Viceprezident ČLK: Lékárny ničí předvolební populismus

Domácí Domácí
12. 3. 2009 11:32
Hostem Aktuálně.cz byl viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Lékárníci vyrazili do boje proti hejtmanům z ČSSD. Kritizují je za nevybírání poplatků v krajských nemocnicích.

Podle analýzy, kterou zveřejnila ve středu Česká lékárnická komora, klesly v únoru přijmy soukromých lékáren až o 70 procent. Naproti tomu krajské lékárny zaznamenaly až dvojnásobný nárůst počtu receptů.

"Pacienti odchází z lékáren, které dodržují zákon, do krajských lékáren, které zákon obchází," tvrdí ČLK. "Lékárny, které by jinak nezájem pacientů nepostihl, se dostávají do vážných existenčních potíží," dodává s tím, že jedna lékárna už musela radikálnímu poklesu příjmů skončit.

"Zásadní propad zaznamenaly všechny lékárny, které jsou v blízkosti krajem dotovaných zdravotnických zařízení. Menší v těch lékárnách, které to mají ke krajským dále," řekl v online rozhovoru pro Aktuálně.cz Michal Hojný, viceprezident České lékařské komory.

Původce všech problémů je podle něj jasný. "Předvolební populismus. U regulačních poplatků nejde o logiku, ale o politiku," myslí si viceprezident.

Lékárníci se už se stížností obrátili na Evropskou komisi. Jaké další kroky soukromníci chystají?

"Náš arzenál se blíží ke konci... Porušování zákona by dle našeho názoru měla řešit výkonná státní moc (ministerstvo vnitra, zdravotnictví) a soudy. Zkuste se zeptat jich, co konkrétní v této věci podnikli a s jakým výsledkem."

Co dalšího řekl čtenářům Michal Hojný? Jeho odpovědi najdete zde:

Odpovězeno: 12. 03. | 10:02Autor: Aleš

Otázka: Dobrý den, jak vnímáte regulační poplatky jako celek?

Michal Hojný: Dobrý den, RP (regulační poplatky) jsou fungující regulační mechanismus u lékaře a naprosto bez regulační funkce v lékárně.

Odpovězeno: 12. 03. | 10:06Autor: J.L.

Otázka: Nemyslíte si , že nedodržování zákonů je trastné, nebo můžeme snad mi obyčejní lidé dodržovat pouze ty zákony, které se nám líbí a to beztrestně stejně jako vy populisti?

Michal Hojný: Považuji obcházení zákona (resp. zákonné povinnosti vybírat RP) za jeho porušování. Pokud s touto aktivitou přicházínavíc krajské samosprávy a volení funkcionáři (poslanci, hejtmani), tak je to aktivita, které snad ani nejde rozumět. ten, co zákon schvaluje, by měl být také tím, kdo se podle něho příkladně chová. Ale jak se ukazuje, je toto názor velmi naivní, nepatřící do ČR v roce 2009.

Odpovězeno: 12. 03. | 10:08Autor: jan

Otázka: Jak můžete argumentovat nějakými údaji po měsíci? Co když se na propadu podílela ekonomická krize,která nutí občany šetřit?

Michal Hojný: Naše argumenty vychází ze srovnání leden, únor 2008 x 2009 a posuzují hlavně výdej na recept. Tam si troufám říct se šetření, na rozdíl od výdeje bez předpisu (za hotové), neprojeví nikterak markatně.

Odpovězeno: 12. 03. | 10:09Autor: karel

Otázka: zazalujete ratha???

Michal Hojný: Už to lékárníci - provozovatelé udělali.

Odpovězeno: 12. 03. | 10:12Autor: hroznýš

Otázka: Kdo si myslite, ze je vinikem cele situace????

Michal Hojný: Předvolební populismus. U regulačních poplatků nejde o logiku, ale o politiku.

Odpovězeno: 12. 03. | 10:14Autor: Libor

Otázka: je situace opravdu tak vážná, jak naznačujete?

Michal Hojný: Zásadní propad zaznamenaly všechny lékárny, které jsou v blízkosti krajem dotovaných zdravotnických zařízení. Menší v těch lékárnách, které to mají ke krajským dále.

Odpovězeno: 12. 03. | 10:17Autor: J.M.

Otázka: Proč tak dlouho trvá státním orgánům nějaké právní vyhodnocení tohoto kocourkova? Jak je možné, že kraje dotují z peněz všech občanů na základě politické objednávky vybrané lékárny?

