Jak na zateplení dobře vydělat: Banky líčí na klienty

Pavel Baroch
23. 4. 2009 15:04
Stát začal rozdělovat miliardy na úsporu energií. Banky na tom mohou dobře vydělat
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Banky začaly lákat lidi na výhodné půjčky na zateplování domů a výměnu starých kotlů na uhlí za ekologické vytápění.

Státní fond životního prostředí ve středu odstartoval program Zelená úsporám, z něhož chce domácnostem do roku 2012 rozdělit na úspory energií až 25 miliard korun. Žádná rodina ovšem nemůže počítat s tím, že by jí stát zaplatil veškeré stavební úpravy. Dotace pokryje jen část investice.

A toho právě chtějí využít banky, které budou prostředníkem při získávání státních peněz. Kromě vyřízení žádosti o dotace budou lidem nabízet i půjčky, které by pokryly zbývající část investice.

Jako první přišla s možností speciálních půjček Komerční banka, jeden z pěti bankovních domů, který má o zapojení do programu Zelená úsporám zájem. Pro klienty chystá tři varianty takzvaného EKO úvěru. Tvrdí, že budou oproti jiným půjčkám výhodnější, klienti mohou počítat se slevou na úroku.

Jak získat půjčku

Modelový příklad Komerční banky

  • Paní Dvořáková bydlí v rodinném domě o rozloze 120 metrů
  • Chce si nechat dům komplexně zateplit
  • Vybere si firmu ze seznamu Státního fondu životního prostředí a nechá si zpracovat projektovou dokumentaci
  • U banky si dojedná EKO úvěr na 500 tisíc korun
  • Firma dům zateplí a vystaví fakturu, kterou banka proplatí
  • Paní Dvořáková na pobočce banky předá žádost o státní dotaci
  • Státní fond schválí dotaci v maximální výši 234 tisíc korun, kterou paní Dvořáková použije na zaplacení části úvěru

Úrok je zatím tajný

Podrobnosti ovšem banka zatím tají. "Konkrétní výši slevy z obchodních důvodů ještě nechceme zveřejňovat," řekl manažer Komerční banky Radko Belada. "Jsme první, kdo takový produkt nabízí, nechceme radit konkurenci."

Banka zatím uvedla jen to, že zpracování všech EKO úvěrů bude zdarma. U dvou typů EKO úvěrů, kde se počítá s nižší půjčkou, bude zadarmo i možnost splatit půjčku předčasně a pojistit se proti neschopnosti splácet.

Komerční banka všechny prozatím "povolené" údaje zveřejnila na svých internetových stránkách, zřídila i bezplatnou informační linku 800 101 516.

Konkurence zvažuje protiakci

O zvýhodněných půjčkách na zateplování rodinných a činžovních domů nebo na instalaci kotlů na biomasu uvažují i konkurenční banky.

Tak daleko jako Komerční banka, která už připravila tři typy speciálních EKO úvěrů, ovšem ještě nejsou.

Například Česká spořitelna konkrétní podmínky pro své klienty připravuje. Odhaduje, že je zveřejní za několik týdnů, až budou i jasné podmínky od Státního fondu životního prostředí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Platí, že určitě budeme nabízet i doplňkové financování," řekla Aktuálně.cz Pavla Langová z tiskového oddělení spořitelny. "A je možné, že se tam objeví i nějaké zvýhodněné podmínky."

Vydržte ještě pár týdnů

Obdobně hovoří i představitelé ČSOB, která chce konkrétní parametry pro své klienty zveřejnit za dva až tři týdny.

"Nevylučujeme, že mezi nimi může být i nějaký speciálně upravený produkt," řekl Aktuálně.cz mluvčí banky Ivo Měšťánek.

 

Právě se děje

Další zprávy