O čem bude mluvit Klaus s Obamou? Třeba o NATO

Kateřina Eliášová
11. 3. 2009 16:10
Americký prezident přijede do Prahy začátkem dubna
Václav Klaus, ilustrační snímek.
Václav Klaus, ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Pražský hrad zatím neříká, jaká témata bude český prezident Václav Klaus probírat začátkem dubna v Praze se svým americkým protějškem Barackem Obamou.

Bílý dům potvrdil jeho návštěvu 4. a 5. dubna.

Obama se zúčastní summitu EU - USA, v Praze pak chce s Hradčany v zádech pronést projev v rámci své první návštěvy Evropy ve funkci hlavy státu.

"Já se nezúčastňuji podivného souboje předčasného interperetování témat, která budou v rámci  návštěvy amerického prezidenta projednávána," odpověděl Klaus na otázku, zda s Obamou proberou i otázku globálního oteplování.

Toto téma teď Českou republiku zajímá více než kdy jindy. Jednou z priorit českého předsednictví je totiž dojednání tzv. klimaticko-energetického balíčku.

Foto: Reuters
Obama v Praze
Obama přijede i s Clintonovou, přivítají je demonstrace
Obama přijede 4. dubna do Prahy. Jeho tým už tu pracuje
Obama řekl Topolánkovi ano. V dubnu přiletí do Prahy

Obamův tým zkoumal Hrad

Jediné, co je zatím skutečně jisté, je to, že Barack Obama do Prahy přijede, setká se s prezidentem Klausem i premiérem Topolánkem a bude chtít pronést projev k Evropanům.

Prahu už navštívil jeho tým. Hledal místo, kde by mohl americký prezident promluvit, a také si prohlédl Pražský hrad.

"Přijel advanced tým a strávil s námi tři hodiny na Pražském hradě. Vyjednávalo se, kudy se půjde, ze které místnosti do které a podobně," uvedl Klaus.

Klima a NATO

Klaus se s Obamou potká už den před pražskou návštěvou ve Štrasburku na summitu NATO. A potvrdil, že fungování Severoatlantické aliance bude jedním ze společných témat.

Nevyvrátil, že ekologie bude tím dalším.

"Je to Obamova první návštěva Evropy v jeho funkci. Nepochybně ji využije k tomu, aby řekl něco fundamentálního k Evropě," řekl Klaus.

"Budeme řešit řadu bilaterálních otázek, teď je ovšem zbytečné se pouštět do detailních debat na toto téma," uzavřel téma Obamovy návštěvy Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy