Skončilo 1. kolo přijímaček. Víme, co žáci museli znát

26. 4. 2009 21:37
Podívejte se, jak vypadaly testy na prestižní pražské gymnázium
Neviditelná ruka trhu s volnými místy na středních školách sama z uchazečů nevybere.
Neviditelná ruka trhu s volnými místy na středních školách sama z uchazečů nevybere. | Foto: Jan Langer

Praha - Školákům se ulevilo, v pátek totiž skončilo první kolo přijímaček na střední školy.

O místa se ucházely zhruba 104 tisíce budoucích studentů. Přes šedesát tisíc z nich muselo zvládnout vstupní test, většinou z češtiny a matematiky.

Výsledky řada škol zveřejní už v pondělí. "Pak bude nějaká lhůta na to, aby se mohli uchazeči na test podívat a případně protestovat. Příští týden už ale všichni budou mít doma rozhodnutí o přijetí či nepřijetí," vysvětlil ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička.

Pokud se někdo na vysněnou střední školu nedostal na první pokus, má ještě příležitost v dalších kolech. Zatímco v prvním kole mohly děti poslat přihlášku na tři školy, v dalších kolech je nic neomezuje. Mohou obeslat tolik škol, kolik chtějí.

Jediné, na co pak děti rozhodně nesmějí zapomenout, je poslat vybrané škole takzvaný "zápisový lístek". Pokud tak neučiní, o místo v lavici přijdou. Nástup si přesto dítě stále může rozmyslet. Například pokud dostane rozhodnutí o přijetí ze školy, kterou by studovalo raději.

Letos se na střední školu dostanou naprosto všichni zájemci. Zatímco totiž počet středních škol roste, dětí naopak ubývá. Například letos se na 150 tisíc volných míst ve školách hlásí jen asi 104 tisíce zájemců.

Podle Ústavu pro informace ve vzdělávání se proto na 42 procentech škol rozhodli brát bez přijímaček. A 18 procent dokonce nezajímá ani vysvědčení dětí. Průzkumu se zúčastnilo zhruba dva tisíce škol.

Podívejte se, co musejí znát čtrnáctileté děti, které chtějí studovat na prestižním pražském Gymnáziu Jana Keplera.

Ukázka testu z matematiky:

Humanitní část přijímacího testu, část první:

Humanitní část přijímacího testu, část druhá:

 

Právě se děje

Další zprávy