Koho obviní kvůli šampionátu v Liberci? Máme tip

Eliška Bártová Eliška Bártová
22. 2. 2009 17:30
Firma Investing cz stála u většiny akcí kritizovaných NKÚ
A taková to byla sláva, když liberecké MS začínalo... Ilustrační snímek.
A taková to byla sláva, když liberecké MS začínalo... Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha/Liberec - Nejvyšší kontrolní úřad minulý týden podal kvůli investicím pro mistrovství světa v Liberci trestní oznámení na neznámého pachatele.

Online deník Aktuálně.cz se pokusil najít jednoho z hlavních hříšníků. Z dostupných informací vychází najevo, že za pochybení nese zodpovědnost především liberecká firma Investing cz.

Ze zjištění Aktuálně.cz vyplývá, že právě tato společnost se v souvislosti s podaným trestním oznámením nevyhne policejnímu prověřování.

Investing cz totiž dohlížel na stavbu obou klíčových a NKÚ kontrolovaných akcí. Tedy - na rekonstrukci kolejí Technické univerzity i na budování sportovních areálů ve Vesci a na Ještědu.

"Počítáme s tím, že nás bude policie vyšetřovat," řekl v sobotu Aktuálně.cz majitel firmy a bývalý libercký radní Josef Nadrchal. "Udělali jsme chyby, ale ne podstatné. Většina ze závěrů NKÚ je však zmanipulovaná a lživá."

A zářící logo mistrovství v Liberci.
A zářící logo mistrovství v Liberci. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Nepřehlédněte:
Máme protokol z kontroly NKÚ: Liberec zcela selhal

Dohled nad miliardami

Nadrchal dnes působí za koaliční stranu USZ v komisi rady města pro investice a výběr investorů. Donedávna také figuroval ve společnosti Zahradní město vlastněné Libercem. Právě této firmě patřily pozemky ve Vesci, kde se nyní koná mistrovství, a na kterých se stavělo za státní dotace.

Nadrchal se svou firmou přitom sehrál při dohledu nad využíváním dotací v souvislosti s MS v Liberci klíčovou roli.

Jak Technická univerzita (TU), tak liberecká radnice si právě jeho společnost vybraly pro technický dozor nad prováděnými stavbami. Investing cz tak stála u většiny z dvoumiliardových investic.

V případě stavby areálu ve Vesci a na Ještědu docházelo podle NKÚ k obcházení zákona dělením zakázek na menší. Stejně tak se dělilo i pro firmu pana Nadrchala - zakázka za 10 milionů byla rozdělena na čtyři a dva dodatky.

Podle zjištění kontrolorů docházelo pod dohledem Investingu také například k proplácení faktur za práce, které nebyly provedeny. Celkem mělo být takto proplaceno 837 tisíc korun.

Nejnižší cena?

Klíčovou roli podle závěrů NKÚ ale sehrál Investing cz při rekonstrukci kolejí Technické univerzity, která přišla na více než 359 milionů korun.

"Technická univerzita dala mandatáři (Investing cz) plnou moc téměř k veškerým úkonům investora a příjemce dotace," uvádí se ve zprávě NKÚ. "Pověřila mandatáře k jednání se všemi dotčenými orgány."

Firma Investing cz připravila pro zakázku na rekonstrukci kolejí TU zadávací dokumentaci, Josef Nadrchal také zasedl do komise, která vybrala nejvýhodnější nabídku - liberecký Syner. 

Firma Syner sice získal zakázku kvůli nejnižší ceně, jenže podle zjištění NKÚ se celkové náklady na rekonstrukci kolejí nakonec navýšily oproti záměru o 58%.

Stejně tak se podle zprávy kontrolorů v průběhu stavby až na trojnásobek zvýšila odměna pro Investing cz.

Syner a Investing cz

S vítěznou společností Syner - známou svým napojením na vedení radnice a ODS - má firma Josefa Nadrchala dlouholeté vazby.

Pro Syner prováděl stavební a technický dozor například při stavbě multifunkční arény v Liberci, která se postupným prodražováním vyšplhala na více než miliardu korun.

Stejnou roli pro Syner zastával také při stavbě sportovního areálu v České Lípě.

