Baník míří do Brna. Policie zasáhne, až když bude bitva

Lenka Smyčková
21. 2. 2009 22:00
Na duel Brno-Ostrava nebudou dohlížet policisté
Policisté zůstanou za branami městského stadionu v Srbské ulici.
Policisté zůstanou za branami městského stadionu v Srbské ulici. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Fotbalisté a policisté budou mít v neděli "prověrku". Fotbalovou sezónu totiž otvírá rizikový zápas, na kterém poprvé pořadatelé uplatní nová bezpečnostní pravidla.

Na odpoledním duelu mezi 1. FC Brno a Baníkem Ostrava už nebudou na fanoušky dohlížet policisté. Alespoň ne v areálu stadionu. Tam zasáhnou jen v případě, že je o to pořadatel sám požádá, až nebude bezpečnostní situaci zvládat.

Pořadatelský klub si nedělní zápas označil třemi vykřičníky. Kromě fanoušků Brna a Ostravy se na Moravu chystají i polští a slovenští fandové. Potyčky mezi horkokrevnými fandy se Brnu zřejmě nevyhnou.

Policie zůstane venku

"Nedělní zápas, který se hraje od 15 hodin na Městském stadionu v Srbrské ulici, byl vyhodnocen jako jeden z nejrizikovějších v jarní části fotbalové ligy," uvedl brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Jako v předchozích letech, i na víkend policisté nachystali rozsáhlá bezpečnostní opatření. Dohlédnou na příjezd fanoušků z Ostravy, Polska i Slovenska a doprovodí autobusy s nimi ke stadionu. Striktně od sebe oddělí diváky fanoušků a hostů.

Tím ale jejich vlastní angažovanost skončí. Na to, co se děje za turnikety, už dohlížet nebudou. Dění na stadionu je podle nové smlouvy mezi policií a fotbalovým svazem v rukou pořadatele a jím najatých bezpečnostních agentur.

Teprve kdyby se situace vymkla, požádá takzvaný delegát fotbalového svazu o pomoc policisty.

"Na podobně rizikových zápasech, jako bude ten nedělní, počítáme se čtyřnásobkem bezpečnostních pracovníků oproti takzvaně běžným zápasům," řekl Aktuálně.cz bezpečnostní manažer 1. FC Brno Pavel Slezák. Na přibližně 6 tisíc fanoušků tak dohlédne asi 300 strážců. Lidé je poznají podle speciálních vest a stejnokrojů.

Přísné osobní prohlídky

Bezpečnostní agentury si Brňané na stadion najímali i dříve. Teď ale budou podle Slezáka muset být ještě důslednější.

"Budeme klást větší důraz na osobní prohlídky při vstupu na stadion. Rozhodně nepadá v úvahu pustit dovnitř například někoho v podnapilém stavu nebo pod vlivem drog," dodal Slezák.

Stadion kromě pracovníků ochranky ohlídají i kamery. Pokud se přece jen situace vymkne pořadateli z rukou, povolá policii, jež bude čekat v bezprostřední blízkosti. "K tomu přistoupíme například, dojde-li k ničení majetku nebo ublížení na zdraví," vysvětlil manažer.

Zástupci 1. FC Brno zatím nechtějí hodnotit, zda fotbalu nová bezpečnostní pravidla spíše pomohou nebo uškodí.

Problém ale vidí například v tom, že pravomoci soukromé ochranky nejsou přesně vymezeny. Zatímco policisté můžou při výkonu povolání běžně užít "hmaty a chvaty", příslušník ochranky by mohl mít problém, kdyby někomu ublížil.

Cílem klubu bude do budoucna eliminovat vstup na stadion u těch fanoušků, kteří jsou známí jako rizikoví.

Podle dřívějších informací měly kluby za zásah policie platit. Podle Českomoravského fotbalového svazu to ale není tak úplně pravda. Jestliže pořadatelé udělají pro bezpečnost maximum a policii zavolají až v oprávněném případě, nic platit nebudou.

"Je to spíš taková pokuta za zneužití práce policie. Nevíme ani, jaká bude její konkrétní výše. Žádný ceník nemáme," vysvětlil předseda ČMFS Pavel Mokrý.

"V případě Brna můžu říci, že i kdyby byl zásah potřeba, na sto procent za něj policie nic chtít nebude," dodal Mokrý.



 

Právě se děje

Další zprávy