Kam pro peníze na zateplení? Z pěti bank mohou být tři

Pavel Baroch
23. 4. 2009 19:45
Stát vybere partnerské banky pro dotace pro domácnosti
Kolik bank se nakonec zapojí do programu Zelená úsporám?
Kolik bank se nakonec zapojí do programu Zelená úsporám? | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Rodiny, které chtějí dostat od státu až stovky tisíc korun na zateplení svého domu nebo výměnu starého kotle na uhlí za ekologické vytápění, budou moci zhruba za měsíc žádat o dotace i prostřednictvím vybraných bank.

Základním podmínkám Státního fondu životního prostředí, který program Zelená úsporám odstartovat ve středu, sice vyhovělo pět bankovních domů, nakonec se ovšem může stát, že zůstanou jen tři banky.

Fond totiž plánuje, že po základním výběrovém řízení, v němž uspělo všech pět přihlášených zájemců, budou ještě následovat takzvané minitendry, v nichž bude stát rozdělovat jednotlivé balíky peněz pro domácnosti.

A v těchto soutěžích nakonec některé banky nemusí uspět. Fond si zároveň určil strop, pod který se nechce dostat. "Minimálně by měly být tři," řekla Aktuálně.cz mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová. Základním podmínkám vyhověly Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, UniCredit Bank a LBBW Bank.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: GE Money Bank

Banky věří, že uspějí

Fond totiž chce, aby se k dotacím na zateplování dostali lidé co nejpohodlněji a banky disponují mnohem větší sítí poboček než ekologický fond, na jehož krajských pobočkách se žádosti také vyřizují.

Čím více bank, tím hustší síť, kde o peníze budou moci rodiny žádat. Fond chce do roku 2012 rozdělit na 25 miliard korun.

Banky, které uspěly v prvním kole soutěže, věří, že nevypadnou ani tentokrát. Shodně tvrdí, že o zapojení do programu Zelená úsporám mají zájem - jinak by se do výběrového řízení nepřihlásily.

"Věříme, že v minitendrech uspějeme," řekl například Radko Belada, manažer Komerční banky. Obdobně hovoří i zástupci konkurenčních ústavů.

Na ekologických dotacích se dá vydělat dvakrát

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Banky totiž na ekologických dotacích mohou vydělat hned dvakrát. Jednak počítají s tím, že rodinám na stavební úpravy půjčí peníze, neboť státní dotace nepokryjí veškeré náklady na zateplování domů a instalaci ekologického vytápění.

Například Komerční banka už oznámila, že pro zájemce o zateplování přichystala speciální řadu EKO úvěrů, které budou oproti jiným půjčkám výhodnější.

Banky zároveň vydělají na tom, že pro Státní fond životního prostředí budou dělat takzvaného administrátora, budou rodinám zprostředkovávat vyplácení státních dotací. A za to jim fond zaplatí.

Kolik? To zatím ani jedna strana nezveřejnila. "Určitě se nám to vyplatí," řekl pouze ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek.

 

Právě se děje

Další zprávy