Důchodci, pojďte za město.Do satelitu za čtvrt miliardy

Petra Sasínová
29. 3. 2009 17:26
Ostravský obvod Poruba dokončuje satelitní městečko pro seniory
V satelitním městečku na okraji Ostravy by senioři měli bydlet od června. Kolik je zájemců, však radnice nechce sdělit
V satelitním městečku na okraji Ostravy by senioři měli bydlet od června. Kolik je zájemců, však radnice nechce sdělit | Foto: Petr Protivánek

Ostrava - Na okraji lesa poblíž Ostravy jsou ještě v dohledu panelové domy nedalekého sídliště. Tady však vyrostlo něco úplně jiného. Louka na periferii ostravské části Poruba se přeměnila v satelitní městečko, které nemá v Česku obdoby.

Zedníci a instalatéři dokončují svou práci, už v červnu se totiž mají přistěhovat první obyvatelé. Výjimečné je, že to budou výhradně důchodci. Radnice oznámila, že tady vznikl první satelit pro seniory, který v České republice nějaké město postavilo.

Úřady v Porubě přitom evidují sedm set žádostí starších lidí o místo v domě s pečovatelskou službou a na volné místo v jediném takovém zařízení se čeká přibližně čtyři roky. Radnice však postavila satelit za 240 milionů korun, určený jen pro některé.

Bydlení v něm totiž nebude levné. Za nájem bytu se základními pečovatelskými službami zaplatí penzista okolo desíti tisíc korun měsíčně, tedy jeden průměrný důchod.

"Od roku 1989 je to naše největší investice. Projekt je to unikátní, podobné městečko v republice není," potvrdil místostarosta Poruby Petr Mihálik z ČSSD.

Kolik je zájemců? Neřekneme

Poruba zatím provozuje dům s pečovatelskou službou Astra, ve kterém za nájem i teplo platí senioři průměrně tři a půl tisíce korun. Šance získat tam v dohledné době místo jsou však velmi malé.

Teď tedy radnice nabízí důchodcům bydlení za téměř deset tisíc a jinou alternativu pro ně nemá. Přesto věří, že o městečko s osmdesáti byty pro asi sto seniorů bude zájem.

"Reagujeme na požadavky mladších členů rodin, kteří sami nemohou o své nejbližší pečovat. Chtějí však, aby jejich rodiče či prarodiče bydleli kvalitně, v pěkném prostředí, a měli profesionální péči," vysvětluje další místostarosta Poruby Jan Dekický z ODS.

Optimistické odhady ale radnice nechce doložit čísly. Konkrétní informaci o tom, kolik už eviduje zájemců a kolik lidí se vlastně do satelitu za čtvrt miliardy v červnu nastěhuje, odmítá zveřejnit.

"Máme několik desítek vážných zájemců. Seznam, který se bude tvořit podle bodového systému, však teprve vzniká," uvedla mluvčí radnice Jana Končítková.

Klienty satelitního městečka budou zřejmě manželé, kteří bydlí v Porubě v obecním bytě. Budou si to moci dovolit, protože jsou dva.

"Samozřejmě, že to bude dražší. Jeden důchod na to praskne, ale budeme rádi, když se budeme mít kam obrátit o pomoc," řekl muž.

Manželé si nepřejí zveřejnit své jméno. Paní je vážně nemocná, před časem měla úraz. "Od té doby sama vůbec nikam nemůže jít," uvedl důchodce. "Chtěli jsme do pečovatelského domu Astra, ale tam není naděje. Proto jsme se začali zajímat o městečko."

Je to segregace, tvrdí lékař

Část odborníků je však skeptická a projekt porubské radnice kritizuje.

"Úmysl snad byl dobrý, seniorů samozřejmě bude přibývat a je potřeba se tím zabývat," říká renomovaný geriatr Hugo Přibyl z Ostravy. "Nejsem ale zcela přesvědčen, že je správné staré lidi zavírat někam za město. Je to segregace."

Doktor Přibyl pochybuje také o tom, zda bude o takové bydlení zájem. "Není to pro normálního penzistu, když na to padne jeden průměrný důchod," tvrdí geriatr.

Hugo Přibyl míní, že nikdo z jeho pacientů by do takového městečka nešel. "Řada lidí přichází v poslední době s fantastickými projekty pro bohaté seniory, je to móda, ale ne vždy to vychází," uvedl lékař.

Také předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Iva Holmerová o projektu satelitního bydlení pro důchodce pochybuje.

"Projekt porubské radnice je zřejmě zajímavý, ale nemyslím si, že je dobré koncentrovat starší generaci na jedno místo," míní Iva Holmerová. "Chybí především normální malé byty třeba někde u náměstí, které budou přizpůsobené potřebám seniorů a s dostupnými službami."

Sociolog Petr Senega ze Sociologického ústavu Akademie věd tak vyhraněný není a věří, že projekt by mohl být přínosem a mohl by některým důchodcům vyhovovat - i přes vyšší náklady.

Rovněž on však pochybuje o tom, zda radnice jednala efektivně a zda skutečně důchodcům tímto způsobem výrazně pomůže. "Je samozřejmě otázka, jestli radnice nemohla postavit něco levnějšího a pro seniory dostupnějšího," řekl Petr Senega.

Satelitní městečko je určeno pro důchodce, kteří mají nějaké zdravotní omezení a budou využívat pečovatelské služby, která tam bude mít své sídlo.

Přednost mají lidé z Ostravy-Poruby. Žádost však mohou podat i lidé z jiných částí Ostravy i z celé republiky. Zařízení není pro lidi trvale upoutané na lůžko, ale pro aktivnější seniory.

 

Právě se děje

Další zprávy