Za týden přijde analogová tma. Praha bude digitální

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
23. 4. 2009 15:55
Analogové televizní vysílání skončí v hlavním městě 30. dubna

Praha - Analogová tma padne na Prahu už za sedm dní. Zatím se týká jen programu ČT 2, příští čtvrtek přestane žižkovský vysílač šířit analogový signál i u ostatních programů.

"Je tu poslední výzva pro ty, kteří ještě přechod na digitální vysílání nevyřešili, aby to udělali," řekl národní koordinátor pro digitalizaci Zdeněk Duspiva.

Podle průzkumů Českého telekomunikačního úřadu jsou Pražané na digitalizaci připraveni. Už v březnu mělo set top box nebo jiný způsob přijmu digitální televize zajištěno 80 procent lidí v hlavním městě, dalších třináct procent mělo v plánu vše vyřešit během dubna.

"Když přičteme dvě procenta lidí, kteří nemají televizi, zbývá pět procent lidí, kteří nechali řešení na poslední chvíli. Na tuto skupinu jsme se teď snažili zacílit informační kampaň," dodal Duspiva.

Vypne i Nova s Primou?

Komerční stanice Nova a Prima sice vypnutí analogu v Praze přislíbily, definitivní slovo ale řeknou až na začátku příštího týdne.

Zdeněk Duspiva, národní koordinátor digitalizace
Zdeněk Duspiva, národní koordinátor digitalizace | Foto: Ondřej Besperát

"To budeme mít výsledky vlastního průzkumu přímo v domácnostech, který prokáže, kolik Pražanů reálně může přijímat digitální signál, to je pro nás rozhodující," řekl Patrik Slavík, ředitel techniky TV Prima. Minimum je pro Primu 95 procent lidí s digitálním signálem.

Podle Slavíka zůstávají hlavním problém společné televizní antény ve velkých domech. "Z vlastní rodinné zkušenosti vím, že majitelé nejsou často ochotni do změn investovat. Zvlášť v případě, kdy jsou anténní rozvody už staré a byla by třeba výměna," dodal.

I po příštím čtvrtku se může stát, že v některých částech Prahy bude "starý" analogový signál dostupný. Ještě do konce října ho bude šířit vysílač Cukrák.

Digitalizace bude pokračovat po prázdninách. Další velké vypínání analogu přijde s koncem září v západních Čechách. Skončí analogové vysílání z plzeňského Krašova.

Pak přijde na řadu středočeský Cukrák. Definitivně by digitalizace měla být hotová v roce 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy