Na jižní Moravě se obávají komárů. Chystají na ně zátah

Lenka Smyčková
9. 4. 2009 16:45
Radnice v Břeclavi začne s postřiky proti komárům, bojí se kalamity
Voda se vylila do lesů a udělalo se teplo. Přesně takové počasí komárům prospívá.
Voda se vylila do lesů a udělalo se teplo. Přesně takové počasí komárům prospívá. | Foto: Tomáš Netočný

Břeclav - Jižní Morava vyráží do boje s komáry. Po dvou - na pisklavé bzučení až nepřirozeně hubených - létech jich tu letos bude zase hodně.

Obtěžují místní obyvatele, lesní zvěř, domácí zvířata i turisty. Už v pátek proto na přemnožené komáří larvy zaútočí postřiky.

Larvy komárů se líhnou v tůních, které vznikly po jarních povodních. Vysoké teploty posledních dnů jim přitom mimořádně svědčí.

"Zatím sice hustota larev není tak vysoká, abychom předpokládali přímo komáří kalamitu, ale vody je v lesích hodně a vše se může ještě změnit," zhodnotil přírodovědec Oldřich Šebesta, který komáry na jižní Moravě dlouhodobě sleduje.

Třicet štípanců za minutu

Hranice kalamity se podle Šebesty určuje poměrně obtížně. Hlavním ukazatelem je počet komářích útoků na jednoho člověka za minutu. Když je útoků přes třicet, je vyhlášen kalamitní stav.

"Samozřejmě počítat komáří štípnutí není tak jednoduché. Je rozdíl, jestli stojíte tam nebo o pět metrů dál, sám nebo s dalším člověkem," dodává Šebesta.

S úředníky a lesníky na Břeclavsku se dohodl, že se v pátek začne s postřiky v bezprostřední blízkosti města. V dalších dnech se nejspíš připojí i menší obce.

"Již dlouhodobě užíváme prostředek VectoBac, který je osvědčený a nemá nepříznivý vliv na životní prostředí," uvedl vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek.

Komáří rajóny jsou tři

Jižní Morava s řekami Moravou a Dyjí je vysokým počtem obtížného hmyzu už proslulá. Pokyn o nutnosti používání repelentu v oblasti lze najít v téměř každém turistickém průvodci.

Jenže komáři neobtěžují jen turisty. Dokážou doslova uštvat i vysokou lesní zvěř.

V tak hojném počtu komáři obtěžují lidi v Česku už jen na dvou místech - v Litovelském Pomoraví a na Mělnicku.

Proto se hygienici na jižní Moravě věnují komárům ve vyšší míře než ve zbytku republiky. Šebesta každoročně na jaře monitoruje území od Novomlýnských nádrží k Hodonínu a vyhodnocuje situaci pro města, obce a Lesy ČR .

První práce zabývající se komáry u nás začaly vznikat po druhé světové válce. Komáři ale jižní Moravu obtěžovali odjakživa. V době, kdy neexistovaly syntetické postřiky, bránili se lidé obtížnému hmyzu různě. Hospodářská zvířata chránili například podkuřováním.

 

Právě se děje

Další zprávy