Michal Hojný: Ptáte se na špatné adrese. až budete znát odpověď státních orgánů, podělte se s námi o ní. Také na ní čekáme. Zatím jsme pochodili pouze u zdravotních pojišťoven, které zahájily správní řízení s lékárnami ve Středočeském kraji a v dopise konstatovali, že se podle svých šetření stototžňují s naším názorem, že je porušován zákon. Bohužel netušíme, kdy bude znám výsledek šetření...

Odpovězeno: 12. 03. | 10:20Autor: Alena

Otázka: Dobrý den,
jaké kroky proti hejtmanům chystáte? Kromě stížnosti na Evropskou komisi?

Michal Hojný: Náš arzenál se blíží ke konci... Porušování zákona by dle našeho názoru měla řešit výkonná státní moc (Ministerstvo vnitra, zdravotnictví) a soudy. Zkuste se zeptat jich, co konkrétní v této věci podnikli a s jakým výsledkem.

Odpovězeno: 12. 03. | 10:23Autor: marta

Otázka: zdrazi kvuli tomu leky? kde?

Michal Hojný: Dobrá otázka. Podle našich šetření si lékárny odpouštějící RP (resp. ty, které RP nějakým způsobem pacientům refundují) zvýšily obchodní přirážku u volně prodejného sortimentu. Je to logické - bez regulačního poplatku nastává rychlá smrt lékárny (týdny, měsíce). Jeho vracením smrt "řízená".

Odpovězeno: 12. 03. | 10:26Autor: petr

Otázka: dobrý den, máte informaci, že by v nejbližší době v důsledku diskriminační politkiy krajů měly zaniknout další lékárny? děkuji.

Michal Hojný: Ano. Sledujte situaci v ústí nad labem, na broumovsku a ústeckoorlicku. I když pevně doufám, že takové zprávy budeme co nejméně.

Odpovězeno: 12. 03. | 10:28Autor: petra

Otázka: dobry den, rikate, ze vas kraje poskozuji. proc tedy na ne nepodate trestni oznameni? podle vaseho vykladu preci porusuji zakon

Michal Hojný: Trestní oznámení již bylo podáno. Bohužel díky odlišnému postupu krajů nelze postupovat plošně.

Odpovězeno: 12. 03. | 10:33Autor: Karl von Bahnhof

Otázka: Dobrý den,
z mého pohledu je to jasná nekalá soutěž.Ze zkušenosti ale vím, že jsou některé léky v krajských lékárnách dražší i bez poplatku. Jinak tedy držím palce. Prosím, mohl byste vysvětlit systém odčítání poplatku od marže a maximální cenu ? děkuji

Michal Hojný: Máte hodně času? :) Zvolený systém je totiž prakticky nevysvětlitelný. V krátkosti ale - k 1.1.2008 se zvýšilo DPH (i na léky). Tím by vrostly ceny jak pro pacienty, tak zdravotní pojišťovny. a tak bylo vymyšleno originální řešení založené na matematické funkci arctg. Výsledkem je pak sleva pro pacienta a zdravotní pojišťovnu, která je v konečném důsledku mnohdy vyšší než zaplacený RP. RP tak v lékárně není žádným dodatečným příjmem, na rozdíl od lékaře. Pro ilustraci - v naší nemocniční lékárně nám po zaplacení DPH z regulačního poplatku zbylo z necelých 5.800.000,- Kč vybraných na poplatcích celých 12.000,-. Za rok... Za palce děkuji, budeme to potřebovat.

Odpovězeno: 12. 03. | 10:35Autor: Jana Malá

Otázka: Dobrý den, jsem z Prostějova - hrozí zde zrušení nějaké lékárny? Děkuji za odpověď.

Michal Hojný: Ano, ale omlouvám se, nemám souhlas majitele říci jeho jméno. V tuto chvíli jsou jeho náklady (platy zaměstnanců, provoz) výrazně vyšší než příjmy a dle svých slov čeká na zázrak...

Odpovězeno: 12. 03. | 10:38Autor: ivan

Otázka: nezlobte se,ale tolik lékáren,kolik jich v českých městech je,se nutně memůže uživit.Na příkladu malého města Vám něco napíšu.:10tis.obyvatel,byly 3 pekárny,nyní jedna ..Ale lékárna byla jedna a nyní tady fungují 4 .Je to podle Vás normální? Já tvrdím ,že nikoliv,přežívají díky vysokým maržím léků.

