Kam peníze, tam radnice? V Zábřehu s tím chtějí bojovat

Lenka Smyčková
15. 3. 2009 21:04
"Začalo to papírnou. Teď jde taky o demokracii," říkají si lidé v Zábřehu

Zábřeh - Nevypadají jako blázni a ekologičtí teroristé, jak je někteří nazývají. Je jim většinou kolem čtyřiceti, v Zábřehu nebo okolních vesnicích žijí celý život.

Zpočátku se pouze obávali, že stavba obří papírny zhorší životní prostředí. Dnes už bojují také o princip. Nechtějí se smířit s tím, že by na tak velký projekt ve svém městě neměli mít vliv a že jim jejich radní odmítají naslouchat.

Boj o papírnu trvá už dva roky a během té doby se naučili spoustu potřebných fíglů. Třeba že ty nejzajímavější body jednání zastupitelstva se můžou ukrývat pod formulkou "různé". Že o slovo je třeba se hlásit písemně, aby je zastupitelé neumlčeli náhlým ukončením rozpravy.

Najali si právníky, prostudovali smlouvu města s investorem a našli v ní množství pochybení. Se zastupiteli však nehnuli.

"Vždy už dopředu hádáme, co máme čekat. Připravujeme se na možné varianty, co si na nás zastupitelé zase připraví. A vždycky nás znovu něčím překvapí," říká, dnes už s rezignujícím smíchem, jedna z aktivistek Jaroslava Wolna, která bydlí jen sto metrů od budoucího areálu papírny.

Co chcete vědět
Autor fotografie: MÚ Zábřeh

Co chcete vědět

Město, firma i odpůrci papírny mají své vlastní internetové stránky. Posuďte sami, kde je nejvíce informací.

Ten dnes vypadá jako obyčejné pole. V Zábřehu se tomu poli říká Průmyslová zóna Leštinská. Za dlouhá léta se o pozemky v ní přihlásil jediný investor. Firma Wanemi má cizí jméno, pracují pro ni ale lidé ze Šumperska. Projekt obří papírny prezentují jako ekologický - k výrobě lepenky chtějí využívat energii ze spalování dřevoštěpky.

Rebel starosta

Zábřežská městská rada má svou černou ovci - starostu Zdeňka Koláře (ODS). Sedí sám ve velké kanceláři v budově staré radnice. Když slyší slovo "Wanemi", mluvit se mu moc nechce.

Starosta je jediný z radních, který se záměrem nesouhlasí.

Tvrdí, že jeho kolegové upírají obyvatelům města základní ústavní práva. Znemožnili konání referenda a už dva roky postupují při rozhodování o investorovi tak, že lidé ve městě spekulují o úplatcích a zastrašování.

"Lidem se papírna předkládá jako hotová věc - jako by se  říkalo - tak se s tím prostě smiřte," říká starosta.

Záměr firmy Wanemi dělí Zábřeh už dva roky na dva nesmiřitelné tábory. Město se člení na ty pro papírnu a proti ní. Ti, co jsou proti, jsou přitom většině zastupitelů trnem v oku. Domáhají se totiž informací a spolurozhodování.

S takovou "rebelií" voličů tu nikdo nepočítal. Ani dnes si tu ze svých voličů většina zastupitelů vlastně nic moc nedělá. Všechna stěžejní hlasování zastupitelstva týkající se papírny dopadla v posledních dvou letech vždy stejně - výhodně pro investora.

"Celý případ je jistým obrazem o tom, jakými způsoby velcí investoři protlačují své projekty," komentuje to advokát odpůrců papírny Luděk Šikola.

Konec demokracie?

Jedna z posledních nadějí odpůrců papírny je rozhodnutí Ústavního soudu. Až tam se dostal návrh na vyhlášení referenda. 

Na práva Tibeťanů na radnici myslí. Vlastním voličům neumožnili ani konání referenda.
Na práva Tibeťanů na radnici myslí. Vlastním voličům neumožnili ani konání referenda. | Foto: Lenka Smyčková

"Pokud Ústavní soud neuzná právo občanů na referendum, nazval bych to koncem demokracie. Jestliže je ústavní právo okleštěno, k čemu potom je?" ptá se starosta Kolář.

Jeho kancelář je nezvykle prázdná. Kdyby se rozhodl starostovskou židli opustit, nemusel by si toho ani moc balit. A možná s tím tak trochu počítá. Návrh na jeho odvolání padl mezi zastupiteli už několikrát. V radě je nepohodlný.

