Opilec srazil dva chodce. Chtěl ujet, vlekl zraněného

Markéta Chaloupská
13. 3. 2009 15:25
Nehoda se stala ve čtvrtek večer kousek za Rakovníkem
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: HZS Pardubického kraje

Praha/Rakovník - Na silnici mezi Rakovníkem a Novým Strašecím ve středních Čechách se stala jedna z nejhorších dopravních nehod letošního roku.

Dvacetiletý řidič srazil na rovné silnici dvojici chodců - ženu zabil, muže vlekl na kapotě vozu zhruba další dva kilometry zaklíněného v pravé části čelního skla. Poté i s ním havaroval - způsobil mu amputační zranění nohy.

"Policie zjistila, že řidič neměl řidičské oprávnění, a v dechu mu naměřila 1,26 promile alkoholu," uvedl mluvčí rakovnické policie René Černý.

Ženě, která při nehodě zahynula, bylo šestatřicet let, zraněnému je třicet.

"Řidič se evidentně snažil ujet, při odbočování do Nového Strašecí pak nezvládl řízení a naboural do stromu," popisuje Černý.

Zraněný muž je ve vážném stavu v nemocnici. "Utrpěl amputační poranění dolní končetiny pod kolenem," upřesnila operátorka ze zdravotnické záchranné služby, která byla u nehody.

Pachatele zadrželi na místě nehody ihned policisté.

"Jde o muže, kterého už na konci února přistihli, že řídí auto bez oprávnění," říká mluvčí rakovnických policistů René Černý.

Řidič už byl obviněn. Hrozí mu až deset let.

Foto: HZS Středočeského kraje

Podle policie se nehody v tomto úseku občas stávají, nicméně ne takto závažné. "Na nic takového si za celou dobu svého působení u policie nevzpomínám," tvrdí Černý.

Mrtvých chodců přibývá

Z policejních statistik lze vyčíst, že mrtvých chodců za poslední rok přibylo.

"V roce 2008 zemřelo 203 chodců, tedy o jedenáct více než předloni. Z toho 122 v nočních hodinách," upřesnil mluvčí policejního prezidia Jiří Bakuš.  

Bezpečnost chodců je jednou z priorit šéfa dopraváků Leoše Tržila. Podle něj může za rostoucí čísla nejen agresivita řidičů, ale také nepozornost chodců.

 

Právě se děje

Další zprávy