Nejštědřejší sponzoři ČSSD? Straníci ze severu Čech

Eliška Bártová Eliška Bártová
2. 4. 2009 21:00
Nejvíc peněz přišlo do kasy z Teplic, Litvínova a Ústí
Jiří Paroubek si potřásá rukou s Jiřím Šlégrem.
Jiří Paroubek si potřásá rukou s Jiřím Šlégrem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Politické strany v těchto dnech obnažují své účty zveřejněním výročních zpráv za uplynulý rok. Z údajů, které dala k dispozici ČSSD, vyplývá, že strana loni získala od sponzorů více než 38 milionů korun.

Absolutně nejvíc peněz ze své kapsy zaslali na účet sociální demokracie tři straníci - všichni z Ústecka, kde předseda strany Jiří Paroubek kandidoval při volbách do sněmovny.

Nejvyšší částku poskytl straně Paroubkův asistent, teplický zastupitel a novopečený krajský radní Petr Benda: ze své kapsy dal 1,1 milionu korun. Bendův stranický kolega z teplického zastupitelstva a manažer ČSA Michal Kasal věnoval straně půl milionu.

Stejnou částku zaslal ČSSD také litvínovský hokejista a předvolební tvář sociálních demokratů Jiří Šlégr, jenž dostal nabídku kandidovat za sociální demokracii v příštích volbách do sněmovny.

Z firem byla kromě společnosti Cíl vlastněné právě ČSSD nejštědřejšsí s 1,5 milionem korun ústecká reklamní agentura Roxy II.


Stranické špičky za severočeskými dárci daleko zaostávají. Předseda strany Jiří Paroubek poskytl ČSSD 30 tisíc, místopředseda Zdeněk Škromach pouhých 6 tisíc a David Rath věnoval se svého účtu 75 tisíc korun.

Milion pro ČSSD

Štědrost "individuálních" stranických sponzorů vyvolává pochopitelně otázku, kdo je ochoten ze svého rozpočtů darovat takovou sumu peněz.

Jaroslav Foldyna a největší sponzor strany Petr Benda
Jaroslav Foldyna a největší sponzor strany Petr Benda | Foto: Martina Machová

Jednoznačně nejštědřejším sponzorem je teplický podnikatel Benda. Díky stranické příslušnosti zastává funkci zastupitele v Teplicích, radního v Ústeckém kraji a šéfa krajského výboru strany; od roku 2006 je také asistentem předsedy strany Jiřího Paroubka.

Benda stranickou pokladnu štědře dotoval i v uplynulých dvou letech - a vždy byl největším sponzorem. Zatímco v roce 2006 a 2007 dal po půl milionu, letos věnoval straně hned dvakrát tolik.

Na Teplicku o sobě dal vědět již na počátku 90. let, kdy začal skupovat nemovitosti včetně luxusního hotelu v centru města. Z Bendy se rychle stal aktivní podnikatel, v roce 1995 založil Teplickou realitní společnost. O čtyři roky později další firmu První severočeská realitní společnost.

V jednom z objektů, který v Dubí pronajímal jeho společník, se podle Týdeníku Respekt nacházel nevěstinec. Benda však trvá na tom, že s ním neměl nic společného. Jezdil do něj prý pouze kontrolovat elektroměry. Kromě realitní kanceláře nyní Benda vlastní podíl ve společnosti Golf resort Barbora.

Zatímco v médiích se spekuluje o tom, z jaké činnosti Benda získával peníze na nákup domů, on sám trvá na tom, že finance má z provozu diskoték.

Stejně tak nyní vysvětluje i původ peněz pro stranickou pokladnu. „Peníze mám z pronájmu budov," uvedl Benda. "Přispívám opakovaně, protože mám příjmy, které mi to umožňují a v loňském roce měla strana náklady s kampaní, tak jsem prostě pomohl, protože jsem chtěl."

Šlégr: Požádala mě o to ČSSD

Poděkování znovuzvoleného předsedy delegátům za zvolení bylo krátké a stručné.
Poděkování znovuzvoleného předsedy delegátům za zvolení bylo krátké a stručné. | Foto: Ondřej Besperát

O druhé místo na žebříčku soukromých sponzorů ČSSD se dělí litvínovský hokejista Jiří Šlégr a Bendův teplický a stranický kolega ze zastupitelstva, manažer ČSA Michal Kasal.

Šlégr však na rozdíl od Bendy a Kasala není členem sociální demokracie. V radě města Litvínov zastupuje Sdružení nezávislých kandidátů. Sportovci, který dal stranické pokladně 500 tisíc, nedávno nabídl předseda Jiří Paroubek kandidaturu do Poslanecké sněmovny.

„Myslím si, že v Americe je to úplně normální," vysvětluje svůj dar Šlégr. „Pokud je to pro vás vysoká částka, tak asi ano. Všichni ví, kolik vydělávám. A z toho, co vydělávám, to není zase tak dramatická suma. Já v tu stranu věřím, a jak je vidět, tak asi i lidi."

Posléze Šlégr říká, že byl o poskytnutí daru požádán. „Byl jsem požádán a rozhodl jsem se, že desítky tisíc by na kampaň nepomohly," říká. „Není důležité, kdo mě o to požádal. Požádala mě o to ČSSD."

Šlégra s Paroubkem kromě daru a nabídky kandidatury do sněmovny pojí i společná akce. V loňském roce slavnostně zahajovali provoz hotelu Eurorellax, kde je jednatelem kontroverzní muž litvínovské ČSSD Kamil Havelka.

Muž, jenž zároveň působí v okresním výboru strany, je léta úzce spjat s bossem tamního podsvětí Martinem Macháčkem. Dodnes společně vlastní vymahačskou agenturu.

Jiří Šlégr
Jiří Šlégr | Foto: Ludvík Hradilek

Firma Allkon, ve které Havelka figuruje a kterou vlastní další člen ČSSD, začala po nástupu Šlégra a sociálního demokrata Martina Kliky do rady města získávat milionové zakázky.

Dary pro ČSSD

Zatímco fyzické osoby daly straně celkem 8,8 milionu korun, firemní dárci poskytli ČSSD dohromady 29,3 milionů.

Podle výroční zprávy příjmy strany za uplynulý rok činily 282,6 milionu korun; naopak ČSSD vydala 273 milionů - v tom je i suma 97 milionů na volební kampaň.

 

Právě se děje

Další zprávy