Ať kuřáci platí vyšší pojištění, navrhuje expert NERVu

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
26. 3. 2009 7:55
Člen vládního NERVu navrhuje, jak ušetřit ve zdravotnictví
Kouřením je způsobeno přibližně každé páté úmrtí v zemi. Nejčastější příčinou smrti je infarkt myokardu.
Kouřením je způsobeno přibližně každé páté úmrtí v zemi. Nejčastější příčinou smrti je infarkt myokardu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Kuřáci si poškozují zdraví sami, měli by si proto za lékařskou péči připlatit.

S takovým návrhem přišel Miroslav Zámečník, člen vládního expertního týmu NERV.

"Zvlášť v dobách krize, kdy systému chybí peníze a kdy se na pojistném vybere daleko méně peněz, by se měly pojišťovny zaměřit na to, jak motivovat své klienty k péči o zdraví. Pokud někdo kouří a tím si sám ze své vůle poškozuje zdraví, měl by na pojistném odvést víc," prohlásil.

Nejlepší motivace - peníze

K tomu, jak odlišit kuřáka od nekuřáka, by se podle něj mohlo použít obyčejných krevních testů.

Každý, kdo by chtěl platit na pojistném méně peněz, by se o slevu přihlásil a nechal si u praktika udělat test. Pokud by test nekuřáctví potvrdil, ze mzdy pojištěnce by se každý měsíc odečítala nižší částka za pojistné. Sleva by trvala půl roku, pak by klient musel test zopakovat.

"Bylo by to výhodné pro klienta i pro pojišťovnu. Klient by byl motivován nekouřit slevou na pojistném, pojišťovna by zaplatila jen tři stovky na testu a do budoucna ušetřila statisíce na léčbu rakoviny plic," podotkl Zámečník.

Nápad NERVu se líbí lékařům, pojišťovny ale namítají: V praxi je to nereálné.

Stačí krevní test

Kolik stojí léčba rakoviny?

Rakovina plic se v Česku léčí dvěma léky:

  • Cena prvního je 77 680 Kč měsíčně na jednoho pacienta
  • Cena druhého je 65 016 Kč měsíčně na jednoho pacienta
  • K tomu operace a případné ozařování - řádově několik set tisíc korun měsíčně na pacienta

Kuřácký test:

  • Cena se pohybuje kolem 300 Kč na půl roku na jednoho pacienta

"Bylo by výborné, kdyby měly pojišťovny nějaký nástroj, jak ovlivňovat chovávní pacientů," hodnotí návrh například Jan Jelínek ze Sdružení praktických lékařů.

Nejúčinnější zbraní je přitom právě finanční motivace. "Dovedu si dost dobře představit, že kuřák kvůli nižší dani přestane i kouřit."

Odhalit kuřáka je navíc podle něj snadné. Stačí na základě jednoduchého krevního testu vyloučit metabolity, které při nasávání nikotinu vznikají. To, jestli se pacient oddává cigaretám, nebo ne, se podle něj dá zjistit zhruba půl roku zpátky.

"Ostatně, já bych šel ještě dál," dodává lékař. Pokud by pacient nepřestal kouřit například ani po operaci srdce, nechal by ho prý zákrok zaplatit zcela ze svého. "Operace je drahá, stojí i půl milionu korun. Člověk, který na takový zákrok jde, má bypass a nepřestane kouřit, naprosto ničí výsledek práce lékařů," vysvětlil. V současnosti nikoho nic k dodržování zdravého životního stylu nenutí.

Raději zvýšit daně na tabák

"Nemyslím, že by bylo něco takového technicky možné. Jak například odlišit aktivního kuřáka od člověka, který jen pracuje v zakouřeném prostředí?" namítá ale mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

Pokud by se něco podobného zavedlo, musely by sankce směřovat nejen na kuřáky, ale i na lidi závislé na drogách či na alkoholu. Platit víc by mohli obézní lidé a diabetici, kteří nerespektující léčebný režim. "A co úrazy při sportu, co melanomy u lidí neuváženě se vystavujících slunci?" ptá se Rod.

Foto: Reuters

Jiný postup by zvolil i šéf Pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček. "Princip je správný," hodnotí. Lepší by ale podle něj bylo zvýšit daně na tabákové výrobky a alkohol. A peníze, které se vyberou, nasypat do zdravotnictví. Kromě toho by dal větší prostor osvětě.

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) chce nechat to, jak pacienty ke zdravému životnímu stylu motivovat, výhradně na pojišťovnách. "Pojišťovny jsou samostatné subjekty a záleží jen na nich, jakým způsobem uzavřou smlouvu se svými klienty," shrnula.

Některé z pojišťoven už podle ní dokonce k podobné motivaci klientů přistoupily.

Neplatit dvakrát

Kromě bonusů pro lidi, kteří chtějí dodržovat zdravý životní styl, chce Miroslav Zámečník zavést takzvaný eHealth. "Pokud budou informace o spotřebě zdravotní péče pohromadě na internetu, zvýší se efektivita ve zdravotnictví. Z průzkumů víme, že až třicet procent zdravotnické péče je poskytováno zbytečně," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy