Pokus miliardáře Chrenka končí. Pojišťovna Agel zanikne

Petr Holub
15. 4. 2009 10:00
Pojištovna Agel se bude po roce slučovat s větší konkurencí - Hutnickou zdravotní pojišťovnou
Miliardář Tomáš Chrenek má dobré kontakty do nejvyšší politiky. Na utkání Davis Cupu fandil letos v Ostravě spolu s premiérem Mirkem Topolánkem
Miliardář Tomáš Chrenek má dobré kontakty do nejvyšší politiky. Na utkání Davis Cupu fandil letos v Ostravě spolu s premiérem Mirkem Topolánkem | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jen něco přes rok trval pokus třineckého miliardáře Tomáše Chrenka proniknout na trh se zdravotním pojištěním.

Jeho pojišťovna Agel byla založena loni prvního dubna a ve čtvrtek bude její správní rada rozhodovat o sloučení s větší Hutnickou zdravotní pojišťovnou (HZP).

"Další samostatná existence pojišťovny je nereálná," tvrdí strategický materiál, který správní rada Agelu projednala už v březnu.

Čtvrtek definitivně rozhodne

Představitelé obou pojišťoven fúzi nevylučují. "Vážně se o ní jedná," připustil generální ředitel HZP Zdeněk Vrožina.

Pojišťovně Agel poslalo Aktuálně.cz dotaz ohledně sloučení už minulý čtvrtek. Marketingová ředitelka Mária Adamová zatím neodpověděla.

Nekomentovala ani otázku, jestli pojišťovně Agel skutečně hrozí v příštích třech letech ztráta čtvrt miliardy, jak uvádí citovaný posudek pro správní radu.

Pokud správní rady Agelu a HZP na svém zasedání ve čtvrtek fúzi schválí, požádají pojišťovny o souhlas ministra zdravotnictví. Pokud nebude mít námitky ani ministr financí, mohou už od července fungovat společně pod názvem HZP.

Padesát tisíc klientů nestačí

Projekt pojišťovny Agel byl v českých poměrech neobvyklou novinkou.

Pojišťovna měla doplnit zdravotnický holding Tomáše Chrenka, který si koupil či pronajal na severní Moravě dvacet nemocnic a přitom vlastnil firmu na distribuci léků a zdravotnického materiálu.

Propojení s nemocnicemi mělo být pro pojišťovny hlavním trumfem: "Klienty chceme získat zejména kvalitou a šíří sítě zdravotnických zařízení holdingu Agel," plánoval loni v dubnu generální ředitel Petr Vaněk.

Kvalita sítě nemocnic a nabídka nadstandardních služeb včetně proplácení antikoncepce přilákaly za rok k Agelu 59 tisíc pojištěnců. Tím Agel splnil zákonnou podmínku, že musí mít 50 tisíc klientů.

Tolik lidí však nestačí, aby pojišťovna začala vydělávat. Aktuálně.cz už v únoru upozornilo, že Agelu nestačí vybrané peníze ani na provoz, ani na nadstandardní služby, které pojišťovna slibuje každému klientovi ročně za 1500 korun.

Šancí byla reforma

Materiál pro správní radu pod názvem "Strategické záměry dalšího rozvoje" výpočty Aktuálně.cz potvrzuje. "Zdravotní pojišťovna Agel nebude v horizontu cca tří let soběstačná při hospodaření s provozním fondem a fondem prevence bez cizích zdrojů, resp. bez darů od společností skupiny Agel," píší experti.

Dodávají přitom, že společnost Agel Insurance, která pojišťovnu Agel pro Chrenka založila, už nechce nadále provozní ztráty hradit. "Investice by přišly minimálně na 250 milionů korun bez konkrétní garance a časového horizontu návratnosti," prozrazuje materiál hlavní důvod sloučení.

I když pojišťovnu Agel založil soukromník, funguje podle zákona jako veřejnoprávní organizace, která smí na provoz a na zisk využít jen 3,5 procenta vybraného pojistného.

Větší výdělek pro zakladatele slibovala zdravotnická reforma Tomáše Julínka. "Z objektivních důvodů k této reformě nedošlo," vysvětluje expertní zpráva, v čem jsou zklamané naděje.

Chrenkovi nástupci

Spojením Agelu a HZP vznikne pojišťovna, která bude mít celkem 430 tisíc pojištěnců, nejvíc na celé severní Moravě. Plánované připojení dalších dvou menších pojišťoven, České národní a Metal Aliance, zatím není na pořadu dne.

HZP může bez potíží převzít pojištěnce i závazky Agelu. I když bude nucena splácet kontokorentní úvěr za provoz v minulém roce, náklady jí během několika let vrátí příjmy za nové pojištěnce.

Potíže Agelu zatím neodradily další finanční skupiny od vstupu na Chrenkovu cestu.

Letos v březnu vznikla zdravotní pojišťovna Média, která je součástí finančního impéria GES. Impérium ovládá spolumajitel televize Prima Ivan Zach. "Padesát tisíc pojištěnců získáme za půl roku," předpověděl ředitel nové pojišťovny Emil Buřič.

 

Právě se děje

Další zprávy