Michal Hojný: V ČR je cca 2400 lékáren. jedna tak v průměru odpovídá na cca 4200 obyvatel. Průměr v EU je kolem 4000 obyv/lékárnu. Jsou země, kde je dokonce 2500 obyv/lékárnu. v počtu problém opravdu není.

Odpovězeno: 12. 03. | 10:42Autor: Ivan Beneš

Otázka: Dobrý den,domnívám se,že hlavním zdrojem problémů pro klasického lékárníka nejsou jen poplatky,které protizákonně hradí v krajských lékárnách kraj,ale také řetězce,které se chovají jako v cirkuse.Existuje nějaké řešení ,které by řetězce omezilo?

Michal Hojný: V tuto chvíli jsou tím hlavním problémem ohrožujícím existenci lékáren nekalosoutěžní postupy krajských samospráv. Řetězení subjektů (i když nejsem jejich příznivcem), je postup dle platných zákonů (na rozdíl od postupu krajů). a to, jestli v rámci konkurečního boje používají vždy férové prostředky musí posoudit odpovědné instituce. Česká lékárnická komora má vůči některým marketingovým praktikám dlouhodobě výhrady.

Odpovězeno: 12. 03. | 10:45Autor: Stanislav

Otázka: Dobrý den, co říkáte na prohlášení Jiřího Paroubka, že soukromé lékárny s vysokými příjmy by si měly poradit i s diskriminací od krajů? Přijde mi to dvacet let po revoluci jako šílené prohlášení. Děkuji a přeji moho úspěchů v boji proti socialistickým nesmyslům.

Michal Hojný: Netušil jsem, že třídní nenávist je nástrojem politického boje. A zaráží mě zásadní neznalost - lékárna nerovná se lékárník-provozovatel. Ten hnusný kapitalista. To je také sanitárka, účetní, farmaceutický asistent, farmaceut. Všichni toto jsou zaměstnanci, kteří mají asi tu smůlu, že si k výkonu svého povolání vybrali nenáviděnou lékárnu, a že na jejich platy je třeba peněz z marže lékárny...

Odpovězeno: 12. 03. | 10:46Autor: Ondra

Otázka: Dobrý den, nemyslíte si že za ono zminované plýtvání léky mohou hlavne doktoři - me se v jednom kuse snaží předepisovat léky a já je odmítám. Posdle mého za toto mohou lékaři!

Michal Hojný: Já to neřekl :)

Odpovězeno: 12. 03. | 10:50Autor: Tonda z Kladna

Otázka: Dobrý den, jak hodnotíte snahu středočeského náměstka Chládka zřídit krajskou lékárnu na Kladně? Jakou šanci dáváte žalobě na stát u EK? Děkuji, J.P.

Michal Hojný: Já bych třeba chtěl mít u svého bydliště krajskou pekárnu, protože ta místní, soukromá, má sice výborné makové buchty, ale jsou hrozně drahé. Kdyby tam byla krajská, na kterou se mi složí i sousedi, kteří sice makové neradi, ale to mi nevadí, tak by mohlo být vše levnější... Podobné je to s lékárnami, ordinacemi lékařů apod. Ad EK - třeba nakonec rozhodne rychleji než české soudy. Jen aby to nebylo pro lékárny už pozdě..

Odpovězeno: 12. 03. | 10:52Autor: Smutný

Otázka: Dobrý den, pokud komora se svou stížností u EK uspěje, bude požadovat po jednotlivých krajích náhradu škody, tedy ušlý zisk? Děkuji.

Michal Hojný: Určitě. ale bude to věcí jednotlivých provozovatelů. Komora žádné lékárny neprovozuje.

Odpovězeno: 12. 03. | 10:55Autor: Fanek

Otázka: Dobrý den.Jak tak čtu web a sleduji TV, nebýt polatků, tak jsou lékárny dávno minulostí....Bez poplatků až 70% ztrát???? Dá se tomu vůbec věřit?

Michal Hojný: Všude to prezentujeme jako hraniční hodnoty. rozmezí. Bohužel ale i 70% pokles jsme v hlášení kolegů z terénu zaznamenali..

