Kdo popravil obchodní dům v Liberci? Jeden jediný dopis

Martina Machová Martina Machová
31. 3. 2009 15:00
Stačil jeden posudek, aby se mohlo začít bourat
Těžká technika demoluje bývalý obchodní dům Ještěd v Liberci
Těžká technika demoluje bývalý obchodní dům Ještěd v Liberci | Foto: Martina Machová

Liberec - Obrovské kleště každý den trhají části libereckého obchodního domu Ještěd architektů Karla Hubáčka a Miroslava Masáka.

Liberec ani hejtmanství jej mezi kulturními památkami nechtěly. Stejně jako ministerstvo kultury. A to přesto, že jeho vlastní odborná komise jej za památku doporučila a za obchodní dům Ještěd se postavila i takzvaná prohlašovací komise Národního památkového ústavu.

Jak je tedy možné, že dům jde přes veškeré odborné expertízy k zemi?

Městu stačil jeden dopis. A to ještě takový, který upozorňuje, že Ještěd by se měl zbourat, jen pokud by byl nahrazen něčím kvalitnějším. Jinak raději nechat vše tak, jak je.

"Stavba sama byla výrazem doby, z hlediska urbanismu příliš nerespektovala charakter prostoru náměstí, ale z architektonického hlediska se vymykala průměru už tím, že zde nebylo užito panelové technologie, díle pro atypické dispoziční řešení včetně pasáže a materiálové prvky," opakuje s téměř doslovnou přesností citát z listu i na dalších dokumentech.

"Proto jsme ji považovali v té době za zajímavou a hodnou pozornosti, a byť si osobně nemyslím, že patří do kategorie nemovitých památek, bezesporu si zaslouží respekt," pokračuje dopis.

Hodila se jen část listu

Další část textu, který předchozí slova dovysvětluje, však již použita nejsou.

"Pokud by nebyly garance, že je toto (nahrazení současné stavby kvalitnější architekturou, pozn. red.) možné zaručit, považoval bych za vhodnější respektovat současný stav, jakkoli není ideální," stojí v dokumentu.

Autorem textu je renomovaný architekt a historik architektury Zdeněk Lukeš.

OD Ještěd v datech

  • 1970 až 79 - v Liberci vyrůstá obchodní dům architektů Hubáčka a Masáka
  • leden 2005 - noviny informují o záměru povolit přestavbu dolního centra města
  • únor 2005 - architekti Rostislav Švácha a Jiří Suchomel navrhují obchodní středisko Ještěd za kulturní památku
  • březen 2005 - zastupitelé prodávají pozemky pro stavbu nového nákupního centra
  • srpen 2005 - ministerstvo kultury neprohlásilo Ještěd za památku. Jiří Suchomel se neúspěšně odvolává
  • březen 2007 - na ministerstvo se obrací pracovník Národního památkového ústavu Jiří Křížek a architekt David Vávra. Znovu navrhují stavbu za památku. Jako příklad dávají OD Máj v Praze, který byl památkou prohlášen. Návrh je zamítnut
  • leden 2008 - ombudsman kritizuje ministerstvo kultury i město Liberec
  • únor 2009 - Tesco se stěhuje do tzv. první etapy nového obchodního domu Forum
  • březen 2009 - začíná bourání obchodního domu Ještěd

"Je to absurdní. Přeci nemůže jeden dopis s určitým názorem rozhodnout o osudu takovéto stavby. Na to jsou přeci odborné komise," reagoval na informace, že jeho list libereckému magistrátu stál na počátku bourání. O jeho další roli nevěděl.

"Pokud odborná komise ministerstva se vyslovila pro zachování toho domu, a ministr to přesto nerespektoval, tak to považuji za chybu. Jakkoli mám na Ještěd jako památku jiný názor," tvrdí architekt.

Paradoxně Lukeš tvrdí, že se snažil diskuzi o budoucnosti obchodního domu vyhnout. A důvody jsou osobní. Masák s Hubáčkem, stejně jako autor stavby, jež má Ještěd nahradit, Radim Kousal, jsou jeho přátelé.

První zamítnutí Ještědu jako památky pochází ještě z doby, kdy na ministerstvu kultury šéfoval Pavel Dostál z ČSSD. Proti prohlášení Ještědu za památku se postavilo město i Liberecký kraj, v nichž shodně vládli občanští demokraté.

Zastánci stavby v čele s proděkanem Fakulty umění a architektury liberecké Technické univerzity Jiřím Suchomelem se proti rozhodnutí odvolali, načež se spis dostal na stůl jeho nástupci Vítězslavu Jandákovi.

Ten si ale na důvody, proč se přes doporučení odborných komisí i on rozhodl myšlenku Ještědu jako památky zavrhnout, nyní již příliš nevzpomíná.

Dostal papíry a podepsal

"Myslím, že tyto věci dělal první náměstek Formánek," odkázal na svou tehdejší pravou ruku Jandák. "Pakliže dostanete materiály s výkladem prvního náměstka a odborníků, tak to potom podepíšete," dodal.

Na názor, zda si liberecký magistrát nechal zpracovat dostačující podklady, podle kterých následně úředníci rozhodli o svém ne pro Ještěd jako památku, se redakce Aktuálně.cz chtěla zeptat libereckého náměstka pro kulturu Ondřeje Červinky. Ten ale odmítl odpovědět.

Tyto zachráněné figuríny budou prý nadále sloužit v soukromém muzeu v Raspenavě.
Tyto zachráněné figuríny budou prý nadále sloužit v soukromém muzeu v Raspenavě. | Foto: Ondřej Besperát

Na nedostatečnou diskuzi kolem budoucnosti domu a potažmo i celého takzvaného dolního centra Liberce upozorňoval v minulosti také ombudsman Otakar Motejl.

"Lze konstatovat, že by demolici významných objektů, jež se za dobu své existence staly součástí vzhledu města, měla vždy předcházet vážná debata s veřejností, odborníky a zástupci samosprávy, tak aby případný nevratný zásah do urbanistické a architektonické struktury města byl pečlivě zvážen," píše v závěru své zprávy, kterou zpracovával v souvislosti s obchodním domem.

Obchodní dům Ještěd vyrůstal v centru Liberce skoro celé desetiletí v letech 1970 až 1979. Podle jeho odpůrců již nesplňuje podmínky moderních trendů v nakupování. Naopak příznivci o něm hovoří jako o unikátu. Je totiž jedním z mála projevů  strukturalistické architektury v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy