Za melu na stadionu dostali baníkovci veřejné práce

Lenka Smyčková
25. 2. 2009 17:05
Soudce také na pět let vyhostil výtržníka z Polska

Brno - Za výtržnictví na nedělním fotbalovém duelu 1.FC Brno a Baníku Ostrava už padly tresty. Tři dny poté, co chuligáni z řad fanoušků Baníku řádili na brněnském stadionu tak, že musela zasahovat policie, uložil soud tresty čtyřem z nich.

Soudce městského sodu Tomáš Kurfiřt potrestal tři české a jednoho polského fanouška. Češi dostali za výtržnictví tresty veřejně prospěšných prací v rozmezí 250 až 400 hodin. Polák byl na pět let vyhoštěn z České republiky.

"Dalšího obžalovaného čeká hlavní líčení," sdělil Aktuálně.cz Kurfiřt. Poslední ze zadržených a policií obviněných výtržníků byl totiž už v minulosti trestán.

Na fotbal dlouho nepůjdou

Než si chuligáni odpracují trestné hodiny, nesmí na žádnou akci pořádanou Českomoravským fotbalovým svazem. V Česku ale neexistuje povinnost pro takto odsouzené hlásit se ve dny zápasů na policii.

"Takto to u nás nefunguje. Budu se ale snažit o součinnost s probačním dohledem a policií v místě bydliště potrestaných, aby se je pokusili kontrolovat," slíbil Kutfiřt.

Mladíci v neděli několik minut před avizovaným začátkem zápasu překonali zábrany, vběhli na hrací plochu, neposlouchali výzvy pořadatelů a napadali ochranku.

Vůbec poprvé od zavedení nových bezpečnostních pravidel na českých stadionech přitom na sportovišti nebyla policie. Ta se dostavila až poté, kdy pořadatel vyhodnotil, že situaci sám nezvládne, a přivolal ji.

Zítra policisté spolu s fotbalovými funkcionáři na tiskové konferenci sdělí, jak dopadla analýza zásahu a zda si klub policii objednal oprávněně. Pokud by tomu tak nebylo, bude muset 1. FC Brno za zákrok zaplatit.

 

Právě se děje

Další zprávy