Staré televize končí kvůli digitalizaci v popelnicích

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
3. 5. 2009 22:33
Ekologicky je zlikvidováno jen 39 procent z nich
Czillingovi v Nemanicích si set-top-box koupili. Když se ale chtějí dívat na Primu, musejí přepojit kabel zpátky na analog, její signál v digitálním multiplexu zatím chybí.
Czillingovi v Nemanicích si set-top-box koupili. Když se ale chtějí dívat na Primu, musejí přepojit kabel zpátky na analog, její signál v digitálním multiplexu zatím chybí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Češi si loni nakoupili sedm set tisíc televizorů, které umí přijímat digitální signál. A ty staré?

Většinou končí na skládkách. Podle údajů společnosti Asekol je jen 39 procent starých televizních přijímačů zlikvidováno ekologicky, tedy ve sběrných dvorech.

Ochota lidí recyklovat se ale o něco zlepšila.

"Jen loni jsme zajistili recyklaci více než 310 000 televizorů, což je 7786 tun. Počet vybraných televizí rok od roku roste. V roce 2010 očekáváme překonání hranice půl milionu sebraných televizí za rok," odhaduje Hana Ansorgová z neziskové společnosti ASEKOL, která organizuje sběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení.

Se starými televizemi vyhodili Češi přes 1000 tun mědi

Podle jejích odhadů se lidé budou zbavovat starých televizí čím dál víc. Na odpis půjdou hlavně ty, ke kterým nejde připojit set-top-box.

"Když si dnes člověk koupí televizi, starou vyřadí. Doby, kdy se stará funkční televize přesouvala do jiného pokoje nebo na chalupu, již minuly. Za dlouhá léta ekonomického růstu se domácnosti naplnily několika televizemi a schovávat starý přístroj na půdě nebude mít s postupující digitalizací smysl," říká Ansorgová.

Odevzdat starou televizi je možné ve více než 650 sběrných dvorech.

Z více než půl milionu televizí, které domácnosti jen za rok 2008 vyřadily, ale neodnesly k recyklaci, by se dalo získat 1056 tun mědi, 633 tun železa nebo 131 tun hliníku.

Ekologické organizace upozorňují, že tyto suroviny se pak musí zbytečně vyrobit nebo vytěžit.

 

Právě se děje

Další zprávy