Rozhovor: Srp a kladivo na ulici? Uráží živé i mrtvé

Lenka Smyčková
23. 4. 2009 18:03
Rozhovor s historikem Jiřím Pernesem o symbolech komunistické totality
Jiří Pernes: "Vojáci Rudé armády, kteří nás osvobodili, nebyli všechno komunisti, nehlásili se ke kladivu a srpu."
Jiří Pernes: "Vojáci Rudé armády, kteří nás osvobodili, nebyli všechno komunisti, nehlásili se ke kladivu a srpu." | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Už téměř tisíc lidí svým podpisem vyzvalo brněnského primátora Romana Onderku, aby nedovolil umístění znaku se srpem a kladivem na pomník padlým Rudoarmějcům v Králově Poli.

Mezi nimi i významný moravský historik Jiří Pernes. Podepsal se proto, že srp a kladivo v pěticípé hvězdě podle něj v žádném případě nejsou znakem vojáků, kteří Brno 26. dubna 1945 osvobodili.

"Lidé pořád cítí, že to je znak Sovětského svazu, který nás okupoval," říká o symbolu, který brněnský magistrát v pondělí nainstaloval na opravený žulový pomník v místě hromadného hrobu padlých vojáků.

O tom, že na pomníku bude hvězda se srpem a kladivem uvnitř , rozhodla městská rada poté, co násilné odstranění původního srpu a kladiva vyvolalo ostrou kritiku ze strany ruských diplomatů.

"Znak, který tam bude nyní, byl oficiálním znakem Rudé armády podle výnosu z roku 1922," říká tajemník magistrátu Pavel Loutocký.

"O tom nic nevím a hlavně tomu nevěřím. Je to blbost," kontruje radnici Pernes.

A.cz: Jak to tedy je - můžeme tento znak považovat za znak Rudé armády?

Kladivo a srp není znak Rudé armády. Je znakem sovětského státu a mezinárodního komunistického hnutí.Vznikl někdy na začátku 20. let, když vznikala sovětská moc. A význam je zřejmý - je to spojení dělníků a rolníků, základ sovětské moci. Rudá armáda sice byla ozbrojenou pěstí sovětského státu, ale oni ten znak opravdu nikde neměli.

A.cz: Proč tedy podle vás ruští diplomaté tak trvali na tom, aby na pomníku byl zrovna srp a kladivo?

Docela dobře tomu nerozumím, je to zbytečné. Ale tak úplně nepochopitelné to není. Protože současný ruský stát se nějakým způsobem stále vyrovnává s minulostí.

Tam nedošlo jako u nás k tomu, že by se jednoznačně řeklo, že sovětské zřízení bylo zločinné a špatné. Oni kontinuálně pokračují dál, jsou tam vazby osobní a ideové. Nějakým způsobem se to snaží zpracovat do své kulturní, politické a jiné výbavy. To je asi ten hlavní důvod.

A.cz: Ilustrátor Petr Sís srovnává srp a kladivo s hákovým křížem. Je takové srovnání na místě?

To je těžká otázka. Hákový kříž byl znakem nacionálně socialistické strany v totalitním Německu. Srp a kladivo byl znakem komunistického hnutí v totalitním Sovětském svazu. Takže takhle se to dá určitě srovnávat. Jako symbol dvou totalitních hnutí, které měly spoustu znaků společných.

A.cz: Mají tyto znaky jiné postavení před zákonem?

Právě že nemají. U nás přece existuje zákon, že rozšiřování komunistické i nacistické ideologie je protizákonné, trestné. Ale to je jen na papíře. Ale v praxi, když má někdo hákový kříž na klopě, tak ho okamžitě zavřou. Ale když tam má někdo srp a kladivo, tak se chovají vyhýbavě. To je právě ten rozdíl. 

Současný pomník je docela důstojný, už tam stojí dlouho. Nikdo by se nemusel cítit uražen, kdyby tam zůstala jen pěticípá červená hvězda
Současný pomník je docela důstojný, už tam stojí dlouho. Nikdo by se nemusel cítit uražen, kdyby tam zůstala jen pěticípá červená hvězda | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Budete na to upozorňovat?

Historici už na to upozorňovali mockrát. Já si myslím, že spontánní odpor, který vyvolal pomník v Králově Poli je daleko účinnější.  Je samozřejmě důležité, aby ta lidová nespokojenost byla opřena o určitá fakta. Na druhou stranu, spousta lidí tam to kladivo a srp nechce z úplně jednoduchých důvodů - je to pro ně znak sovětských okupantů a šmytec.

To jsou pak už jen politické hrátky vedení radnice, která si to nechce rozházet s ruskými diplomaty. Podle mě je daleko důležitější, že lidé pořád cítí, že to je znak Sovětského svazu, který nás okupoval. Přece vojáci Rudé armády, kteří nás osvobodili, nebyli všechno komunisti, nehlásili se ke kladivu a srpu.

A.cz: Je v Česku více takových pomníků, na kterých je dodnes srp a kladivo?

Žádné neznám, ale nepochybuji, že ano. Tenkrát v tom 46. nebo 47. roce, kdy tyto pomníky byly odhalovány, samozřejmě nikomu nevadily. Rudá armáda a Sovětský svaz byli přátelé a všichni je měli rádi až do 68. roku. Takže takových pomníků byla spousta a někde se zachovaly dodnes.

A.cz: Jak by tedy podle vás měl vypadat důstojný pomník ruským obětem války?

Současný pomník je docela důstojný, už tam stojí dlouho. Nikdo by se nemusel cítit uražen, kdyby tam zůstala jen pěticípá červená hvězda.

 

Právě se děje

Další zprávy