Paralen si od května koupíte jen na občanku

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
29. 3. 2009 21:26
Léky na utišení bolesti dostanete jen na občanku, navíc jen omezené množství
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pokud by se daly dohromady všechny léky, ze kterých se loni vyrobil pervitin, vážily by asi jednu tunu. Takový odhad přinesl šéf České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Jde o léky na utišení bolesti a proti chřipce. To znamená ty, které obsahují pseudoefedrin. Patří sem například Modafen, Nurofen stop grip, Panadol plus grip či Paralen plus. Asi milion balení těchto pilulek každý rok putuje na výrobu drog. Jsou totiž volně prodejné.

Další léky, které by měl předepsat lékař, se pak ocitají v nabídkách internetových obchodů. Prodejci tam za ně žádají mnohonásobně vyšší ceny. Nejprodávanější jsou hormonální přípravky, léky na potenci nebo pilulky pro psychicky nemocné.

Pro lék jen osobně, navíc s občankou

Proto vzniklo pod Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) centrální úložiště. V něm by se měly veškeré údaje o využívaných lécích shromažďovat. A to nejen o těch, které napsal lékař na recept, ale i o těch, které si mohou lidé koupit volně, přestože obsahují právě pseudoefedrin.

"Registr bude funkční od května a měl by zabránit falšování receptů a ztížit cestu narkomanů k některým volně prodejným lékům," vysvětluje mluvčí SÚKL Veronika Petláková.

Záměr je jednoduchý: Pokud dostane pacient chřipku a bude si chtít koupit některý z volně prodejných léků, už si nebude moci do lékárny poslat nikoho z příbuzných. Léky totiž půjde vydat pouze na občanku nebo kartičku pojištěnce. Bez toho nikomu lékárník nebude moci přípravky vydat.

Jedna krabička na týden

Pseudoefedrin

Pseudoefedrin

  • V roce 2007 se prodalo kolem čtyř milionů balení přípravků obsahujících pseudoefedrin.
  • Podle odhadů České lékárnické komory se k výrobě pervitinu zneužívá až 80 % všech prodaných balení.
  • V roce 2008 policisté zabavili výrobcům drog téměř 12 tisíc tablet léku Nurofen, v roce 2006 to bylo přes 4500.
  • Česká lékárnická komora vytipovala asi 12 lékáren, které pokrývají čtvrtinu trhu s rizikovými léky.

Lékárník zapíše údaje pacienta do systému. Jakmile se objeví jeho "elektronická karta", bude mít podrobný přehled o tom, jaké medikamenty a v jakém množství už si pacient vyzvedl. Nebude se to týkat jen léků na recept, ale i pilulek, které budou nově spadat do kategorie "bez lékařského předpisu s omezením". Tedy těch, které obsahují pseudoefedrin.

Pokud pojme lékárník podezření na zneužívání, lék nevydá. V jiném případě bude počet balení omezený.

Kolik krabiček to bude, by se mělo odvíjet od informací v příbalovém letáku léku. Pokud v něm například bude stát, že by se lék neměl užívat déle než tři dny, zákazník si koupí jen jednu krabičku.

Jen na předpis?

Některým odborníkům se ale nové řešení nezdá. Vadí jim, že se budou na internetu pohybovat citlivé údaje o každém pacientovi a obchodní informace o lékárně. V rukou je přitom bude mít také soukromá firma, která tunel pro tok informací po internetu vytvořila.

"Registr by se měl soustředit na sběr dat o lécích, jejich kontraindikacích, cenách a doplatcích. To zajímá všechny - pacienty i lékaře. Nevím, proč shromažďovat citlivá data o pacientech," řekl například šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Proti byli i lékárníci. Způsobem, jakým by se data měla sbírat a shromažďovat, se proto začal zabývat i Úřad pro ochranu osobních údajů.

Pod lupou budou i další látky

Komunistická poslankyně Kateřina Konečná proto také přišla s pozměňovacím návrhem - že by pilulky s obsahem pseudoefedrinu vůbec nebyly volně prodejné, ale jen na recept. Senátoři ale minulý týden návrh normy zamítli. Výdej jen na recept by podle nich zkomplikoval život pacientům. 

Šéf České lékárnické komory Stanislav Havlíček změnu nakonec vítá. Normu, které dal zelenou Senát, ocenil v ČTK jako "vůbec nejlepší možné řešení". Doposud se totiž sledovaly jen ty léky, které obsahovaly větší dávku pseudoefedrinu. Nyní se pod lupu dostanou všechny.

Senátor Tomáš Julínek, který jako ministr původně normu připravoval, doplnil, že seznam sledovaných léků by se měl do budoucna ještě rozšířit. Jen na občanku by se vydávaly také pilulky s kodeinem a efedrinem.

Pervitin užívali piloti kamikadze

Foto: Jaroslav Jiřička

Povzbuzující drogu pervitin poprvé vyrobili Japonci, a to v roce 1899. V Československu se legálně vyráběl během druhé světové války pro vojáky wehrmachtu a jednotky SS. Kromě toho se vyvážel do tehdy spřáteleného Japonska, kde ho užívali sebevražední piloti kamikadze.

Nelegální obchod začal vzkvétat na počátku 80. let. Tehdy pervitin brali hlavně lidé v malých uzavřených komunitách. Základní látkou, která pro výrobu sloužila, byl lék na kašel Solutan. Když se začal vydávat jen na recept, výrobci si našli jiný zdroj.

V Roztokách u Prahy byla tehdy největší továrna na výrobu efedrinu v Evropě. Právě odtud zásoby léku potají mizely. Poté, co továrna skončila, se staly zdrojem pervitinu právě volně prodejné léky, které obsahují pseudoefedrin.

 

Právě se děje

Další zprávy