Srp a kladivo v Brně nechceme, čtou na magistrátu

Lenka Smyčková
17. 4. 2009 13:55
Brněnský magistrát přimontuje komunistické symboly na pomník Rudé armády. Lidé podepisují petici

Brno - Trávník osazený, pomník vyleštěný, teď už jen přidělat hvězdu, srp a kladivo. Nepíše se rok 1948. Je pondělí 20. dubna 2009 a symbol sovětské totality na brněnský pomník padlých rudoarmějců instaluje architekt Harald Čadílek s požehnáním zdejšího magistrátu.

Tak bude vypadat začátek týdne v parku v městské části Královo Pole. Stovky lidí z Brna, celé Moravy i Čech protestují. Primátorovi dnes zanesli odmítavý dopis s 800 podpisy. Podepsali se obyčejní obyvatelé čtvrti, ale i osobnosti jako Josef Mašín nebo výtvarník David Černý.

"Nová instalace symboliky mezinárodního komunismu je urážkou všech obětí komunistické zvůle a demokraticky smýšlejících lidí," stojí v dopise brněnskému primátorovi, který v pátek student Martin Kyselák odevzdal Romanu Onderkovi (ČSSD).

Je to poslední krok, kterým se tři dny  před dokončením rekonstrukce pomníku a týden před jeho slavnostním odhalením lidé snaží radnici upozornit, že srp a kladivo v parku nechtějí.

"Symbol, který bude do pomníku vsazen, je oficiálním znakem Rudé armády podle výnosu z roku 1922," ospravedlňuje postup magistrátu jeho tajemník Pavel Loutocký.

"Je to blbost. Kladivo a srp není znak Rudé armády. Je znakem sovětského státu a mezinárodního komunistického hnutí," kroutí hlavou historik Jiří Pernes, podepsaný pod dopisem primátorovi.

Prosadil to komunista

Srp a kladivo už na pomníku kdysi byly. Po Listopadu musel nenáviděný symbol pryč. Na podzim roku 2006 se ho ovšem rozhodl na místo vrátit jeden z komunistických zastupitelů. Srp a kladivo ale tehdy na pomníku dlouho nevydržely. Královopolský místostarosta René Pelán (ODS) vzal v noci brusku a jednoduše je odbrousil.

Podle brněnského magistrátu takto vypadá znak Rudé armády. Historici to považují za nesmysl. Je to prý obyčejný symbol mezinárodního komunismu.
Podle brněnského magistrátu takto vypadá znak Rudé armády. Historici to považují za nesmysl. Je to prý obyčejný symbol mezinárodního komunismu. | Foto: Badatelna, David Varner

Zbroušený žulový kámen pak nechal u kameníka vyhladit. Jeho počínání naštvalo ruskou ambasádu. Diplomaté radního označili za vandala a žádali potrestání.

Brněnští politici vztahy s Rusy rychle napravovali. "Přes pana velvyslance i přes pana konzula jsme poslali do Moskvy návrh, jak by měl tento pomník vypadat, aby byl důstojný pro Ruskou federaci a nebyl vnímán jakoby totalitní pomník," oznámil pak novinářům primátor Onderka.

Radní rozhodli o kompletní obnově pomníku a jeho přilehlého okolí za necelý milion korun. Ze špičky jehlanu zmizí pěticípá hvězda a tam, kde byl srp a kladivo, bude vsazena pěticípá hvězda se srpem a kladivem uvnitř. Je to prý znak, který nosili rudoarmějci na čepici. Magistrát si to nechal potvrdit dvěma znaleckými posudky.

"Ty vypracoval důchodce a zaměstnanec JAMU v Brně, oba bez vysokoškolského vzdělání alespoň magisterského stupně. Navíc jsou oba znalci jmenováni soudními znalci v jiném oboru než je heraldika, vexilologie nebo faleristika, což jsou pomocné historické vědy popisující znaky a symboly," zpochybňuje posudky Kyselák.

Historici ho v jeho snaze podporují. Například podle Pavla Palečka je symbol srpu a kladiva stejným symbolem jako hákový kříž. "Na pomníku obětí Rudé armády nemají politické symboly co dělat," tvrdí Paleček.

Ostře hlídaný pomníček

Magistrát je neústupný. Hvězda se srpem a kladivem je prý znakem Rudé armády a jsou na to důkazy v historických pramenech. Instalovat se bude v pondělí. Kolem pomníku bude do slavnostního odhalení plot, aby se snad někdo nepokusil o podobný kousek jako kdysi místostarosta Pelán. Parčík také hlídají strážníci.

"Právě dokončujeme terénní úpravy. Vše nám trvalo asi měsíc a půl. Za tu dobu jsme řešili jen drobné technické problémy. Kvůli politice mi nikdo nevyhrožoval," hlásil architekt Čadílek v pátek. Hvězdu se srpem a kladivem nechce do neděle, na kdy připadá výročí osvobození Brna, ukázat ani novinářům. "Nechte se překvapit," říká.

Odpůrci komunistického symbolu ale o překvapení nestojí. Tvrdí, že vojáci mohli dostat mnohem důstojnější pomník. "Význam jejich oběti nesmí být nadále politicky využíván," upozorňuje Kyselák.

"Přece vojáci Rudé armády, kteří nás osvobodili, nebyli všechno komunisti, nehlásili se ke kladivu a srpu," přidává se Pernes. Pomníku by podle něj mnohem více slušela jen prostá hvězda.

 

Právě se děje

Další zprávy