Kdo se zateplením počkal, vydělá na tom až stovky tisíc

Pavel Baroch
8. 4. 2009 11:40
Stát přispěje jen na projekty dokončené po 1. dubnu 2009
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Stát v následujících čtyřech letech rozdělí až 25 miliard korun na zateplování domů a instalaci ekologického vytápění. Jde o největší ekologický program pro domácnosti v historii země.

Vedení Státního fondu životního prostředí, které bude prostředky rozdělovat, slibuje, že peněz je dostatek pro všechny zájemce.

Domácnosti ovšem musí splnit několik základních podmínek. Mezi ty hlavní patří to, že svůj rodinný dům zateplí až po 1. dubnu 2009. Na stavební úpravy dokončené před tímto datem stát nepřispěje.

"Dotace z programu Zelená úsporám se poskytují jen na akce ukončené po 1. dubnu 2009," řekla v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz Irena Plocková, která má tyto ekologické dotace na Státním fondu životního prostředí na starosti.

Irena Plocková, Státní fond životního prostředí
Irena Plocková, Státní fond životního prostředí | Foto: Ondřej Besperát

Fond i tak očekává, že by se o příspěvek na zateplování mohlo přihlásit až 250 tisíc domácností. Jeden rodinný dům by přitom mohl získat až stovky tisíc korun.

Další desítky tisíc by pak mohl dostat na ekologické vytápění, například na tepelné čerpadlo či kotel na biomasu.

Jak velký je o ekologické dotace na zateplování zájem dokládá i to, že bezprostředně po vyhlášení programu Zelená úsporám se kvůli totálnímu přetížení zhroutila speciální internetová stránka www.zelenausporam.cz, kde je i přesný návod, jak o peníze ze Státního fondu životního prostředí žádat.

Všechny odpovědi si můžete přečíst ZDE:

Odpovězeno: 08. 04. | 11:04Autor: Jan Fillo

Otázka: Pokud již máme nová okna, stačí realizovat pouze dvě další jiná dílčí opatření (třeba zateplit fasádu a strop sklepa), aby nám na tato dvě nová opatření mohla být přiznána dotace typu A2 (dílčí zateplení)? Nebo se opatření provedená v minulosti do dílčích opatření již nepočítají?

Irena Plocková: Opatření provedená před vyhlášením programu se nepočítají, musíte vycházet z aktuálního stavu a od něj vybírat další vhodná opatření.

Odpovězeno: 08. 04. | 11:10Autor: Miroslav Žádník

Otázka: Je podmínkou udělení dotace evidence firmy, která provádí rekonstrukci v seznamu dodavatelů?
Děkuji

Irena Plocková: Ano, program je nastaven tak, aby dotovaná opatření prováděly firmy s živnostenským oprávněním pro prováděné činnosti a proškolené výrobcem či dodavatelem materiálů, systémů nebo technologií k jejich instalaci.

Odpovězeno: 08. 04. | 11:12Autor: P.Kamínek

Otázka: Dobrý den,
před cca. 5 lety jsem obdržel dotaci na tepelné čerpadlo. Oproti původně přislíbené částce 100tisíc Kč jsem z důvodu nedostatku financí SFŽP obdržel pouze polovinu. Je možné ještě dodatečně zbytek nějak získat?

Irena Plocková: Dotace z programu Zelená úsporám se poskytují jen na akce ukončené po 1.4.2009, zpětné navýšení již poskytnutých dotací není možné.

Odpovězeno: 08. 04. | 11:14Autor: Martin

Otázka: Dobrý den, v roce 2008 jsme zkolaudovali nově postavený rodinný dům a pro vytápění nám slouží tepelné čerpadlo s koletory. Lze uplatňovat nárok na dotaci (ekologické vytápění)? Co je pro to třeba udělat? Děkuji

Irena Plocková: Dobrý den, dotaci z programu Zelená úsporám Vám nebude možné poskytnout, lze podpořit pouze akce ukončené po 1.4.2009.

