Bursík dává miliardy na zateplení. Paneláky mají smůlu

Pavel Baroch
12. 4. 2009 23:22
Peníze dostanou jenom rodinné domy a činžáky
Máte smůlu, vy nedostanete ani jednu zelenou korunu
Máte smůlu, vy nedostanete ani jednu zelenou korunu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Státní fond životního prostředí začne za čtrnáct dní rozdělovat miliardy korun na zateplování domů.

Ač tvrdí, že v programu Zelená úsporám je dostatek peněz pro všechny zájemce, na jednu početnou skupinu se peníze nedostanou - a obyvatele paneláků, které tvoří zhruba třetinu českého bytového fondu.

Ekologické dotace jsou totiž určeny výhradně na rodinné domy a činžáky, tedy podle úřední definice domy nepanelové technologie.

Ministerstvo životního prostředí přitom počítá, že do roku 2012 rozdělí mezi stovky tisíc domácností až 25 miliard korun, které získá prodejem přebytečných povolenek na emise skleníkových plynů.

Část peněz z prodeje emisních kreditů se do poslední chvíle snažil získat ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda, ale nakonec se s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem nedohodnul.

Nový ministr Martin Bursík opouští úřad vlády po prvním formálním zasedání a spěchá na své nové pracoviště v budově Ministerstva životního prostředí.
Nový ministr Martin Bursík opouští úřad vlády po prvním formálním zasedání a spěchá na své nové pracoviště v budově Ministerstva životního prostředí. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Nemůžeme jít do zateplování paneláků, protože se tam překrýváme s jiným programem ministerstva pro místní rozvoj," tvrdí ministr Bursík.

Panel se čtyřmi miliardami

Ministerstvo pro místní rozvoj podporuje komplexní renovace panelových domů už několik let ze svého speciálního fondu s názvem Panel.

Jenže zatímco Státní fond životního prostředí počítá s tím, že jen letos rozdělí mezi domácnosti především na zateplení jejich domů až 10 miliard korun, v programu Panel není ani polovina této sumy - 4,1 miliardy.

Paneláková republika

  • V Česku bylo postaveno více než 60 tisíc paneláků
  • V nich je takřka 1,2 milionů bytů
  • To je přibližně 30 % bytového fondu
  • Dosud bylo komplexně zrenováno jen několik desítek tisíc bytů

A to vláda počátkem března kvůli hospodářské krizi rozhodla, že "panelový" fond letos navýší o 600 milionů korun.

Získat peníze z programu Zelená energie bude navíc snazší. Úřady se snažily nastavit administrativu tak, aby byla co možná nejjednodušší. Kromě krajských pracovišť Státního fondu životního prostředí bude možné o dotace žádat i v pobočkách několika bank, jejichž výběr právě finišuje.

Majitelé panelových domů mají jedinou šanci, jak se dostat k penězům v programu Zelená úsporám. Pokud má jejich panelák například vlastní kotelnu na uhlí, mohou získat desítky tisíc korun na instalaci ekologického vytápění.

Pokud by se rozhodli pro kotel na biomasu, může jim fond zaplatit až polovinu investice, nejvíce však 25 tisíc korun na jeden byt.

Statisíce pro pasivní domy

S dotací na zateplení nemohou počítat ani lidé, kteří se rozhodnou postavit si nový rodinný dům "běžného typu". Podmínky programu Zelená úsporám počítají s tím, že jednorázovou dotaci 220 tisíc korun dostane jen ten, kdo se rozhodne pro takzvaný pasivní dům.

Ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek to odůvodňuje tím, že domy, které pro vytápění potřebují jen minimum energie, už nejsou nic mimořádného, nadstandardního. "Není to už nic výjimečného," tvrdí Štěpánek.

 

Právě se děje

Další zprávy