Vyprávět dětem o komunismu? Klidně, říká bývalý bachař

Petra Sasínová
4. 3. 2009 16:00
Komunistický poslanec Josef Vondruška je ochoten mluvit o komunismu ve školách
Komunistický poslanec Josef Vondruška roky pracoval v komunistické věznici. Bývalí vězni na něho vzpomínají jako na zvlášť agresivního.
Komunistický poslanec Josef Vondruška roky pracoval v komunistické věznici. Bývalí vězni na něho vzpomínají jako na zvlášť agresivního. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Komunisté, kteří čtyřicet let zkreslovali historii, zatajovali politické vraždy, mučení a věznění lidí, teď mají obavy, že učitelé dějepisu a historici chtějí vymývat dětem mozky. Mimo jiné organizováním besed s politickými vězni.

Podle učitelky Marty Semelové a dalších komunistů hrozí jednostranné ovlivňování dětí antikomunismem. Na besedy by podle nich měli být proto zváni i představitelé komunistické represe.

Aleš Franc z Výzkumného ústavu pedagogického v Praze, který pracuje na metodickém pokynu ministerstva školství k tomu, jak učit moderní dějiny, tvrdí, že by na besedy klidně zval i bývalé pohraničníky či bachaře komunistických věznic. "Nevím však, jestli by chtěli přijít. Možná by jim to bylo dost nepříjemné," řekl Franc.

Václav Havel - porodník demokracie - ovládl poutače v centru Prahy.
Václav Havel - porodník demokracie - ovládl poutače v centru Prahy. | Foto: Reuters
Čtěte více:
Liška plní slib. Chystá návod, jak učit o komunistech

Komunistický poslanec Josef Vondruška, který pracoval od roku 1972 do roku 1990 v (nyní již zrušené) věznici v Minkovicích, tvrdí, že by se toho nebál. Jak uvádí ve svém životopisu, pracoval na úseku výchovné práce. A nemá se zač stydět.

Právě v Minkovicích ho zažil například Vladimír Hučín či Petr Cibulka. Hučín na něho vzpomínal jako na zvláště agresivního bachaře, který mu udělil řadu kázeňských trestů. Hučín byl v Minkovicích tři roky, mimo jiné za pobuřování, hanobení států socialistické soustavy a nedovolené ozbrojování.

Redakce Aktuálně.cz hovořila s Josefem Vondruškou, který je poslancem Parlamentu za KSČM.

A.cz: Pane poslanče, je známo, že jste do roku 1990 pracoval ve věznici v Minkovicích. Vaši straničtí soudruzi mají prý obavy z jednostranného ovlivňování dětí antikomunismem, například besedami s bývalými politickými vězni. Kdyby vás někdo pozval, šel byste na besedu, na které byste byl například konfrontován s politickými vězni?

Já bych se nebránil sednout si s nimi k jednomu stolu. Nemá smysl pořád strkat hlavu do písku. Musíme se vyvarovat chyb minulosti.

A.cz: Takže si myslíte, že by bylo dobré, aby představitelé bývalé komunistické moci byli zváni na besedy do škol a hovořili o tom, co a proč dělali za komunismu?

Ano, myslím si, že by bylo v zájmu objektivity rozhodně správné, aby i druhá strana měla možnost vyjádřit se.

A.cz: Nebál byste se posadit k jednomu stolu například s Petrem Cibulkou či Vladimírem Hučínem?

Samozřejmě si dovedu představit, a je to více než pravděpodobné, že publikum bude podjaté, předem zaujaté proti mě, vím, že by to mohlo být dost nepříjemné, ale zažil jsem v životě věci, kdy jsem měl více důvodů ke strachu. Takže bych obavy překonal.

A.cz: Šel byste do toho, protože si myslíte, že jste nedělal v Minkovicích nic špatného?

Jistě. Je mi však jasné, že určitá část společnosti nepřipustí, že by mohli lhát někteří z těch, kteří se dnes prezentují jako odpůrci bývalého režimu. Jak říkal Alois Jirásek, i kdyby byli schopni "v hrdlo lhát", všichni jim uvěří. Politický vězeň je nyní blahoslavený.

 

Právě se děje

Další zprávy