Prasečí chřipka může být v Česku klidně už zítra

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
30. 4. 2009 12:35
Vir by do Česka mohl dorazit do dvou měsíců, říká šéfka české WHO
Foto: Reuters

Praha - Virus prasečí chřipky se přiblížil k českým hranicím.

Tři případy potvrdilo sousední Německo, jednoho nemocného má už i Rakousko. V obou zemích se virus prasečí chřipky objevil u lidí, kteří se vrátili z cest z Mexika.

Hlavní hygienik Michael Vít navíc ve středu odhadl, že by prasečí chřipka mohla do Česka proniknout velice rychle - během jednoho týdne.

"Může to být klidně i zítra," potvrzuje ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová. Přesto podle ní stále žádné velké nebezpečí nehrozí.

A.cz: Prasečí chřipka je podle dostupných informací ve Španělsku, Anglii, objevila se i v Rakousku a Německu. Co to znamená pro Česko? Zvyšuje se riziko nákazy?

Domnívám se, že situace pořád zůstává stejná. Je to stále jen o monitorování a zahájení kroků, které jsou uvedeny v pandemickém plánu. Je to také věc ministerstva zahraničních věcí, jak bude komunikovat se sousedními státy, odkud by se mohl virus přesunout do České republiky.

U nás se stále virus nepotvrdil, všechny případy se prověřují. Informace nelze aktualizovat během několika hodin, izolace viru v laboratoři trvá i několik dní.

A.cz: Hlavní hygienik Michael Vít odhadl, že by prasečí chřipka mohla do Česka proniknout během jednoho týdne. Je to odhad reálný?

Nikdo v tuto chvíli nemůže s jistotou říct, kdy se chřipka v Česku objeví. Může se sem dostat leteckou dopravou klidně už zítra. Všechno jsou to jen odhady. Převažuje očekávání, že bude Česko zpočátku ušetřeno, průběh epidemie se ale bude zesilovat. Kulminovat by mohla během několika měsíců.

Druhá varianta je, že se virus v Česku objeví rychle a situace se bude podobat tomu, co se odehrává ve Španělsku a dalších zemích. Případy sporadického výskytu budou ale vždy pod kontrolou. Budou určitě zabezpečeny a izolovány.

A.cz: Pokud k nám prasečí chřipka skutečně pronikne, co se bude v Česku dít? Jaká opatření by se měla udělat?

Především zachovat klid, nepanikařit, nenakupovat Tamiflu. Obava tady je, virus má skutečně pandemický potenciál a situace skutečně může vyústit ve velice závažné zdravotnické téma.

Je proto důležité sledovat informace, aby lidi byli připraveni na to, že i oni se mají chránit a dodržovat základní hygienická pravidla - mýt se, smrkat do kapesníků, ty pak vyhodit. Také by se neměli příliš pohybovat v místech s vyšší koncentrací lidí, nepoužívat společné příbory...

Jestliže pak člověk symptomy pociťuje, měl by se uvést do klidu a léčit se v domácím prostředí jako v případě sezónní chřipky. Eventuálně by mohl vyhledat lékaře, který pak poradí, jestli je na místě léčba Tamiflu.

A.cz: A opatření, která by měly přijmout úřady? Budou se stejně jako v Mexiku uzavírat veřejné prostory? Jaké další kroky budou následovat?

Zavírání škol a dalších veřejných prostor je možné. I to je jedno z opatření pandemického plánu. Dál by se měly chránit rizikové skupiny osob potřebné pro zachování chodu a infrastruktury státu. Například zdravotníci. Měli by být schopni neustále poskytovat pomoc. Ať už antivirotiky, nebo vakcínou, pokud už by byla vyvinuta. Nebo také dodávkami základních potravin.

A.cz: V pandemickém plánu, který odborníci vypracovali původně pro ptačí chřipku, se popisuje katastrofický scénář. Ten počítá se třemi miliony nemocných a 12 tisíci mrtvých. Za jakých okolností by se mohl scénář naplnit?

Včera při vyjádření vrcholových představitelů Světové zdravotnické organizace také zaznívaly podobné katastrofické scénáře. Berme to ale jako jeden ze scénářů, který by nastal pouze v případě, že by se skutečně naplnila hrozba pandemie.

To znamená, že by se začala z importovaných případů vytvářet ohniska nákazy, odkud by se chřipka dál šířila v dané komunitě. Navíc je to scénář, který jako by ani nepočítal s jakoukoliv odpovědí nebo akcí proti nákaze. Hlavním úkolem a poselstvím je proto snažit se co nejvíce limitovat další rozsev nebo šíření a co nejvíce snížit dopady nemocni.

Pak také pracovat s lidmi, kteří už onemocněli - zahájit u nich adekvátní léčbu. Důležité je, aby nemocní zůstali doma, nebo v nemocničním prostředí. Je třeba, aby nemocnice vyčlenily pro tento případ zvláštní lůžka. A také aby měly nastartovány své krizové plány, protože i ony je mají. Všechno jsou to opatření, která zahrnuje pandemický plán.

A.cz: Je v tuto chvíli rozumné preventivně předepisovat Tamiflu? Někteří lékaři už s tím začali.

Je to naprosto nerozumné, přímo trestuhodné. Protože se může stát, že až bude opravdu potřeba léčit lidi tímto lékem, že už bude na něj vypěstovaná rezistence. Je to v tuto chvíli naprosto nevhodné a měl by někdo zasáhnout - lékařská komora, nebo jiná z autorit. Mělo by se tomuto běsnění zamezit.

A.cz: V médiích se objevila informace, že Češi mají jinou geneticky danou imunitu než Hispánci, měli by být proto vůči viru odolnější. Skutečně máte k dispozici podobnou informaci?

Určitě ne. Tato informace není vhodná. Toto je tvrzení, které by opravdu muselo být opřeno o velké studie. Takto to stavět nejde. Navíc jde o chřipkový vir, se kterým nemáme zkušenost, chybí klinické obrazy.

Virus je nový a není o něm nic známo. Neznáme jeho chování, inkubační dobu, cesty, jak se šíří, kdo bude cílenou skupinou, ani to, jestli to budou mladí, nebo staří. Nevíme, jestli budou chráněni lidé, kteří mají očkováním zesílenou imunitu proti sezónním typům chřipky.

Některé popsané případy ukazují na běžné symptomy - teploty a bolesti kloubů. U jiných se objevuje rýma, u dalších dokonce průjmy. Je řada neznámých. Proto Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že by situace měla být neustále sledována v síti mezinárodních laboratoří a odborných pracovišť, aby se virem neustále odborníci zabývali. Je to důležité i pro zahájení výroby vakcinační látky.

 

Právě se děje

Další zprávy