VZP jde proti Rathovým výhrůžkám: Jen dodržujeme zákon

Michal Žák Michal Žák
2. 3. 2009 18:42
Středočeský hejtman pohrozil ředitelům pojišťoven odvoláním
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Představitelé Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se dnes ostře ohradili proti výhrůžkám, kterými ji a další pojišťovny nedávno počastoval Středočeský hejtman David Rath.

Kontroverzní sociální politik nedávno pronesl, že pokud budou pojišťovny sankcionovat krajské nemocnice za to, že nevybírají poplatky, nechá po vítězných volbách odvolat jejich ředitele.

"Dodržování zákona o všeobecném zdravotním pojištění, včetně jeho kontrolních a sankčních zmocnění, je základní povinností ředitele každé zdravotní pojišťovny," stojí v prohlášení správní rady VZP. "Správní rada proto podporuje postup vedení VZP v souladu se zákonem vůči všem delikventům."

Zrušení poplatků v krajských nemocnicích byl jeden ze slibů, s nímž ČSSD loni na podzim vyhrála krajské volby. Regulační poplatky proto za pacienty krajských zařízení hradí hejtmanství. A Středočeský kraj ke zrušení přistoupil jako první - pacienti nemusejí platit od začátku roku.

Zdravotní pojišťovny však takový postup považují za nezákonný. Zákon totiž přesně stanovuje, kdo poplatek hradí a kdo ho vybírá.

 

Právě se děje

Další zprávy