava na vybírání výpalného. K čemuž už nedošlo, protože došlo k incidentu, kdy Divkovič začal pistolí mlátit jednoho mého hosta, snažil jsem se mu v tom zabránit a on zbraň obrátil proti mně. Vyšel výstřel a kulka mě škrábla na hlavě, napadený muž měl na hlavě 30 stehů, já sedm. Ještě té noci jsem podal patřičná trestní oznámení, uvedl svědky. Už následující den měl všechna jejich jména Havelka s Macháčkem a mohlo začít jejich klasické zastrašování a ovlivňování. Jména těchto svědků jim mohla pochopitelně poskytnout jenom policie, nikomu jinému jsem je nesdělil. Divkovič byl odsouzen jen k pouhým10 měsícům podmínky. Z čehož plyne, že nejen policie, ale i místní soudy jsou s mafiány docela zadobře.

V Litvínově se po pěší zóně prohání Hummer za miliony
V Litvínově se po pěší zóně prohání Hummer za miliony | Foto: Ludvík Hradilek

Jaká vládla tehdy v Litvínově atmosféra a jak se to změnilo?
Začátkem 90. let tu byla velmi uvolněná atmosféra a bylo tu docela veselo. To město tepalo, ale postupně vznikalo podsvětí a rekrutovala se skupinka lidí, kteří se zabývali vymáháním dluhů, ovlivňováním aukcí veřejného majetku, lichvou, pseudoochrankami. Postupně nabývali na síle, docházelo ke rvačkám, vraždám, začali být provázáni na tamní policii. Tehdy jsem pochopil, že to už nejsou jenom zločinci, kteří mlátí lidi, ale že už mají kamarády na vysokých místech a jsou tak méně zranitelní.

Co se stalo teď, zklidnila se situace?
Co se týká výpalného, změnila se pouze forma. Mafiáni si už rozdělili své rajóny a už nemají potřebu demonstrovat tolik svou moc, mají své jisté. Podle mých informací mají některé podniky uzavřenou smlouvy za tísíce měsíčně s bezpečnostní službou. Přitom ta agentura pro ně nedělá nic, jen je k dispozici na telefonu. Platí tedy za služby, které jsou de facto žádné. To lze považovat za výpalné. Policie by se tím měla zabývat.

Jinak ale v Litvínově vládne atmosféra strachu,která by se dala krájet. Připomíná mi to totalitu. Stejně jako tenkrát se lidé bojí říkat nahlas, co si myslím. S tím rozdílem, že teď se nebojí o zaměstnání, ale o své zdraví, bojí se, že je někdo za rohem zbije.

Vyhazovač politikem

Kdo je podle vás teď hlavní hráč na radnici?
Podle mě je to již zmíněný Kamil Havelka, člen podsvětí, podle mého názoru jeho hlava. Jeho cílem jsou peníze a moc. Takovým lidem dělá dobře, když si mohou dovolit všechno.

Kdo je Kamil Havelka?
Znám ho od 90. let, kdy se objevoval jako vyhazovač v různých podnicích. Během pár let začal demonstrativně jezdit v drahých autech, a lidé kolem něj začali být vidět. Luxusní fára parkovala na zakázaných místech. Demonstrovali, že v tomhle městě si mohou dovolit cokoliv.
Pak jsem najednou zjistil, že se tentýž Havelka začal motat kolem radnice, spolupracovat s nimi, dokonce se stal místopředsedou ČSSD a zasedá v městské komisi péče o obyvatelstvo…To už je opravdu silná káva
S velkými obtížemi jsem to strávil, a pak najednou došlo k tomuto puči na radnici. Spojilo se mi to a přijde mi, že za tím převratem stojí právě skupina lidí kolem Havelky, kteří se tak zbavili nejspíš posledního poctivého člověka ve vedení radnice, aby jim nikdo neviděl do karet a opanovali tak dění ve městě.
 
Kdo umožnil člověku s takovou minulostí dostat se do politiky?
Je to dlouhodobý kamarád místostarosty Martina Kliky to mluví za vše. Navíc, když tento gang začal řádit v Litvínově, byl Klika šéfem městské policie…

Strach nad městem

Kamil Havelka v pozadí. Nerad se nechává fotit...
Kamil Havelka v pozadí. Nerad se nechává fotit... | Foto: www.eurorellax.wz.cz

Proč podle vás došlo před měsícem k puči a sesazení starosty a radního?
Jde o peníze a moc. Nejsou to jen miliony dotací, které teď do města jdou a které budou moci rozdělovat, ale i o moc a postavení, které tím získají. Jsme na malém městě, kde lidé na radnici mají velkou moc, mohou de facto o všem rozhodovat a vládnout. Jednoho dne jim město bude patřit - budou chodit všude bez vstupného, budou mít své stoly v restauracích a nikdo si nedovolím jim postavit. Zkrátka jako správné mafiánské město.

Považujete Litvínov za mafiánské město?
Z tohoto pohledu určitě.

Měl jste strach v Litvínově žít?
Ani ne. Udělal jsem vše, co jsem občansky měl udělat. Šel jsem proti nim, dával trestní oznámení, upozorňoval na jejich nekalé praktiky. Postupně ale mé životní aktivity směřovaly jinam. Ale strach tu lidé, kteří s nimi přišli do styku, zažívali a zažívají běžně.

Myslíte si, že se podpisem petice něco změní?
Alespoň tím dávám jasně najevo svůj postoj, který mám už léta. Nelíbí se mi, že vyhlášení mafiáni jako Kamil Havelka se stanou členy ČSSD, pracují pro město a jezdí za nimi Jiří Paroubek a Zdeněk Škromach. Z toho mi běhá mráz po zádech.

 

Právě se děje

Další zprávy