Proč raději neodejde sám? "Záměr firmy Wanemi přece není jediná věc, která se ve městě řeší. Máme rozjeté další velké projekty, které chci dotáhnout do konce," tvrdí.

Tady bude rakovina

Přes jednu místnost od starosty sedí jeho zástupce, lidovec Lubomír Sommer, pověřený vyjednáváním s Wanemi. Byl to on, kdo na konci minulého roku navrhoval odvolání starosty. Jeho cílem je dotáhnout jednání s firmou do zdárného konce, aby papírna stála a zaměstnala stovky lidí.

"Nenapadlo by mě, že kolem jediného investorského záměru bude takový rozruch," přiznává zkušený politik, sedící v radě už třetí volební období.

Proč jako křesťanský a lidový demokrat upírá svým voličům právo na referendum? "Ti lidé ani nevěděli, co podepisují. Někdo za nimi přišel - tady mi to podepiš, nebo tady bude rakovina. Před referendem měla být oboustranná diskuze na úrovni," míní Sommer, podle kterého referenda často "stejně jen všechno zablokují".

Nezastírá, že odpůrce papírny nemá rád. "Lidé obecně mají obavu o své zdraví, o životní prostředí. Já to chápu. Nelíbí se mi ale ten jejich styl. Z jejich webu kape zlo, jízlivost a despekt. Není tady dialog, jen ostřelování," stěžuje si radní.

Komunismus máme až teď

Vztahy mezi městskou radou a aktivisty, kteří bojují proti papírně, jsou už dnes na ostří nože. "Zábřežská radnice používá doslova totalitní metody, kdy se vše tají, nic se neřekne a tajně se připravují body na zastupitelstvo," je přesvědčený jeden z iniciátorů referenda o papírně Pavel Trhal.

Takto má vypadat papírna Wanemi. Dnes je to jen obyčejné pole u silnice ze Zábřehu na Leštinu.
Takto má vypadat papírna Wanemi. Dnes je to jen obyčejné pole u silnice ze Zábřehu na Leštinu. | Foto: Aktuálně.cz

Na posledním mimořádném zasedání zastupitelé odvolali dva nepohodlné členy rady - Edgara Horáka a Jiřího Černého zvolené za KSČM nahradil Vladimír Caska (Volba pro město) a Petra Kubalíková (ODS).

Inženýr Caska přitom sám pracuje pro Wanemi. Jeho firma sídlí ve stejném domě, kde má Wanemi kancelář. Poměr hlasů těch, kteří podporují záměr firmy Wanemi, proti těm, kteří chtějí raději začít celý proces odznovu a bez podezřelých machinací, je nyní 6:1.

Zábřežští teď mají pocit, že je vlastně zbytečné chodit k volbám, když se složení rady může změnit kdykoli během volebního období podle toho, který investor zrovna do města přijde.

"To je úskalí zastupitelské demokracie. Zvolili jste si nás, tak teď čtyři roky držte hubu," glosuje pocity voličů dnes bývalý radní Černý. Kvůli němu a kolegovi Horákovi před dvěma lety rozpustila ODS zábřežskou organizaci za koalici s komunisty.

"Já jsem ve straně nikdy nebyl, ač je mi levicová politika blízká. Myslím, že se ale vůbec nemusím stydět, za koho jsem kandidoval. Mám takový pocit, že jediní zastupitelé KSČM se teď v Zábřehu ke svým voličům chovají slušně a demokraticky," říká Černý.

Vleklé boje vysilují

Rozbroje mezi radnicí a bojovníky proti papírně sleduje celé město. Není možné najít člověka, který by nikdy o papírně nečetl nebo alespoň neslyšel. Jenže po dvou letech bojů už spousta místních neví, co si má o ní myslet.

Kateřina Lipková je zmatená. Schránky jí plní letáky pro i proti papírně. Kdo má pravdu?
Kateřina Lipková je zmatená. Schránky jí plní letáky pro i proti papírně. Kdo má pravdu? | Foto: Lenka Smyčková

"Není mi to jedno, ale jsem docela zmatená. Čtu noviny i letáky jedné i druhé strany a nic z toho nepoznám," přiznává mladá maminka Kateřina Lipková.

Rozplizlé hádky neprospívají nikomu. Investor posunul záměr o dva roky, odpůrcům docházejí peníze na právníky a další aktivity, ochabuje i zájem médií.

"My teď naše šance vkládáme hlavně do toho, že Ústavní soud řekne, že referendum musí být. A pak se musíme hodně snažit, aby lidi přišli k urnám," plánuje správce webu občanského sdružení Za zdravý Ráječek Jaroslav Hajtmar.

 

Právě se děje

Další zprávy