Šéf nemocnice si odklepl odměnu 2 miliony. Beztrestně

24. 4. 2009 19:10
Vedení nemocnice si vyplatilo 6 milionů odstupného, podle policie oprávněně
Foto: Ludvík Hradilek

Benešov - Dva miliony tučného odstupného si bývalý ředitel benešovské nemocnice Miroslav Petrík zaslouží.

K takovému závěru došli po čtyřech měsících benešovští policisté. Smlouva nic podobného jako vyplacení zlatého padáku nezakazovala.

"Vrchní komisař zajistil a prověřil manažerské smlouvy a další listinné materiály. Kromě podezřelých vyslechl i řadu dalších osob. Odměny si vedení nemocnice vyplatilo na základě smluvního vztahu a nedošlo tedy k trestnému činu," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí benešovské policie Zuzana Stránská.

Policie proto podle ní případ v polovině dubna odložila.

Dva miliony na rozloučenou

Ředitele benešovské nemocnice Miroslav Petrík a trojici jeho náměstků odvolal z funkcí hejtman Středočeského kraje David Rath. Výpověď jim poslal ihned, jakmile převzal hejtmanství.

Vedení nemocnice proto zasedlo a odkleplo si tučné odměny. Čtyři manažeři si vyplatili celkem šest milionů korun. Bývalý ředitel si poslal na účet dva miliony, zbytek peněz si rozdělili jeho náměstci.

"Jsem naprosto šokován. Tím, že lidé v nemocici hradili poplatky, se vlastně jen složili na odchodné bývalých šéfů nemocnice. Je neuvěřitelné, že něco takového bývalé vedení kraje dovolilo. Taková věc se nemůže jen tak nechat," řekl tehdy Rath.

A oznámil, že nechá hospodaření nemocnice podrobit auditu. Na základě toho pak buď podá, nebo nepodá trestní oznámení.

Podle mluvčí Středočeského kraje Berill Maschekové to ale nakonec nebyl on, kdo na policii udání poslal. "Musel to udělat někdo z uvědomělých občanů," řekla.

Petrík: Odměnu si zasloužím

Ředitel benešovské nemocnice Miroslav Petrík už se dřív v tisku vyjádřil, že si dva miliony odstupného bez diskuzí zaslouží.

Odejít s odměnou mu prý navíc dovolil systém řízení pěti středočeských nemocnic, který zavedlo hejtmanství za vlády Petra Bendla. Pravidla tehdy umožňovala, aby si vedení nemocnic určovalo výši svého odchodného samo.

Bývalý hejtman Petr Bendl ale tvrdí, že tyto odměny jsou amorální a že o nich rozhodně nevěděl.

Nemocnici zůstaly dluhy 130 milionů

Foto: Ludvík Hradilek

Benešovská nemocnice je jedno z nejzadluženějších zdravotnických zařízení ve Středočeském kraji. Podle nového ředitele Miliče Řepy se nemocnice dostala do červených čísel a vykazuje předběžnou ztrátu kolem 130 milionů korun.

Nemocnice si proto podle něj musela vzít překlenovací úvěr, aby měla na mzdy pro zbylé zaměstnance.

Podle Ratha se už podobná situace ve středočeských krajských nemocnicích nemůže opakovat, protože mimořádné odměny nebo zvýšení platu teď schvaluje hejtman.

Proti rozhodnutí policie chce dát navíc stížnost ke státnímu zastupitelství. 

"Závěry policie považujeme za překvapující. Podáme proti nim stížnost ke státnímu zastupitelství. Krajské nemocnici vznikla škoda velkého rozsahu. Pokud bylo toto nemravné jednání bývalého menežmentu v souladu se smlouvami, je jednoznačné pochybení na bývalém vedení kraje, které to dopustilo," řekl deníku Aktuálně.cz Rath.

 

Právě se děje

Další zprávy