Rath žádá ministerstvo, ať zapíše neziskové nemocnice

Michal Žák Michal Žák
18. 3. 2009 15:51
Jde o naplňování předvolebních slibů, zní z hejtmanství
David Rath tvrdí, že jde o naplňování předvolebních slibů
David Rath tvrdí, že jde o naplňování předvolebních slibů | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Středočeský hejtman usilovně pokračuje v realizaci svých plánů na vytvoření takzvaných neziskových nemocnic.

Chce na ně přeměnit současné krajské nemocnice. Zálusk si ovšem dělá i na ty, které zprivatizovala předchozí krajská vláda ODS.

Rath dnes na ministerstvo zdravotnictví poslal "Návrh na zápis Veřejného neziskového ústavního zdravotnického zařízení Středočeského kraje do rejstříku veřejných zdravotnických zařízení".

Až ministerstvo změnu zapíše, půjde o první veřejnou neziskovou nemocnici na území celé České republiky, nechal se slyšet hejtman.

Zákon řešil i Ústavní soud

Rath tak chce jako vůbec první politik využít kontroverzní zákon, který v roce 2006 prosadila tehdy vládní ČSSD.

Šéfové dalších krajů ho navíc budou podle všeho následovat. A to navzdory ODS, ale i vetu prezidenta. Normu posuzoval i Ústavní soud, který ji částečně zrušil.

Ministerstvo zdravotnictví chce přitom zákon 245/2006 co nevidět zrušit. "Obsahuje celou řadu nejednoznačných ustanovení, úprava některých dalších problémů zcela chybí," vysvětlila nedávno Aktuálně.cz ministryně Daniela Filipiová.

Jen plníme sliby

"Nejen hejtman, ale celé sociálnědemokratické vedení Středočeského kraje, tak po proplácení poplatků u lékařů a v lékárnách krajem, tímto krokem plní další ze svých slibů, které dalo před volbami občanům," napsala Rathova mluvčí Mascheková v tiskovém prohlášení.

Právě proplácení regulačních poplatků, k němuž všechny kraje přistoupily začátkem roku, je přitom trnem v oku nejen vládě, ale i řadě soukromníků.

Koaliční strany i zástupci zdravotních pojišťoven tvrdí, že jde o jednoznačné porušování zákona. Například lékárníci pro změnu tvrdí, že je hrazení poplatků za recept ničí. Dokonce si stěžují v Bruselu.

 

Právě se děje

Další zprávy