Den pochodů je tady. Ústí ukázalo extremistům záda

Martina Machová Martina Machová
18. 4. 2009 10:25
V centru města jsou zabedněné výlohy obchodů, policisté čekají na příjezd extremistů
Radikálové budou muset projít uličkou hanby, kterou připravila iniciativa V Ústí (neo)nacisty nechceme
Radikálové budou muset projít uličkou hanby, kterou připravila iniciativa V Ústí (neo)nacisty nechceme | Foto: Martina Machová

Ústí nad Labem - Na Lidickém náměstí v centru Ústí nad Labem je skoro prázdno, jen v jeho rohu se tísní na trolejbusových zastávkách pár postav čekajících na náhradní autobusy.

Zbylé siluety patří policistům. Mezi stromy se třepetají pásky se zády obyvatel - nejen - Ústí, kteří se rozhodli ukázat záda plánovanému shromáždění.

I hlavní nádraží je obklopené policisty. Již od brzkých ranních hodin tu kontrolují každého, kdo v Ústí vystoupí. Hlášení o přijíždějících vlacích přehlušuje štěkot služebních psů.

"Zatím je to v klidu," říká jeden z policistů. Vytipované spoje prý nemají. "Budeme tu po celý den, čekáme, že budou přijíždět průběžně jak z Čech, tak z Německa," dodal.  

Na podvečer sem pravicoví radikálové pod hlavičkou Autonomních nacionalistů svolali pietní akci za oběti spojeneckého bombardování na konci 2. světové války. Následně chtějí projít se zapálenými svícemi městem.

Z původně jednoho pochodu jsou nakonec tři, jejichž trasy vedou téměř celým Ústím. Magistrát se je snažil zakázat, ale neuspěl. Jeden zakázat nestihl, další dva povolily soudy.

"Je to neuvěřitelná sprosťárna. Nechápu, proč si vybrali zrovna Ústí. Vždyť je sem nikdo nezval. A ještě k tomu si dovolí svolávat se na Lidickém náměstí a pozvat Němce. Vždyť ty jejich vzory Lidice vypálili," reaguje spontánně postarší paní, která se představuje jako Marie.

Jede za kamarádkou z města pryč. "Spíš na ně nejsem zvědavá," odvětí na otázku, zda uposlechla výzvy primátora, který doporučoval raději opustit město. Později přiznává, že má i strach.

Právě strach, znechucení a napětí, co se skutečně bude dít a zda se Ústí skutečně stane českými Drážďany, jsou nejčastější reakce místních na dlouho očekávaný den.

Brzy po nahlášení pochodů pravicových extremistů v Ústí nad Labem vznikla iniciativa V Ústí (neo)nacisty nechceme. Má podporu nejrůznějších institucí, včetně neziskové organizace Člověk v tísni, univerzity, muzeí nebo církví.
Brzy po nahlášení pochodů pravicových extremistů v Ústí nad Labem vznikla iniciativa V Ústí (neo)nacisty nechceme. Má podporu nejrůznějších institucí, včetně neziskové organizace Člověk v tísni, univerzity, muzeí nebo církví. | Foto: Martina Machová

"Hodně lidí naštvalo to, jak minulý týden pobodali náckové toho kluka, který je okřikl, aby nehajlovali," dovysvětluje atmosféru ve městě Miroslav Brož z neziskové organizace Člověk v tísni, jež je součástí iniciativy V Ústí (neo)nacisty nechceme.

"Prostě nemůžeme pochopit, co tady chtějí. Nikdy jsme tady problémy s náckama neměli. Občas přišli dělat bububu na pankáčské koncerty, to bylo vše, ale to je taky tak pět, možná i víc let zpátky," komentuje dění ve městě barmanka Veronika.

V šest musí na vlak. "Vím, je to ten nejhorší čas. Budou asi přijíždět. Už jsem i přemýšlela, co si mám vzít na sebe, abych je neprovokovala," dodala. 

Do pozdních nočních hodin zněly centrem vrtačky - to jak majitelé obchodů zabedňovali své výlohy. Tam, kde není zabedněno, je alespoň prázdná výloha. Všechny obchody a stánky mají dnes zavřeno. Velké dřevotřískové desky kryjí i skleněný vchod magistrátu.

"Třeba je vyhladovíme a už sem nepřijedou, když je všude zavřeno," komentuje jeden ze stánkařů s rychlým občerstvením, který ještě na poslední chvíli kontroluje jeho zabezpečení. Jméno prozradit nechce. Stejně jako prosí, aby nikde nešlo poznat, o který stánek jde.

 

Právě se děje

Další zprávy