Odpovězeno: 12. 03. | 10:58Autor: Tomáš Nový

Otázka: Jak bude ČLK řešit vracení 30Kč za položku na receptu lékárnami Dr.Max.Podle mě je to stejné porušování zákona, jen tomu říkají odměna za recept a likvidují lékárny kolem sebe.Kdo dodržuje zákon je pokládán ze strany pacientů za zloděje.

Michal Hojný: Podáme opakovaný podnět na zdravotní pojišťovny a Ministerstvo zdravotnictví, zda shledávají postup založený na jakékoliv bonifikace za přinesený recept za postup odpovídající zákonu. Podle našeho názoru to je obcházení zákona a tvrdíme to už od začátku roku 2008.

Odpovězeno: 12. 03. | 11:02Autor: pája

Otázka: Vybírání poplatků u lékařů chápu a jsem pro. Ale poplatky v lékárnách? To je jako když si půjdu koupit pomeranče a platit za to, že mi je obchodník prodá?

Michal Hojný: Berte RP jako politické rozhodnutí. Měly být součástí reformy, která se ale nějak zasekla. Lékárníci si je nevymysleli a při debatách o jejich zavádění jsme dokonce iniciovali, že jestli mají regulovat spotřebu léčiv, resp. jejich předepisování, pak mají být vybírání při předepisování receptu a ne v lékárně. Realita je nakonec jiná - vybírají se v lékárna a ta za to nic nemá. Jen sklízíme zlobu pacientů, kterým se nedivím.

Odpovězeno: 12. 03. | 11:02Autor: Pepa

Otázka: Někdo říká, že je poplatek příjmem lékárny, někdo zase že ne. Tak jak to tedy je?

Michal Hojný: Jestli mi věříte, zvolte možnost za B)

Odpovězeno: 12. 03. | 11:05Autor: Martin

Otázka: Dobry den, nejsem pravnik, ale jako prvni logicky krok bych udelal to, ze bych podal zalobu k soudu s pozadavkem k predbeznemu opatreni, ktere by zakazalo tuto diskriminacni dotacni politku kraje. Chtel bych se zeptat, zda mate informace, ze to nekdo udelal a pokud ne, tak z jakeho duvodu ne.

Michal Hojný: Žádost o předběžné opatření na postup kraje byla podána. Soud jí odmítl z důvodů ryze formálních. Nechtěl řešit podstatu podnětu.

Odpovězeno: 12. 03. | 11:05Autor: muf

Otázka: Proč jste takto veřejně nevystupovali na obranu poplatků v průběhu voleb ???

Michal Hojný: Nemyslím si, že by se Komora měla angažovat v politických sporech a regulační poplatky nejsou ničím jiným.

Odpovězeno: 12. 03. | 11:07Autor: Jas

Otázka: Dobrý den, když přijdu do lékárny pro můj lék se známým Frantou Novákem - může on za mě ten lék zaplatit?

Michal Hojný: To víte, že ano. A Franta může zaplatit i třeba za Pepu, Tondu i Vaška.

Odpovězeno: 12. 03. | 11:07Autor: martin filip

Otázka: Není lékáren přespříliš? Podle mého ano. Vidím to v našem městečku, kde byly do roku 1993 dvě lékárny s noční a víkendovou pohotovostí. Dnes jich je zde 5 a jejich pracovní doba je jak v Železářství. Je vidět, že to je dobrý kšeft.

Michal Hojný: Zajištění nočních služeb je starostí krajů. Stejně, jako u lékařů. Zeptejte se tam, jak uvedený problém řeší.

Odpovězeno: 12. 03. | 11:09Autor: Jirka

Otázka: Nemyslíte, že by v místech většího soustředění stačilo 50 % lékáren ?

Michal Hojný: A myslíte, že selekce stávajícím postupem krajů je tím správným sítem? Nechtěl byste si spíš vybírat svojí lékárnu a svého lékaře podle jiných kritérií?

Odpovězeno: 12. 03. | 11:11Autor: zak

Otázka: Proč vzniklo v našem městě 6 lékáran, kde dříve byly jen 2 a stačily To je tou údajnou
likvidaci nebo opak je pravda. Proč lékárny
mají tolik dodavatelů.Není to plýtvání
peněz ze zdravotních pojišťoven?

Michal Hojný: A dříve byl také Celaskon podpultový vitamín vyhrazený pro protifašistické bojovníky a Sunar na poukázky. kdo měl doma jedlíka, co mu nestačil příděl, měl smůlu. Tam chceme směřovat?? Já ne.

 

Právě se děje

Další zprávy