Odpovězeno: 08. 04. | 11:19Autor: D.Kolářová

Otázka: Dobrý den, během 2 měsíců máme začít se stavbou rodinného domu. Máme nějakou možnost dostat dotaci, když dům bude zateplený s tepelným čerpadlem a tepelně izolačními skly? Děkuji

Irena Plocková: Dobrý den, dotaci byste mohli čerpat v případě, že se Vám podaří dosáhnout parametrů platných pro pasivní energetický standard. Podrobnější popis podmínek je uveden v Přílohách programu, viz www.sfzp.cz a dále proklik na web programu. Prosím o posečkání,weby jsou přetížené.

Odpovězeno: 08. 04. | 11:22Autor: Jarmila

Otázka: Dobrý den,
mám rodinný dům v rekonstrukci, na ten se bude dotace také vztahovat? Jaké budou detailní podmínky pro přiznání dotace a od kdy bude možné dotaci získat?
Děkuji

Irena Plocková: Dotace se bude vztahovat pouze na akce ukončené po 1.4.2009, podrobné podmínky jsou uvedeny v Přílohách programu Zelená úsporám, doporučuji navštívit www.sfzp.cz .

Odpovězeno: 08. 04. | 11:26Autor: Ondřej

Otázka: Dobrý den,chtěl jsme se zeptat do jakého termínu musí být prostředky získané touto dotací proinvestovany a kdo bude kontrolovat jejich využítí. Děkuji za odpověd

Irena Plocková: Doba čerpání dotace pro zateplování 18 měsíců, výstavbu pasivních domů 24 měs. a využití OZE pro vytápění a ohřev teplé vody 6 měsíců ode dne přiznání dotace. Kontrolu využití dotace bude provádět Státní fondy životního prostředí v rámci svých činností.

Odpovězeno: 08. 04. | 11:33Autor: Petr

Otázka: Budu realizovat výměnu oken a částečné zateplení (zevnitř) jelikož zvenku není možná, jakou částkou se na mě dotace vztahuje a jaké jaou podmínky, a za 2. uvažuji o novém topení (výměna za akumulačky) kotel na dřevo či pelety, dostanu dotaci i když mám plynovou přípojku a jaká je výše dotace. děkuji

Irena Plocková: Pokud budete realizovat zateplení fasády a výměnu oken, pak se jedná o dvě opatření a můžete uvažovat s dotací 650 Kč na 1 m2 podlahové plochy. Podmínkou je dosažení aspoň doporučované hodnoty součinitele prostupu tepla konstrukcí podle platné ČSN 730540 a současné snížení měrné roční potřeby tepla na vytápění minimálně o 20 % oproti výchozímu stavu.

Odpovězeno: 08. 04. | 11:36Autor: Miloslav Šimek

Otázka: Dobrý den,

zajímalo by mě, jakým způsobem se o dotaci v tomto programu žádá a jaké formální podmínky musí být splněny pro možnost čerpání dotace.

S pozdravem,

miloslav.simek

Irena Plocková: Pro žadatele jsou připraveny formuláře, které jbede možné si stahnout z webové stránky programu. Formuláře obsahují výčet požadovaných dikladů. Pro lepší informovanost je připravena Přípručka pro žadatele, která se bude průběžně aktualizovat na základě vyhodnocování zájmu o jednotlivé její části. Sledujte, prosím, www.sfzp.cz a web programu.

Odpovězeno: 08. 04. | 11:39Autor: P.Kamínek

Otázka: Dobrý den,
kolika procentní dotaci je možné získat na solární kolektor na ohřev TUV na rodinném domku? Před několika lety to bylo 50%. Týká se současná dotační "akce" i těchto typů?

Irena Plocková: Na pořízení solárních kolektorů je možné čerpat až 50 tis. Kč a 50 % uznatelných nákladů. Podrobné údaje jsou k dispozici na www.sfzp.cz a webu programu.

Odpovězeno: 08. 04. | 11:41Autor: Martina

Otázka: Dobrý den, plánujeme výstavbu rodinného domu se zateplením. Ráda bych se zeptala, zda je možné požádat o příspěvek i v případě novostavby.

