Miliardy na zateplení dávají práci. Hlásí se 2000 firem

Pavel Baroch
26. 4. 2009 15:58
Státní dotace vytvoří až 30 tisíc pracovních míst
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - O práci na zateplování domů a výměnu starých kotlů na uhlí za ekologické vytápění, které hodlá stát dotovat miliardami korun, má zájem už dva tisíce firem. A jejich počet určitě ještě poroste.

Jednou ze základních podmínek, jak získat od Státního fondu životního prostředí až stovky tisíc korun na zateplení či kotel na biomasu, je vybrat si stavební firmu z oficiálního seznamu ověřených podnikatelů.

"Tím bude zájemce krytý proti tomu, že mu to firma špatně udělá, a on by musel dotaci vrátit," řekla Aktuálně.cz mluvčí fondu Lenka Brandtová.

Firmy se nyní hlásí státnímu fondu prostřednictvím formuláře na internetové adrese www.zelenausporam.cz. Pracovníci fondu přihlášené podnikatele prověří a následně vytvoří seznam, z něhož si budou moci lidé vybrat firmu na zateplení. Například tu, která sídlí blízko jejich domu. Seznam bude zveřejněn počátkem května.

Bursík spěchal po znovuzvolení poskytnout televizím exkluzivní rozhovory.
Bursík spěchal po znovuzvolení poskytnout televizím exkluzivní rozhovory. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Práce až pro 30 tisíc lidí

Už první dny po oficiálním zahájení programu Zelená úsporám je evidentní, že zájem o práci na zateplování je značný.

Ministr životního prostředí v demisi Martin Bursík odhaduje, že největší ekologický program pro domácnosti v historii, jehož prostřednictvím chce stát do roku 2012 rozdělit až 25 miliard korun, pomůže vytvořit či zachovat na 30 tisíc pracovních míst.

Napřed ovšem firmy a jejich zaměstnanci musí projít kontrolou odborných pracovníků Státního fondu životního prostředí.

Je firma vyškolena na instalaci ekologických oken?

Lidé z fondu prověří například to, jestli má firma odpovídající certifikát, který ji opravňuje instalovat ekologická okna od konkrétního výrobce.

"Pokud firma doloží všechno, co má, bude zařazena do oficiálního seznamu," vysvětlila mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová. Dodala, že fond chce seznam zveřejnit za dva týdny.

Jedna z variant hliníkových "tašek"
Jedna z variant hliníkových "tašek" | Foto: Aktuálně.cz

Není to seznam pro vyvolené

Seznam firem se navíc bude stále doplňovat až do roku 2012, kdy by měly být miliardové dotace ukončeny. Přihlásit se může firma třeba za rok.

"Seznam bude otevřený pro celou dobu programu Zelená úsporám," řekl Aktuálně.cz první náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

"Opravdu to není žádný seznam pro vyvolené," dodala mluvčí ekologického fondu Lenka Brandtová.

 

Právě se děje

Další zprávy