Policie opustila stadiony, už první zápas byla mela

Lenka Smyčková
22. 2. 2009 18:20
Incident se odehrál během duelu mezi 1. FC Brno a Baníkem Ostrava

Brno - Hned první zápas fotbalové sezóny, který měl prověřit nová bezpečnostní pravidla na stadionech, poznamenaly excesy výtržníků.

Rizikový duel mezi 1. FC Brno a Baníkem Ostrava vůbec poprvé nedozorovali policisté. Ti podle nových pravidel už na stadionu být nemají. O klid se má starat pořadatelská služba daného klubu.

Nový zákon přitom říká, že na stadionu má policie zasáhnout až tehdy, když o to pořadatel sám požádá - že už bezpečnostní situaci nezvládá.

Přesně to se v neděli v Brně stalo. Policie musela zasahovat hned dvakrát.

Pořadatelé nezvládli bytku fanoušků Baníku a Brna
Pořadatelé nezvládli bytku fanoušků Baníku a Brna | Foto: Lenka Smyčková

Chuligáni z řad fanoušků ostravského Baníku zaútočili poprvé těsně před třetí hodinou, kdy měl duel začít. Překonali zábrany, pronikli na hřiště, napadali ochranku a chystali se do sektoru brněnských diváků.

Pořadatelé museli požádat o pomoc policii. Policisté do několika desítek vteřin vstoupili na stadion a zahnali ostravské chuligány zpět.

Několik desítek těžkooděnců do pěti minut obklíčilo ostravský sektor, chuligáni tak začali alespoň házet dýmovnice.

Pořadatelé nezvládli bytku fanoušků Baníku a Brna.
Pořadatelé nezvládli bytku fanoušků Baníku a Brna. | Foto: Lenka Smyčková

Policie situaci uklidnila asi po dvaceti minutách a většina těžkooděnců stadion zase opustila. S sebou si policisté odvedli pět největších výtržníků. Zápas začal pět minut před půl čtvrtou.

K dalšímu excesu došlo v přestávce. Policisté museli opět nastoupit, tentokrát ale hrstku ostravských chuligánů dostali zpět za zábrany běhěm okamžiku.

Brněnský sportovní ředitel Radek Bělák odmítnul, že by pořadatelé situaci nezvládli.

"Na stadionu bylo zhruba 300 lidí z bezpečnostních agentur. Museli bychom vytvořit domobranu a být jeden na jednoho, aby to byl ten správný počet lidí. Nelze mluvit o selhání, když osm set fanoušků Ostravy přijelo na fotbal, ale zbylých dvě stě proto, aby provokovali," uvedl Bělák.

Pořadatelé nezvládli bytku fanoušků Baníku a Brna
Pořadatelé nezvládli bytku fanoušků Baníku a Brna | Foto: Lenka Smyčková

Policie bude situaci vyhodnocovat. Pokud analýza potvrdí, že pořadatel mohl vše zvládnout sám, bude muset klub za zásah policii zaplatit.

Podle jihomoravské policejní mluvčí Soni Svobodové bylo při potyčkách zraněno asi deset lidí, většinou členů ochranky. Ošetřen musel být i strážník městské policie, který dostal do obličeje sněhovou koulí.

 

Právě se děje

Další zprávy