Tamiflu mizí z lékáren. Lidé kupují tisíce balení denně

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
30. 4. 2009 8:24
Lékaři antivirotikum předepisují navzdory WHO. Podle ní si vir vytvoří rezistenci
Foto: Reuters

Praha - Polykat preventivně tablety Tamiflu, přestože nehrozí žádné nebezpečí, je přímo trestuhodné. Mělo by se tomuto běsnění zamezit.

Tak se ve středu vyjádřila ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová. Reagovala na paniku, kterou mezi lidmi způsobil virus prasečí chřipky A/H1N1. Hromadně chodí ke svým lékařům a žádají recept. Ti jim ho ochotně poskytnou.

"Pokud ale lidé začnou léky bezdůvodně masově užívat, ztratí účinnost," varuje odbornice.

Osm tisíc krabiček denně

Z lékáren po celé zemi mizí krabičky Tamiflu po stovkách. Podle dodavatele - švýcarské společnosti Roche - každý den putuje do distribuční sítě dokonce osm tisíc nových balení.

"Je to tak. Když jsem se dnes díval do skladu, zjistil jsem, že už máme poslední balení. Zmizelo to velice rychle," potvrdil také mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Tamiflu

Co je Tamiflu?

  • Lék vyvinutý na léčení chřipky, tedy na boj proti virům.
  • Brání šíření viru z buňky tak, že zablokuje enzym neuraminidázu.
  • Vir pak nemůže pokračovat do jiné buňky, ve které by se opět namnožil.
  • Proto je potřeba lék užít v prvních 48 hodinách, později je organismus virem zaplavený.

Kolik stojí?

  • Tamiflu stojí mezi 600 až 700 Kč, pojišťovna hradí 590 Kč, ale jen indikovaným pacientům
  • Preventivně by se měl užívat na vrcholu epidemie po dobu šesti týdnů

Pokud se ale budou lidé "léčit" antivirotikem svévolně, aniž by je zasáhl virus chřipky, lék může časem ztratit svůj účinek.

"Dopadne to jako s antibiotiky. Virus začne vytvářet rezistentní kmeny. To znamená takové, které budou antivirotiku odolávat. A přijdeme o jeden ze dvou léků proti chřipce," varoval Jiří Pešina ze společnosti Roche. Lidstvo pak podle něj nebude mít další nástroj, jak s virem chřipky účinně bojovat.

Je těžké říct pacientovi "ne"

Lékaři ale vidí situaci jinak. Naléhání pacientů často nakonec podlehnou a recept na Tamiflu předepíšou.

"Musím přiznat, že to rozumné není. Někdy je ale velmi těžké pacientovi vysvětlit, že to není správný krok," řekl Aktuálně.cz šéf Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.

Pokud lékař předepíše medikament s vědomím, že to pacientovi neuškodí a nehradí to pojišťovna, tak to podle něj není "nic proti ničemu". "Jenom se pak obávám, že jen naprostý zlomek preparátu bude použit skutečně ve správný okamžik pro správné pacienty," připustil.

Lidé, kteří by chtěli nasadit pilulky jako obranu proti hrozící prasečí chřipce, by je totiž museli brát na vrcholu epidemie a po dobu šesti týdnů. Zaplatili by tak pět až šest tisíc korun na osobu. Výsledek by byl přesto nejistý.

Dnes raději očkování

Foto: Reuters

Sama společnost Roche proto doporučuje raději očkování. Teprve pokud by vypukla epidemie prasečí chřipky, měli by se lidé začít poohlížet po antivirotiku. Opět ale jen ti, u kterých se začnou projevovat první příznaky nákazy.

"Aby to nedopadlo tak, že nebudou léky pro lidi, co je skutečně potřebují, zatímco zdraví je budou mít doma," řekl Jiří Pešina.

Roche je podle něj schopna zásobit Světovou zdravotnickou organizaci zhruba třemi miliony balení léku Tamiflu. Dalších 1,5 milionu balení je podle něj ve Švýcarsku, 1,5 milionu mají v Americe. "Současně jsme připraveni předzásobit ohniska nákazy a splnit pandemické plány všech států," řekl Pešina.

 

Právě se děje

Další zprávy