Město neumí prodat své byty. Dá proto firmě 55 milionů

Tomáš Netočný, Petra Sasínová
12. 3. 2009 14:12
"Profesionálové nejsou zadarmo," tvrdí primátor Tomáš Hanzel z ČSSD
Město Karviná prodá nájemníkům téměř šest tisíc bytů. Vybralo si k tomu firmu, které zaplatí 55 milionů korun
Město Karviná prodá nájemníkům téměř šest tisíc bytů. Vybralo si k tomu firmu, které zaplatí 55 milionů korun | Foto: Ondřej Besperát

Karviná - Šedesát tisíc obyvatel Karviné teď může přemýšlet o tom, k čemu je městu radnice s primátorem, radou, zastupiteli a téměř čtyřmi sty zaměstnanci.

Proč? Město vedené koalicí sociálních demokratů a ODS hodlá prodat obecní byty nájemníkům. Tvrdí však, že to radnice neumí a najalo proto soukromou firmu. Té za zprostředkování prodeje zaplatí desítky milionů korun.

„Do dvou let chceme prodat šest tisíc bytů," potvrdil primátor Karviné Tomáš Hanzel z ČSSD. „A na to potřebujeme profesionály."

Soukromé společnosti Isa Consult proto město předalo veškerou dokumentaci svého bytového fondu a podepsalo smlouvu, podle které se firma o prodej bytů postará.

A pokud to Isa Consult stihne ještě do komunálních voleb na podzim roku 2010, zaplatí ji město za tuto službu 55 milionů korun. Vše na základě výběrového řízení, do kterého se společnost Isa Consult přihlásila jako jediná.

Museli bychom zaučit nové lidi

Kolik lidí k tomu bude firma potřebovat a co je na jejím know-how tak cenného, na to zatím jednoznačně neodpověděli majitelé Isa Consult, ani radnice. Není také jasné, proč chce město privatizovat šest tisíc bytů v tak krátké době.

Jisté však je, že suma 55 milionů korun je tak vysoká, že by stačila například na výplaty všech tří set sedmdesáti zaměstnanců magistrátu po dobu šesti měsíců.

„Kdyby to dělal bytový podnik nebo náš odbor, museli bychom přijímat další pracovní síly, přitom jen na dva roky," vysvětluje primátor Hanzel. „A to by se ti lidé museli nejprve zaučit, takže by to trvalo déle."

Odměna za organizaci prodeje bytů je podle smlouvy šest a půl procenta z výtěžku. Ten radnice odhaduje na osm set čtyřicet milionů korun.

Isa Consult má zprostředkovat privatizaci od prvních kontaktů s nájemníky až po přepsání vlastnictví. Bude rovněž pomáhat lidem se zakládáním družstev či společenstvím vlastníků. Firma si zřídila v Karviné informační kancelář a bezplatnou telefonní linku.

Každá realitka by to zvládla levněji, tvrdí Křeček

„Taková odměna se zdá v každém případě nepřiměřeně vysoká. Každá realitka či advokátní kancelář by to udělala levněji," je přesvědčen například předseda Sdružení na ochranu nájemníků a poslanec Stanislav Křeček, který je primátorův stranický kolega z ČSSD.

„Cena je přemrštěná i vzhledem k tomu, že firma dostala od města všechny podklady," tvrdí také komunistický zastupitel z Karviné Antonín Petráš, který jako jeden z mála hlasoval proti záměru města.

„Vypadá to, že firma má vše dobře zorganizováno a ví, jak na to. Tu sumu ale nechápu," uvedl nájemník jednoho z bytů v Karviné. Také si kupuje byt a proto nechtěl zveřejnit své jméno, aby neměl při jednáních potíže.

Šéfka firmy Isa Consult Ivana Ščigleová, která karvinskou privatizaci s několika lidmi nedávno zahájila, tvrdí, že cena, za kterou pracují, je naprosto obvyklá.

Kolik lidí? Neřeknu. Je to naše know-how

„Naše odměna rozhodně není nadsazená. Realitní kanceláře berou pět až devět procent," uvedla Ščigleová. Kolik lidí bude na prodeji bytů pracovat, nechtěla prozradit. „Je to součást našeho know-how," uvedla.

Společnost Isa Consult přitom nemusí nájemníky nijak přesvědčovat, aby si byty koupili. Zájem v Karviné je obrovský a přiznává to také primátor Hanzel.

V Karviné nebude třeba nájemníky přesvědčovat, ať si koupí městský byt. Cena je příznivá a zájem obrovský
V Karviné nebude třeba nájemníky přesvědčovat, ať si koupí městský byt. Cena je příznivá a zájem obrovský | Foto: Aktuálně.cz

„Samotní nájemníci mají velký zájem byty koupit co nejdříve," uvedl primátor. Cena je totiž velmi příznivá.

Dva tisíce korun za metr čtvereční plus část nákladů za opravy provedené v minulých letech. Dvoupokojový byt přijde zhruba na sto dvacet tisíc, tří pokojový asi na dvě stě tisíc.

„Zvažovali jsme, jestli kvůli tomu, že se přihlásila jen jedna firma, máme celou věc zase oddálit, ale nakonec jsme nabídku akceptovali. Přesvědčily nás dobré reference," uvedl náměstek primátora Karviné Zbyněk Gajdacz z ODS.

Prostřednictvím této firmy už totiž prodalo byty několik dalších měst. „Spolupracujeme s firmou Isa Consult řadu let a funguje to. Kdybychom měli byty prodávat sami, byla by to sebevražda," tvrdí místostarostka České Třebové Jaromíra Žáčková.

Také Kopřivnice si před lety ve výběrovém řízení vybrala na zorganizování prodeje městských bytů firmu Isa Consult. „Neměli jsme s prodejem bytů žádné zkušenosti. Dnes již pro nás byty prodává místní realitka, která si bere asi dvě procenta z prodeje," uvedl šéf majetkového odboru Igor Kocourek.

 

Právě se děje

Další zprávy