Irena Plocková: Ano, pokud bude novostavba provedena v pasivním energetickém standardu. Podrobnosti jsou stanoveny programem.

Odpovězeno: 08. 04. | 11:56Autor: Miroslav Kavka

Otázka: Máme rodinnou vilu v Praze Střešovicích. Tři byty (2 byty á 150 m2 a 1 byt 75 m2) = zvýšené podlaží a dvě patra + suterén. Kolik můžeme počítat s příspěvkem na zateplení obvodových zdí? Děkuji. M.Ka

Irena Plocková: Dotace se stanovuje podle velikosti vytápěné podlahové plochy a rozsahu prováděných opatření, orientačně podle vašich údajů by se mohlo jednat o částku v rozmezí cca 220 až 680 tis. Kč a maximalně 50 % z untaelných nákladů. Podronosti viz program.

Odpovězeno: 08. 04. | 11:59Autor: choma

Otázka: Co bude sloužit jako podklad pro vyhodnocení dotace? Myslím tím předepsanou úsporu 40% po zateplení.

Irena Plocková: Projektová dokumentace obsahující výpočet měrné roční potřeny tepla na vytápění zpracovaná autorizovaným projektantem.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:01Autor: Tazatel

Otázka: Jak se mohu informovat na Vasi bezplatne informacni lince? Stale je tam obsazeno.

Irena Plocková: Omlouvám se, linka je v provozu ale pro obrovský zájem je trvale přetížená. Děláme všechna dostupná opatření pro její zprůchodnění. Program bude ukončen až 31.12.20012, takže prosím chvíli strpení.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:02Autor: Študentová

Otázka: Loni jsme obložili novostavbu RD polytyrenem a natáhli stěrku. Zbývá finální vrstva, kterou plánujeme cca na podzim nebo příští rok. Máme nárok na dotaci? Na zateplení jsme použili úvěr ze Státního fondu rozvoje bydlení ve výši 200 tisíc. Díky za odpověď.

Irena Plocková: Ve Vašem případě nebude možné dotaci poskytnout,podmínky programu jsou nastaveny jinak.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:06Autor: Jaroslav Novák

Otázka: Dobrý den,
v souvislosti s programem Zelená úsporám mám následující dotaz:
Může fyzická osoba čerpat dotaci na zateplení fasády (včetně výměny oken) rekreačního objektu - chaty, v které se bydlí cca 2/3 roku?
Děkuji za odpověď

Irena Plocková: Pouze tehdy, pokud chata bude rekolaudována na objekt k trvalému bydlení.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:08Autor: Jiri

Otázka: zateplil jsem pres zimu vloni rekonstruovanou strechu na mem dome, Stalo to asi 80 tisic, kde mam pozadat o dotaci a kolik dostanu?

Irena Plocková: Ve vašem případě není možné dotaci poskytnout. Dotace se vztahují pouze na akce ukončené po 1.4.2009 a a na základě splnění dalších podmínek programu, jako např. současné zateplení obvodového pláště.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:10Autor: Josfe

Otázka: Dobrý den ,lze najít podmínky pro dotaci i na jiném než ,bohužel spadlém serveru?Děkuji

Irena Plocková: Navštivte, prosím, krajské pracoviště státního fondu životního prostředí. Na rozchození servru se intenzivně pracuje, zájem o návštěvu byl enormní.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:11Autor: Pavel Novak

Otázka: Pro ziskani dotace na zatepleni fasady je nutne aby ho provedla odborna firma nebo je mozne i svepomoci. Hezky den, Pavel Novak

Irena Plocková: I Vám hezký den, musí provést odborná firma.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:13Autor: Orcus

Otázka: Dobrý den,

bydlím v paneláku - mame společenství vlastníků... je nějaká možnost získat dotaci?:))


s přáním pěkného dne :) O.Š

Irena Plocková: V případě panelových domů je možné získat dotaci na využití obnovitelných zdrojů energie, např. solární systémy na ohřev teplé vody nebo změnu kotelny, pokud byste vytápěli pevnými nebo tekutými fosilními palivy.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:18Autor: Eva Bousková

Otázka: Proč i u jednoduchých opatření, jako zateplení stěn, požaduje realizaci pouze někým ze seznamu? Pokud bude okruh dod. omezen, dotace skončí jako zisk stavební firmy (nižší konkurence) nebo na platech úředníků dělajících seznam. Proč není dotace vázána pouze povinným staveb. dozorem či kolaudací?

Irena Plocková: Seznam odborných dodavatelů je pomůckou pro veřejnost, aby mohla použít firmy mající živnostenská oprávnění a jsou odborně připravené pro realizaci dotovaných opatření. Zateplování vyžaduje dostatečnou odbornou přípravu, viz např. dokumenty Cechu pro zateplování www.czb.cz. Vstup na Seznam není omezen, takže konkurence je podpořena. Na většinu dotavaných opatření se koludační rozhodnutí nevydává.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:20Autor: Vladimír

Otázka: Bude dotována kompletní výměna oken v rodinném domě bez dalších doplňkových zateplovacích opatření? Jestli ano, v jaké výši?

Irena Plocková: Ne, jedná jen o jedno z možných opatření, požadavek je aspoň na 1 další. Výše dotace se stanovuje podle velikosti vytápěné podlahové plochy.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:22Autor: aneri01k

Otázka: Dobrý den, je možné získat dotaci na družstevní dům.

Děkuji Franková

Irena Plocková: Podle podmínek programu, z Vašeho dotazu není zřejmé s jakými opatřeními počítáte.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:24Autor: sklenářství Opava

Otázka: Provádíme výměnu stávajících obyč.skel za izolační dvojskla v nosném plastovém rámku do vnějších křídel ve stand. U=1,1 popř lepší nebo dokonce neprozvučná.zde se nejedná u žádné bourání ,pouze se okna vyvěsí,nastrojí a zavěsí.Nejsem schopen kvalifikovaně odpovídat zákazníkům na jejich dotazy.

Irena Plocková: Kontaktujte, prosím, některého z autorizovaných projektantů www.ckait.cz nebo energetických auditorů www.aeaonline.cz

Odpovězeno: 08. 04. | 12:25Autor: Jiří Kopačka

Otázka: Bude nutné k žádosti doložit výpočet stávajících tepelných ztrát a po zateplení
- k prokázání úspor? Jaká kritéria úspor
budou muset být splněna?

Irena Plocková: Ano, výpočty se musí předkládat jako součást projektové dokumentace, kritéria jsou uvedena v programu.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:26Autor: Daniel

Otázka: právě stavíme nízkoenergetický domek, nikoli však pasivní. Je možné získat dotaci na zateplení?

Irena Plocková: Ne, pouze na RD s parametry pasivního energetického standardu.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:26Autor: RosťaK

Otázka: Stavím novostavbu rodinného domku a součástí akce je i zateplení, avšak domek nebude pasivní. Předpokládaný termín dokončení je podzim 2009. Mám nárok na dotaci?

Irena Plocková: Ne, pouze na RD v pasivním energetickém standardu.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:27Autor: Lenka

Otázka: zateplení jsme prováděli letos, máme nárok na dotaci i zpětně?

Irena Plocková: Zpětně není možné dotaci poskytnout.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:28Autor: vladimír

Otázka: Na mém domku probíhá zateplování-mám problém s financováním.Mohu požádat i v případě že již práce probíhají?děkuji

Irena Plocková: Mžete požádat o dotaci na akci ukončenou po 1.4.2009, podmínkou je splnění programem vyhlášených parametrů zateplení.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:29Autor: Olina Papezova

Otázka: Dobrý den paní Plocková,

ráda bych věděla jaké dokumenty budou vyžadovány k schválení dotace na zateplení domu.
Děkuji
Olina Papezova

Irena Plocková: Formuláře žádostí obsahují popis požadovaných dokladů

 

Právě se děje

Další zprávy