Litvínov v pohybu. Stovky lidí žádají hlavu starosty

Eliška Bártová Eliška Bártová
30. 4. 2009 13:55
Lidé vyjadřují podporu odvolanému starostovi
Daniela Voláka na radnici nechtějí
Daniela Voláka na radnici nechtějí | Foto: Václav Kounovský

Litvínov - Představitelé severočeského Litvínova musí znovu čelit nespokojeným občanům. Zatím 1 501 z nich podepsalo petici, kterou dnes předají zastupitelstvu.

Lidem se nelíbí, že současný starosta Daniel Volák (ODS) společně se svými kolegy před měsícem sesadil z postu řádně zvoleného stranického kolegu Milana Šťovíčka a radního Miroslava Otcovského.

Stalo se tak v době, kdy již bylo zřejmé, že do města přitečou desítky milionů korun mimořádné dotace na obnovu problémového sídliště Janov.

„Nové vedení města by si mělo uvědomit, že to, jak se dostali k moci, bylo účelové, za hranicí slušného politického boje," řekl Aktuálně.cz iniciátor petice Petr Baraňák. „To, že se během pěti týdnů bez jakékoliv kampaně podepsalo pod petici tolik lidí, považuji za úspěch."

Petici s podpisy a adresami signatářů však Baraňák zastupitelstvu nepředá. Důvodem je podle něj strach z možné pomsty.

"Vzhledem k tomu, že jsou na petici uvedeny adresy, nerad bych signátaře vystavil riziku, že se jim někdo z lidí kolem vedení města bude mstít," vysvětluje. "Proto budeme zastupitelstvo pouze o petici informovat, dáme jim do ní nahlédnout, ale necháme si ji."

Ukradená petice

Nový starosta města Daniel Volák prý nebude na vyjádření občanů reagovat.

"Podpisová akce má zanedbatelný rozsah a je mi zcela, ale zcela ukradená," řekl Aktuálně.cz Daniel Volák. "Pro nás ten počet není rozhodující, nemá ani zákonný dosah, abychom se tím zabývali. Projednáme to, ale žádný návrh z toho rozhodně nevypadne."

Jadrná mafie

Podle organizátora petice Baraňáka se řada lidí bála petici podepsat. „Jeden, dva lidé z deseti nám říkali, že se s peticí ztotožňují, ale mají strach napsat tam svou adresu," říká Baraňák. „Bojí se, že by se jim někdo mohl mstít."

Litvínov má totiž už delší dobu pověst města spojeného se zločinem, kde vládne strach.

Martin Maxa léta proti nekalým praktikám v Litvínově bojoval
Martin Maxa léta proti nekalým praktikám v Litvínově bojoval | Foto: Aleš Kartal

Před osmi lety to na vlastní kůži pocítil i zpěvák a v té době majitel litvínovského hudebního klubu Pijonýr Martin Maxa. Když odmítl přistoupit na praktiky vymáhání výpalného ve svém podniku, málem přišel o život. Násilí pokračovalo i poté, co o dění v Litvínově informoval týdeník Respekt. Jeho tehdejší šéfredaktor Tomáš Němeček byl po sérii článků zmlácen.

Dnes je podle informací Aktuálně.cz Martin Maxa jedním ze signatářů petice proti novému vedení města.

„Petici jsem podepsal, protože lidé, kteří teď městu vládnou, nemají můj mandát," vysvětlil Maxa, proč připojil pod svůj podpis. „Je to skupina lidí, která se rekrutovala z řad nejjadrnější litvínovské mafie."

Život v Litvínově

Podle Maxy operovala v Litvínově a okolí skupina kolem vymahačské firmy Martina Macháčka a Kamila Havelky. Na denním pořádku byly rvačky, zranění, vraždy.

Havelka je nyní členem ČSSD, figuruje v komisi rady města a je pravou rukou místostarosty města Martina Kliky (ČSSD). Firma Allkon spojená s Havelkou získává od města zakázky za desítky milionů korun.

S lidmi kolem bosse tamního podsvětí Macháčka byl profesně spojen i současný starosta Volák. Coby právník zastupoval Dalibora Divkoviče, jenž byl obviněn z útoku na Maxu. Krátce zastupoval také Martina Stadlera, jenž posléze zmlátil palicí do bezvědomí svědka útoku na Maxu.

"Jsem povoláním advokát, takže to je jako kdyby někdo chirurgovi vyčítal, že ošetřuje člověka, který je trestně stíhán," argumentuje Volák. "Já jsem udělal svoji práci, a jak nejlépe jsem mohl. Do žádného podsvětí se neřadím a pan Maxa, ať si ujasní své výroky."

Litvínov dostal na obnovu sídliště Janov 90 milionů korun
Litvínov dostal na obnovu sídliště Janov 90 milionů korun | Foto: Ondřej Besperát

Až do loňského podzimu zastupoval Volák také Ladislava Mandíka obviněného z podvodů s naftou. Jeho manželka Dagmar nyní zasedá v radě města a její firmy získávají od města milionové zakázky. 

Volák zároveň od roku 2005 zasedá v dozorčí radě firmy APRA, která patřila italskému podnikateli a pronajímala prostory na Václavském náměstí v Praze například pro hernu a restauraci. Současný jediný akcionář firmy je registrován v daňovém ráji na britských Panenských ostrovech.

Touha po moci

Litvínovská opozice a někteří obyvatelé města považují puč na radnici za čistě účelový. 

„Tady jde o boj o moc, zakázky a peníze," okomentoval pro Aktuálně.cz situaci odvolaný radní Miroslav Otcovský. „Byli jsme odvolání proto, aby určitá skupina získala v Litvínově absolutní moc."

Oba sesazení politici totiž upozorňovali na podezřelé přidělování veřejných zakázek a nekalé praktiky v Litvínově.

Kritika odvolaných padala mimo jiné na hlavu současného starosty. Volák totiž od města získal zakázku za 6,4 milionů korun za právní zastupování, i přesto, že nabídl cenu zhruba o 400 tisíc korun vyšší než další uchazeč. 

Litvínovští občané se za odvolaného starostu postavili už na první zasedání zastupitelstva. Nového starostu přivítali transparenty s nápisy „Kmotr Volák horší než Tlustý." Nyní dávají svůj nesouhlas najevo peticí.

 

Právě se děje

Další zprávy