Školy se bojí, že zůstanou bez žáků. Ruší přijímačky

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
16. 4. 2009 8:10
Děti si mohou podat tři přihlášky. A ředitelé škol nevědí, zda si vyberou tu jejich
Lékaři se shodují, že nejefektivnější je učit se ráno a během školního dne hodně pít, jinak se děti cítí vyčerpané a unavené.
Lékaři se shodují, že nejefektivnější je učit se ráno a během školního dne hodně pít, jinak se děti cítí vyčerpané a unavené. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Doposud zažívaly nervozitu před přijímačkami jen děti. Letos se nejistota poprvé přesunula i jinam - na učitele a ředitele středních škol.

Nikdo z nich totiž nemůže s jistotou říct, zda na podzim znovu se svým výkladem předstoupí před studenty.

Na vině je čerstvá změna přijímaček - děti si od letoška mohou podat v prvním kole hned tři přihlášky. Loni to byla jen jedna. Nic jim navíc nebrání kdykoliv změnit názor a na školu, která je přijala, nenastoupit.

Zákon sice počítá s tím, že se musí student, který se dostane na více škol, jedné vybrané "upsat" a poslat jí takzvaný zápisový lístek, problém ale tkví v tom, že ho může vzít kdykoliv zpátky. Třeba ve chvíli, kdy se dostane na lepší školu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Online rozhovor k přijímacím zkouškám:
Jak uspět ve hře o vysněnou střední školu

Letos bereme bez přijímaček

Školy tak nebudou mít do poslední chvíle představu, kolik studentů k nim nastoupí. A bojí se nenaplněných tříd. Některé raději přijímací řízení úplně ruší. Další nenabírají nové učitele, ačkoliv je budou v září pravděpodobně potřebovat.

Změny oproti minulému roku

Největší změny ve školách

  • Počet přihlášek pro první kolo přijímacího řízení na střední školy je rozšířen až na tři. Ve druhém kole není počet přihlášek omezen vůbec.
  • Přihlášky se již nepodávají prostřednictvím základní školy, posílají se přímo škole, kam se žák hlásí.
  • Přijímací zkoušky se již nekonají v jednotném termínu a jejich časy se mohou u různých škol překrývat.
  • Úspěšný uchazeč musí vybrané škole zaslat tzv. "zápisový lístek". Pokud tak neučiní, o místo ve škole přijde. Může si ale nástup kdykoliv rozmyslet.

"Většina škol v Pardubickém kraji - s výjimkou gymnázií - se letos rozhodla nedělat přijímačky. I my posuzujeme jen prospěch na základní škole," popisuje situaci ředitel pardubické Střední školy informatiky a ekonomie Jiří Formánek.

Chce si tak dostatečně dopředu zajistit studenty. "Pokud nevypíšete přijímačky a díváte se jen na známky na vysvědčení, znáte výsledky prakticky už 15. března. A můžete začít školáky obesílat," vysvětluje.

Řada škol se k podobné praxi uchyluje, přestože by měly výsledky zveřejnit až 22. dubna. Tak to alespoň nařizuje novela školského zákona.

Jistota pro žáky, nejistota pro kantory

Deváťáci, kteří se na pardubickou školu hlásili, už proto asi měsíc vědí, jestli jsou ke studiu přijati, nebo ne. A mají čas se rozmyslet, jestli nastoupí.

Aby je vedení školy v rozhodnutí ještě popohnalo, poslalo všem uchazečům e-maily. "V nich jsme žáky poprosili, jestli by nám neodpověděli a nevybrali si jednu z možností - že stoprocentně nastoupí, že stoprocentně nenastoupí, nebo že se ještě rozhodují," popisuje ředitel.

Pokud se někdo ze studentů už dnes vyjádřil, že v září nepřijde, škola pružně nabídla volné místo dalšímu dítěti. "Jinak nebudeme dlouho vědět, jestli otevřeme jednu, nebo dvě třídy. A tím pádem ani nemůžeme připravit plán a přijmout nové učitele," vysvětluje Jiří Formánek.

Strach má téměř polovina škol

Podobná situace panuje i na jiných školách. Potvrzuje to průzkum, do kterého se nedávno pustil Ústav pro informace ve vzdělávání. Bez přijímaček se podle něj mohou studenti letos dostat dokonce na 42 procentech středních škol. A 18 procent dokonce nebude zajímat ani jejich vysvědčení. Průzkumu se zúčastnilo zhruba dva tisíce škol.

"Průzkum jsme dělali právě v reakci na změnu v organizaci přijímaček," potvrdila mluvčí ústavu Bohumila Beranová. Bez přijímaček berou děti podle Beranové hlavně učiliště.

"Je pravda, že každá škola žije trochu v napětí," potvrzuje ředitelka pražské Střední průmyslové školy oděvní a Vyšší odborné školy oděvního návrhářství Marta Chvojková. Tam se prý naštěstí stále víc lidí hlásí, než přijímá.

Větší svoboda

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Naopak letošním deváťákům nový systém uleví. Budou to mít snazší. Místo jedné přihlášky do prvního kola přijímaček si smějí podat tři, v dalších kolech pak neomezený počet.

"Hrozně jsme se nervovali, když jsme museli zvolit jen jednu školu. Přitom zbytečně. Teď je to uvolněnější," hodnotí Lenka Netopilová z Prahy. Její dcera loni prošla původním systémem, mohla si podat jen jednu přihlášku.

Takovou praxi zavedla před čtyřmi lety exministryně školství Petra Buzková. Změnu přijímaček tehdy odůvodnila tím, že se děti budou stavět zodpovědněji k výběru střední školy.

Právě ODS, která nyní tři přihlášky prosadila, Buzkovou kritizovala. Jedna přihláška podle občanských demokratů děti omezovala ve volbě školy.

 

Právě se děje

Další zprávy