Rasisté chystají další útok na Romy. Stát je bezradný

Petra Sasínová
31. 3. 2009 8:20
Člen Dělnické strany ohlásil pochod Přerovem. Úřady se připravují mimořádná opatření

Přerov - Rasisté chystají v sobotu předvést svou sílu v Přerově. Jiří Švehlík, olomoucký lídr Dělnické strany, kterou se ministrovi vnitra a vládě zatím nepodařilo rozpustit, ohlásil shromáždění nazvané "Pochod proti rasismu".

Město pochod nezakázalo. Argumentuje totiž tím, že k tomu nenašlo zákonný důvod a město i státní policie se tedy připravují na další útok extremistů, podobný těm z loňského podzimu v Litvínově.

Bezradnost úřadů potvrdil přerovský magistrát. „Řádně ohlášenou akci s tak bohulibým názvem nemáme možnost zakázat. Zákon nám neumožňuje ji nepovolit. Museli jsme ji vzít na vědomí," řekl Aktuálně.cz tajemník magistrátu Jiří Bakalík.

K pochodu se hlásí extremisté

Trasa pochodu má přitom vést právě ulicemi, ve kterých žije nejvíce Romů z Přerova.

A navíc: Na webech extremistických sdružení Národní odpor a Autonomní nacionalisté, kteří se hlásí k organizaci pochodu, jsou výzvy k účasti na akci „proti cikánskému či černému teroru."

„Nebudeme tolerovat bezpráví v ulicích našich měst. Musíme chránit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí," vyzývají rasisté své přívržence k účasti na přerovském pochodu. V diskuzích lze najít i výzvy k pogromu.

Tajemník magistrátu tvrdí, že úřad nesmí předjímat, že za nekonfliktním ohlášením může být něco protizákonného. Bakalík je přitom členem skupiny krizového řízení, která město na sobotní akci velmi důsledně připravuje.

Přes bohulibou záminku město totiž chystá mohutná bezpečnostní opatření, která svědčí o tom, že hrozí útoky na tamní Romy. A některá preventivní opatření jsou vlastně pro Romy diskriminující. Tak to alespoň někteří z nich vnímají.

Proč se máme schovávat?

„Lidi z magistrátu obcházejí Romy a říkají, že v sobotu nemáme celý den vůbec vycházet z domu. Nemáme otevírat okna. Připadá mi to jako ve válce," řekla Aktuálně.cz žena, která žije v lokalitě, kterou chtějí rasisté procházet.

„Proč jim to dovolí? Proč máme být kvůli nim celý den schovaní a bát se?" ptá se žena. Přestože se jí to nelíbí, je rozhodnuta poslechnout. Nakoupí si den předem. Návštěvu rodičů odloží. Má děti, vnoučata. „A taky mám strach," říká.

Romové z Přerova doručili magistrátu naléhavou výzvu, aby se postarali o jejich bezpečí. Richard Kořínek ze společnosti Člověk v tísni líčil, že chtěli sepisovat petici, aby magistrát pochod zakázal. Na to však už bylo pozdě.

„Lidé jsou z toho, co se chystá, smutní, mají strach, mnozí jsou naštvaní. To, že je úřady vyzývají, aby zůstali doma, je ale myslím rozumné. Nikdo nechce, aby se opakovalo to, co v Janově," řekl Aktuálně.cz Kořínek, který působí v Přerově. Je podle něho mrzuté, jestli to některým Romům připadá diskriminační. „Může to tak vyznít, i když úmysl je dobrý," připustil.

Tajemník magistrátu Jiří Bakalík potvrdil, že kurátoři ze sociálního odboru obcházejí romské rodiny z lokality, na kterou se soustředil zájem neonacistů.

Neprovokujte, stáhněte rolety

„Nikomu nic samozřejmě nezakazujeme, ale doporučujeme lidem, aby ve vlastním zájmu nevyvolávali provokace a raději se drželi doma," řekl Bakalík.

Už druhý týden probíhá v Přerově informační kampaň. Úřad na svých internetových stránkách informuje občany o chystané akci, upozorňuje na možné střety krajní pravice s krajní levicí.

Rasisté ohlásili pochod Přerovem. Policie chystá mohutná bezpečnostní opatření, aby se neopakala situace z Litvínova
Rasisté ohlásili pochod Přerovem. Policie chystá mohutná bezpečnostní opatření, aby se neopakala situace z Litvínova | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Úřad i policie vyzývá lidi, aby v sobotu neparkovali poblíž trasy pochodu, aby se v inkriminovaných ulicích raději vůbec nepochybovali. Žádají obchodníky, aby zabezpečili své obchody a výlohy, aby zvážáli, zda nebude lepší tuto sobotu raději výjimečně stáhnout rolety.

„Po městě jsou rozvěšeny žluté letáčky, kterými lidi předem upozorňujeme na možná rizika sobotní ohlášené akce, vyzýváme je, aby si chránili majetek a zdraví," řekl ředitel přerovské městské policie Omar Teriaki. „Nechceme, aby to, co se tady chystá, brali jako cirkusové představení pro rodiny s dětmi," dodal.

 Už v pondělí začala policie rozmísťovat do ulic plánovaného pochodu zákazové značky, aby si řidiči zvykli, že tam nesmějí stát. „V sobotu ráno značky zase odstraníme, aby je někdo nemohl použít jako zbraň," popisovala mluvčí přerovské policie Michaela Sedláčková detaily chystaných opatření.

Městské technické služby také kontrolují dlažbu, zda není někde uvolněná. V sobotu nebudou po trase pochodu ani popelnice.

Přerov čekají policejní manévry

V kritický den, což je také den, kdy do Česka přijede americký prezident, vyšle policie do Přerova více než tři sta policistů, včetně jízdního oddílu, vrtulníku a družstva psovodů se psy. Některé ulice budou uzavřeny, také vstupy do dvorních traktů činžáků, ve kterých žije mnoho Romů.

„Chystáme také opatření na příjezdových cestách do města a nádražích. Budeme kontrolovat, jestli někde neveze zbraně, ale také baseballové pálky a podobné věci," doplnila policejní mluvčí Sedláčková. Život ve městě bude vzhůru nohama celou sobotu, neboť shromáždění je ohlášeno na dobu mezi osmou ráno a osmou večer.

Šéd Dělnické strany Tomáš Vandas Aktuálně.cz řekl, že jeho strana akci neorganizuje. „Náš člověk to sice ohlásil, ale předá to zřejmě Autonomním nacionalistům. My teď máme jiné priority. Připravujeme předvolební kampaň, chystáme klasické mítinky," tvrdil Vandas.

Nevyloučil však, že se v sobotu někdo z Dělnické strany v Přerově objeví. On to prý nebude.

 

Právě se děje

Další zprávy