Zvrat: za zprávu přes eGovernment se zaplatí až 18 Kč

Petr Holub
14. 4. 2009 0:00
Obce a úřady budou přispívat, pošta vydělá

Praha - Sliby, že elektronizace zjednoduší a zlevní veřejnou správu, se v nejbližší době nenaplní. Dokonce nejde vyloučit, že po zavedení eGovernmentu náklady úřadů porostou.

Příčinou se může stát krátký pozměňovací návrh jinak nevinného zákona o archivnictví.

Stěžejní větu "Orgány veřejné moci se podílejí na úhradě nákladů spojených s provozováním informačního systému datových schránek" doporučil po konzultaci s náměstkem ministra vnitra Zdeňkem Zajíčkem sněmovní výbor pro veřejnou správu.

Pošta zkrátka nepřijde

Systém datových schránek má naběhnout v červenci.

Pokud odstupující ministr vnitra Ivan Langer včas prosadí svou, začne fungovat v jiném režimu, než se dosud předpokládalo.

Úřady skutečně začnou po internetu posílat své zprávy jiným úřadům, firmám i občanům, kteří si schránku zřídí. Za odeslání zprávy však zaplatí obdobnou cenu, jakou nyní platí České poště za dopisy.

Elektronizace tudíž nebude znamenat pro odesílatele očekávaný významný pokles nákladů, naopak monopolní poště zaručí zajímavý a jen slabě regulovatelný příjem.

Zákon o archivech může být definitivně schválen už na květnové schůzi sněmovny a v červnu v Senátu.

Víc než se čekalo

Dnes stojí obyčejný dopis 10 korun, doporučený 26 korun. Občanům a firmám píšou úřady takřka výhradně doporučeně, mezi sebou si však posílají méně důležité informace bez podacího lístku, někdy také běžným mailem.

Zprávy zabezpečeným mailem do datové schránky budou stát zpočátku 17,90 koruny, sazba se začne snižovat, až novým systémem proběhne 33 milionů transakcí. Když počet zpráv dosáhne 133 milionů, tak se ustálí na 9,90 koruny.

Úřady ročně utratí za poštovné dvě miliardy korun, podle autorů zákona z toho díky eGovernmentu ušetří desetinu. Skutečné dopady na rozpočty úřadů a obcí se však zjistí až po spuštění systému.

"Původní plán počítal s tím, že náklady na provoz systému ponese rozpočet ministerstva vnitra a komunální úřady nebudou muset platit. Náklady také měly být výrazně nižší," připomíná Dalibor Veřmířovský, který jako poslední náměstek zrušeného ministerstva pro informatiku stál u zrodu projektu eGovernment.

Banky jsou šestkrát lacinější

Kalkulaci cen nerozumí ani internetový expert a publicista Petr Koubský.

"V dnešní informatice je velmi těžké říci, co to vlastně je spravedlivá cena. Ceny za transakce v datových schránkách jsou pravděpodobně spíše odvozeny od stávajících cen analogických poštovních služeb než ze skutečných nákladů provozovatele."

Poplatky se nelíbí ani samosprávě: "Uvedené ceny jsou přiměřené ve srovnání s klasickým doručováním. Pokud se ale měla zvýšit výkonnost veřejné správy, mělo být doručování bezplatné," míní Miroslava Kašpárková ze Svazu měst a obcí.

Zabezpečené systémy na internetu dnes provozují banky v rámci internetového bankovnictví. Schránky na ukládání zpráv zřizují stejně jako státní eGovernment zdarma. Za transakce účtují nejvíc 3 koruny, některé provádějí zadarmo.

Ochrana dat v systému eGovernmentu přitom není lepší, než v běžných systémech internetového bankovnictví.

Kdo vydělá na poplatcích za eGovernment? A kolik? Pokračování najdete dnes dopoledne na Aktuálně.cz


 

Právě se děje

Další zprávy