Rath mezi postiženými. Tenhle zámek si vezmu, řekl jim

Eliška Bártová Eliška Bártová
22. 4. 2009 7:28
Hejtman sondoval v ústavech sociální péče
"Hledáme vhodný objekt pro školící středisko."
"Hledáme vhodný objekt pro školící středisko." | Foto: Ludvík Hradilek

Vraný/Ledce - Hejtman David Rath (ČSSD) chce zasáhnout do života lidí s postižením ve Středočeském kraji a neztrácí čas. Po zasedání krajské rady vyráží ještě pozdě odpoledne na obhlídku dvou ústavů sociální péče.

Místo tamních klientů ho však ve Vraném a v Ledcích zajímají budovy ústavů. Oba sídlí v krásných zámcích obklopených parky.

„Tohle je jenom příčka, to by šlo zbourat," komentuje Rath při obhlídce. „A ta kuchyň je nádherná, celá v nerezu."

Vranský ústav si totiž hejtman vybral jako ideální místo pro svůj plán - má zde vzniknout centrum pro ty, kdo by toužili získat titul MPA.

„Hledáme vhodný objekt pro školící středisko," říká jasně Rathův náměstek a spolustraník Marcel Chládek. „A tento ústav je jedna z variant."


Kde plán, tam výjimka

David Rath už dal před časem najevo, že se mu nelíbí politika, kterou vůči lidem zavřených v ústavech vedli jeho předchůdci ve vedení kraje.

Ti se rozhodli ústavy postupně zrušit a lidi s postižením integrovat mezi majoritní společnost, zajistit jim chráněné bydlení a nechat je žít s potřebnou mírou asistence. 

„V Bendlově plánu rušení ústavů určitě pokračovat nebudeme. Stopli jsme to," řekl však Rath už dříve v rozhovoru pro Aktuálně.cz. 


Právě ve Vraném ale udělal výjimku a Bendlův záměr zrušit tento ústav - navzdory svému přesvědčení, posvětil. Do září se tak musí všech 36 klientů vystěhovat do okolních ústavů a do konce roku ústav ve Vraném zanikne úplně.

Klienti se postupně přesunou do okolních ústavů, podle Bendlova plánu pak měli s mírou dopomoci bydlet v chráněných bytech. Zda tomu bude i pod vedením Ratha jisté není.

Jasné však je, že pro kraj se uvolní zachovalý barokní zámek.

Vedení ústavu Rathův záměr zaskočil. "Myslela jsem, že s nástupem nového hejtmana z původního záměru sejde a ústav zůstane zachován," řekla ředitelka zařízení Nataša Duková. "Dokonce jsem chtěla požádat o revokaci usnesení, ale pan Rath naše zrušení potvrdil. Teď budeme doufat, že pro naše zaměstnance najde uplatnění."

Popřemýšlím a uvidíme

Na obhlídku do Vraného a Ledců si hejtman vzal svoji radní pro sociální věci a šéfa sociálního odboru. Dělali mu však jen tichou stafáž, s klienty ani nepromluvili.

Rath naopak ženy žijící v ústavu zdravil a zdvořile se jich ptal, jak se jim daří. „Nelíbí se mi tu," posteskne si hned první dotázaná. „Chtěla bych pryč, do Kolína."

„Popřemýšlíme o tom," reaguje hejtman. Jenže jeho návštěva má jiný účel.

Když náměstek sní

Zatímco sociální experti kraje mlčí, náměstek pro regionální rozvoj Marcel Chládek s Rathem čile komunikuje.

Společně nakukují do pokojů, koupelen, kuchyně, i na půdu. „Ta je nádherná, tam by mohlo být další patro k využití," říká Rath.

Hejtman s náměstkem:
Hejtman s náměstkem: | Foto: Ludvík Hradilek

V pokoji, ve kterém ještě před několika lety žilo pohromadě osm klientů, sní náměstek o zimní zahradě.

V dalším by mohla být třída, tady zase společenská místnost, notují si nahlas hejtman s náměstkem. "Vypadá to tu dobře," říká na závěr prohlídky náměstek. "Ale definitivní stanovisko, zda tu školící centrum bude, dám až si prohlídnu i další ústav."

A je to vaše

Ústav v Ledcích, kam hejtman z Vraného zamířil, má však další osud na rozdíl od zámku ve Vraném nejistý. A to přesto, že už ho v duchu Bendlových změn opustila polovina klientů, kteří teď žijí v chráněných bytech.

Během návštěvy Rath bleskově rozhoduje. Budovu nabídl řediteli nedalekého dětského domova a ten nabídku s radostí přijal.

„A je to dohodnuto," říká spokojeně Rath. „Je to vaše, pane řediteli." 

I zbývající klienti měli ústav opustit, ale Rath má o "Bendlově" integraci jiné představy.

„Umím si představit, že by se pro ně postavily nějaké domky," uvedl včera. „Ale tady na pozemku ústavu, aby to bylo ekonomické."

Zda tuto vizi kraj naplní však zatím není jasné.

Bez romantických představ

Klienti ústavu v Ledcích. Co je čeká za Ratha?
Klienti ústavu v Ledcích. Co je čeká za Ratha? | Foto: Ludvík Hradilek

Před nástupem Davida Ratha odešlo ze středočeských ústavů sociální péče 133 lidí, kteří se už s určitou mírou dopmoci vracejí do běžného života.

Co bude teď - za Ratha?

„Zatím neumím říci, zda zrušíme některá chráněná bydlení," říká hejtman po pondělní návštěvě. „Situaci mapujeme. Musíme zajistit péči pro desítky tisíc seniorů a balík peněz je jen jeden. Když peníze dáme na chráněné bydlení, začnou nám scházet na péči o seniory. Musíme vážit priority."

Rozhodnutí slibuje v řádu týdnů, či měsíců.

„Nyní zjišťujeme, kolik to stojí, jaký z toho mají klienti užitek," říká hejtman. „Je potřeba rozhodovat bez zaujetí, že to nefunguje, ale také bez romantických představ."


 

Právě se děje

Další zprávy