Po té, co Syner získal pod dohledem Investingu zakázku na rekonstrukci kolejí pro mistrovství světa, přizval firmu pana Nadrchala ke společnému projektu polyfunkčního domu v centru Liberce. Syner a Investing cz nyní společně připravují stavbu za půl miliardy korun.

V několika případech příprav MS, kde figuruje Syner s Investingem, se objevuje také stejná projektantská firma Sial. Ta se podílela na rekonstrukci kolejí, sportovního areálu ve Vesci a zároveň figuruje i v připravovaném projektu domu v centru města. 

Lži pro dotaci

A jak dopadl dozor nad využitím státních dotací pro MS v Liberci v rukou Investingu pana Nadrchala? Podle NKÚ jde o jeden prohřešek za druhým.

Syner jako generální partner
Syner jako generální partner | Foto: Ondřej Besperát

Technická univerzita je sice uváděna jako zodpovědná instituce, v praxi však většinu činností podle NKÚ prováděla firma Investing cz.

"Mandatář (Investing cz) zpracoval investiční záměry, jednal s MŠMT o dodatečném navýšení dotace, zajišťoval kompletní zadávací řízení včetně zadávacích dokumentací," uvádí se ve zprávě kontrolorů, kterou se redakci podařilo exkluzivně získat. "Odsouhlasoval faktury vystavené dodavatelem, a potvrzoval tak provedení prací, přestože nebyly vždy skutečně provedeny."

Už samotné zpracování zadávací dokumentace pro rekonstrukci kolejí nebylo podle kontrolorů v souladu se zákonem.

Pochybení, která následují, jsou však závažnější. Firma například žádala ministerstvo o navýšení dotace v celkové výši 953 tisíc korun na základě nepravdivých údajů.

"Ve zdůvodnění uvedla nepravdivou informaci, že došlo ke změně rozsahu díla," píší kontroloři. Stejně tak zažádala firma o 43 milionů korun na pořízení nábytku, údajně kvůli dodatečným požadavkům Mezinárodní lyžařské federace. "Toto zdůvodnění bylo nepravdivé."

Formální řízení

Podle kontrolorů nebylo ministerstvo školství často informováno, že se konají řízení na dodatečné práce.

"Opakovaně neinformovala MŠMT o konání zadávacího řízení vyhlášených na dodatečné práce," uvádí se ve zprávě NKÚ. "MŠMT nemělo své zastoupení v hodnotících komisích - ani v komisích pro jednání a posuzování nabídek."

Zadávací řízení na dodatečné práce bylo podle kontrolorů navíc často jen formální, na práce, které již byly provedeny. "Zadávací řízení na dodatečné práce, které již byly před vyhlášením z větší části provedeny, což svědčí o formálnosti zadávacího řízení," konstatovali kontroloři.

Čachry s fakturami

Sídlo firmy Investing cz
Sídlo firmy Investing cz | Foto: Ondřej Besperát

Podle inspektorů NKÚ docházelo také k vyplácení faktur za neprovedené práce. Celkově tímto způsobem ze státních dotací proteklo 13, 6 milionů korun.

Některé kritizované faktury byly během kontroly NKÚ vraceny dodavateli a upravovány. "Dodavatel následně u těchto faktur měnil fakturované částky a práce," uvádí se ve zprávě NKÚ. "U některých faktur... dodavatel opakovaně opravoval a dodatečně měnil... soupisy provedených prací."

Majitel firmy Investing cz Josef Nadrchal připouští pouze jediné pochybení. "Neodvedli jsme tak kvalitní práci, jak jsem chtěl," řekl Aktuálně.cz. "Stavební dozor odsouhlasil práce, které byly chybně uvedeny. Tím ale naše vina končí."

Podle Nadrchala zaměstnanec, který odsouhlasil faktury za neprovedené práce, už ve firmě nepracuje. Ostatní výtky NKÚ majitel firmy nepřipouští. "Zpráva NKÚ má poškodit Liberec a firmu Syner," říká. "Již jsem hovořil s právníky o tom, jak se oněm lžím budeme bránit."

 

Právě se děje

Další zprávy