Tamiflu na ptačí chřipku nezabírá.EU neví, co teď s ním

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
17. 2. 2009 22:55
Studie ukázaly, že ve 20 procentech nákazy ptačí chřipkou by Tamiflu nepomohlo
Jsou zdravá, utracení jim nehrozí. Čekají je jatka.
Jsou zdravá, utracení jim nehrozí. Čekají je jatka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Co se sklady plnými léku proti ptačí chřipce, který je najednou nepotřebný? To neřeší jenom Česká republika, která má zásoby za 300 milionů korun, ale celá Evropa.

Jak ukázaly některé vědecké studie, lék nezabírá tak, jak se myslelo. O rezistenci viru informoval například odborný časopis New England Journal of Medicine nebo časopis Nature.

Evropská komise dnes obavy potvrdila. V nejméně dvaceti procentech případů by lék Tamiflu proti chřipce skutečně nezabral.

Ve Spojených státech a v Kanadě je situace ještě horší. Podle amerického CDC (Centra kontroly chorob a  prevence) vykazovalo během letošní zimy odolnost na Tamiflu více než 98 procent případů.

Pandemii zastaví Tamiflu

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila nákup Tamiflu na podzim 2005. Měl pomoci v boji proti zmutovanému viru ptačí chřipky H5N1. Vládám tehdy doporučila, aby měly pro případ pandemie v zásobě takové zásoby antivirotik, které by zachránily alespoň čtvrtinu populace.

Tak se také stalo. Česko utratilo za dva miliony balení Tamiflu 300 milionů korun, daleko přes sto milionů eur utratili Španělé. Více než tři miliony kusů antivirotika nakoupily britské ostrovy.

"Celá Evropa si udělala zásoby v průměru pro dvacet procent populace, v některých státech je to až čtyřicet procent populace," řekla Aktuálně.cz europoslankyně a lékařka Zuzana Roithová (KDU-ČSL), která se v Evropském parlamentu zabývá zdravotnictvím.

Lék nepůsobí. V Norsku by nezabral v 70 % případů

Tamiflu

Co je Tamiflu?

  • léčivý přípravek s účinnou látkou oseltamivir
  • právě látku osemtamivir neumí lidské tělo podle studie oxfordských vědců (zveřejněno např. v časopise Environmental Health Perspectives) zcela zpracovat
  • je k dostání ve formě tvrdých tobolek a ve formě rozpustného prášku

Na co se Tamiflu používá?

  • k léčbě nebo prevenci chřipky u dospělých a dětí starších jednoho roku
  • není to náhrada očkování proti chřipce
  • pouze na lékařský předpis.

Jak se Tamiflu používá?

  • léčba chřipky musí začít během 2 dnů od prvních příznaků
  • také preventivní podávání Tamiflu musí začít v průběhu 2 dnů od kontaktu s osobou trpící chřipkou.


 

Zlom nastal v únoru 2007, kdy v Japonsku zemřeli dva lidé, kteří užívali Tamiflu. V médiích se ihned vyrojily zprávy, že obětí, jimž lék nepomohl, už daleko víc - celkem 54.

Tamiflu přestává působit i v Evropě. Například v Norsku loni odborníci zjistili, že by proti chřipkovému viru neúčinkoval dokonce v sedmi z deseti případů.

Odborníci navíc začali spekulovat, zda Tamiflu nevyvolává těžkou depresi, která může vést až k sebevraždě.

Skončí v popelnici?

"Celkem 120 milionů euro za Tamiflu teď může skončit v koši," napsal nedávno španělský deník El País. A ptal se, zda by vláda neudělala lépe, kdyby sáhla po druhém antivirotiku - Relenze. Ta je podle studie uveřejněné v časopise Nature prozatím účinnější.

O možném lobbingu farmaceutických firem, které využily obavy z ptačí chřipky, spekulují rakouské noviny Oberöstereichische Nachrichten.

"Stály za celou tou panikou jen obchodní zájmy farmaceutického průmyslu?" ptá se deník a cituje šéfa hornorakouské veterinární správy Heinze Grannera, který byl údajně sám překvapen, že se ptačí chřipka Rakousku vyhnula. "Odborné prognózy totiž předpovídaly zcela opačný vývoj," říká Granner.

 

Foto: Aktuálně.cz

Jiří Pešina ze společnosti Roche, která lék dodává na trh, ale nic z toho nepřipouští. "Jen jsme vyhověli obrovskému požadavku ze strany klientů. Tamiflu se začalo prodávat na základě doporučení Světové zdravotnické organizace, která ho označila za vhodnější," řekl.

Tamiflu je totiž na rozdíl od Relenzy k dostání ve formě tobolek. To znamená, že se jen spolkne. "Relenzu musíte inhalovat, takže se látky do těla dostávají komplikovaněji," vysvětlil Pešina.

Bude ve skladech o sedm let déle

EU proto zvažuje, že by mohla alespoň prodloužit délku expirace, tedy doby použití léku. A to až o 7 let. "Pokud jsou léky skladovány ve vhodných podmínkách, neztrácí na své kvalitě a bezpečnosti," uvedla Roithová.

Zapravdu jí dává i hlavní hygienik ČR Michael Vít. "Zásoby se v Česku prozatím nechají, doba jeho spotřeby se jen prodloužila na sedm let. Lék je dobré tady mít. V Česku totiž stále, na rozdíl od některých jiných států, není vir A proti léku rezistentní," zhodnotil.

 

Právě se děje

Další zprávy