Špinavý vzduch je v Evropě větší zabiják než Černobyl

Pavel Baroch
2. 5. 2009 10:00
Znečištěné ovzduší zabíjí statisíce lidí, včetně Čechů
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Evropský vzduch znečištěný drobným prachem zabije každoročně statisíce lidí.

Vyplývá to z poslední zprávy Evropské agentury životního prostředí.

"Zpráva odhaduje, že částice prachu menší než deset mikrometrů jen v roce 2005 způsobily přibližně 373 tisíc předčasných úmrtí," cituje evropskou organizaci Česká informační agentura životního prostředí.

Novější celoevropské údaje sice zatím nejsou k dispozici, ale údaje z jednotlivých států ukazují, že situace bude podobná i v dalších letech.

Jen v Česku kvůli znečištěnému ovzduší zemřou ročně tisíce lidí. Podle poslední Zprávy o stavu životního prostředí se mikroskopický prach mohl v roce 2007 podílet na předčasném úmrtí až 2,5 tisíce Čechů žijících ve městech.

Emise oxidu uhličitého - ilustrační foto
Emise oxidu uhličitého - ilustrační foto | Foto: Reuters

Větší zabiják než Černobyl

Anglická Královská komise pro znečištění životního prostředí před časem uvedla, že jen ve Velké Británii je znečištěné ovzduší příčinou 24 tisíc předčasných úmrtí.

Deník Guardian s odvoláním na britské vědce zároveň připomněl, že bezprostředně po havárii v Černobylu zemřelo více než třicet tamních pracovníků, většina na ozáření.

Radioaktivní mrak, který se posléze rozprostřel nad Evropu, si podle odhadů vyžádal na 16 tisíc obětí. A i současné srovnání vychází podle britského vědce Jima Smithe hůř pro znečištěné ovzduší.

"Lidé, kteří nelegálně žijí v zakázané zóně kolem Černobylu, jsou kvůli radiaci vystaveni menšímu zdravotnímu riziku než lidé, kteří dýchají znečištěné ovzduší v centrech velkých měst, jako je například blízký Kyjev," napsal Jim Smith z vládního Centra pro ekologii a hydrologii do týdeníku BMC Public Health.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Autodoprava narostla o třetinu

Jedním z hlavních zdrojů znečištěného ovzduší drobnými částicemi prachu je automobilová doprava.

Evropská agentura životního prostředí přitom ve své nové zprávě Doprava na křižovatce konstatovala, že v letech 1996 až 2006 narostl celkový objem nákladní automobilové dopravy o 35 procent.

Podíl železniční nákladní a vnitrozemské vodní dopravy poklesl. Ve stejném období zároveň přibylo v evropských zemích 52 milionů osobních automobilů.

"To představuje zvýšení odpovídající celkovému počtu automobilů ve Velké Británii a Španělsku," citovala evropskou zprávu Česká informační agentura životního prostředí CENIA.

Foto: Ludvík Hradilek

Rizikem je hustá doprava i továrny

Poslední Zpráva o stavu životního prostředí v České republice uvádí, že na znečištěné ovzduší "neviditelným" prachem doplatili nejvíce lidé, kteří žijí v oblastech s velkou koncentrací průmyslu a hustou automobilovou dopravou.

"Vzhledem k rozmezí průměrných ročních koncentrací této škodliviny v různě zatížených městských lokalitách se podíl předčasně zemřelých mohl pohybovat od nehodnoceného počtu v lokalitách bez dopravní zátěže až po 12 procent v nejvíce průmyslem a dopravou zatížených lokalitách," konstatovala studie.

Zpráva rovněž upozornila na to, že na většině měřících stanic Českého hydrometeorologického ústavu jsou překračovány limity pro rakovinotvorné látky. Nejvyšší koncentrace jsou dlouhodobě v ostravské čtvrti Bartovice.

 

Právě se děje

Další zprávy