Rozzlobení farmáři vylévali mléko a naháněli ministra

Michal Žák Michal Žák, Eva Benešová
12. 3. 2009 13:34
Do metropole se sjelo na 5000 lidí, kteří nejsou spokojeni s politikou Bruselu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Okolí ministerstva zemědělství na pražském Těšnově zaplavily kolem desáté hodiny tisíce zemědělců z několika evropských zemí. Do české metropole přijeli protestovat proti politice Evropské unie.

Z Těšnova necelé tři hodiny poté dorazili na Václavské náměstí. Cestou se zastavili u hotelu Marriott, kde tou dobou jednala evropská komisařka pro zemědělství Mariann Fischer-Boelová. Zhruba hodinu a půl po poledni jejich protest oficiálně skončil.

Demonstraci jsme sledovali online.

13:27 - Zemědělci se rozcházejí, většina z nich míří na nedaleké Hlavní nádraží.

13:21 - Václavským náměstím zní píseň Ach synku, synku. Po ní by měl protest oficiálně skončit.

13:16 - České potraviny jsou zdravější, tvrdí letáky, které farmáři rozdávají kolemjdoucím. Počet cizorodých látek se ve výrobcích podle nich za uplynulých deset let výrazně snížil.

13:03 - Zemědělci rozdávají lidem kolem dvou tisíc jogurtů a mléko. Zbytek vylévají na ulici.

12:50 - Pod sochou svatého Václava bylo položeno několik smutečních věnců za zemědělství. Demonstranti si zazpívali hymnu.

12:38 - Zemědělci dorazili na Václavské náměstí. Pro turisty jde o nezvyklou atrakci, kterou stojí za to zaznamenat prostřednictvím fotoaparátů. Demonstrantům hraje dechovka, u sochy svatého Václava by měli svůj protest po 13. hodině ukončit.

12:11 - Došlo na vylévání mléka a vysypávání obilí. Organizátoři už minulý týden vyzývali účastníky, aby si s sebou každý vzal PET lahev mléka. Nyní ho vylévají před vchodem do hotelu Millenium Plaza. Polili i několik okolojdoucích lidí.

12:04 - Demonstranti se zastavili před hotelem Hilton Prague Old Town. V něm jedná agrárník Veleba s Fischer-Boelovou a Gandalovičem. V okolí Masarykova nádraží stojí tramvaje.

12:02 - Eurokomisařka pro zemědělství si přichází vyslechnout nářky zemědělců. Doprovázel ji ministr Gandalovič. Nakonec podle reportérů Aktuálně.cz před demonstranty utekli zpět do hotelu, asi stovka lidí se vrhla za nimi. Po chvíli ale lobby hotelu opustili.

11:46 - Zemědělci dorazili k Masarykovu nádraží, jejich pochod komplikuje provoz tramvají. S policisty domlouvají další trasu pochodu.

11:37 - Dav se pomalu vydává směrem do centra města. Po cestě se zastaví u hotelu Marriott, kde chtějí eurokomisařce Fischer-Boelové předat rezoluci.

11:30 - Demonstranti se šikují k odchodu na Václavské náměstí. Buďte slušní, ale ať vás je slyšet, nabádají je organizátoři. Zemědělci demonstrativně nechali před ministerstvem ležet několik desítek PET lahví s mlékem. Některé vylili na chodník.

11:21 - "Chceme chovat krávy, ne poslouchat voly!" hlásá jeden z transparentů. Část lidí s sebou přinesla plastové krávy v barvách vlajek.

Demonstranti obsadili i chodník u magistrály.
Demonstranti obsadili i chodník u magistrály. | Foto: Ludvík Hradilek

11:14 - Bacovi přikyvuje i Ronald Schader z Německa: "Cena začíná na 20 centech - za to se nedá mléko produkovat, to je krádež. Politici nám říkají, že musíme snižovat cenu, my ale potřebujeme takovou, která pokryje naše náklady. Chceme produkovat tolik, kolik naši spotřebitelé potřebují."

11:03 - Slovenský europoslanec Peter Baco navrhuje, aby Unie zavedla krizové opatření - 40 eurocentů za litr mléka.

10:59 - "Společná evropská politika už nemůže být společná, protože není pro všechny stejná," tlumočil názor litevských zemědělců šéf jejich Agrární komory Bronijus Marjauskas. "Je nutné to změnit, změnit systém přímých plateb."

10:51 - Demonstranti stojí i na okraji Magistrály, dopravu ale zatím nekomplikují.

10:38 - K ministerstvu zemědělství přicházejí stále další lidé. Policie odhaduje, že jich může být kolem pěti tisíc.

10:36 - Gandalovič řekl, že se snaží vyjednat pro zemědělce co nejlepší podmínky. "Když mléko stálo jedenáct korun, vyváželi jste ho do Německa a zvyšovali inflaci. To nikdo nedemonstroval," vyťal zemědělcům políček. Slíbil jim ale podporu z dotací. Z unijních fondů prý může dostat až miliardu korun.

10:29 - K nespokojeným zemědělcům promlouvá ministr zemědělství Petr Gandalovič. "I já bych chtěl rovné podmínky, ale demonstraci jste tu měli mít před pěti lety, kdy mí předchůdci podmínky vyjednávali. Budeme s nimi žít, dokud budou platit," prohlásil. Za svá slova sklidil hlasitý pískot.

"Vaši představitelé nemluví pravdu, já lhát nebudu. Podmínky platí a jediné, co můžeme dělat, je diskutovat, aby se od roku 2013 vyrovnaly.

10:18 - "Jsme na počátku pádu dojného skotu. Důvodem jsou rozdílné podmínky pro nás a země staré patnáctky," hřímá před několikatisícovým davem prezident Agrární komory Jan Veleba. "Navrhujeme do srovnání podmínek zastavit ratifikaci Lisabonské smlouvy. Máme podporu pana prezidenta. Žádám vás ministře, abyste řekl, zda náš požadavek podpoříte," apeloval pod okny ministra Petra Gandaloviče.

10:11 - Před budovou ministerstva zemědělství se sešly asi čtyři tisíce zemědělců. Řada nespokojenců se vybavila transparenty či kravskými zvonci. Další si s sebou vzali vlajky - v davu převažují ty české, objevují se ale i slovenské, maďarské, slovinské či rakouské. Na vše dohlíží několik desítek policistů, organizátoři ale účastníky vyzývali, aby se chovali slušně.

 

Právě se děje

Další zprávy