Praha dělá obstrukce demonstrantům za Kaplického

Kateřina Eliášová
5. 2. 2009 6:00
Magistrát zamítl žádost o pódium na Staroměstském náměstí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražský magistrát ztížil podmínky organizátorům čtvrteční demonstrace, která má vyjádřit podporu budově Národní knihovny na Letné podle návrhu nedávno zesnulého architekta Jana Kaplického.

Představitelé metropole jim zamítli žádost postavit si na Staroměstském náměstí pódium. Občanská iniciativa Demokracie staví, která demonstraci organizuje, to vnímá jako záměrnou obstrukci.

"Vadí nám, že magistrát neuvedl ani jeden důvod, proč si na náměstí nemůžeme postavit ozvučené pódium tak, abychom mohli mluvit k davu lidí," řekl deníku Aktuálně.cz jeden z organizátorů Dominik Jandl.

Navíc magistrát poslal zamítnutí až ve středu, organizátoři tak musí hledat rychle nové řešení. Vedení města ve svém oznámení ani neodůvodnilo, proč si pódium na Staroměstském náměstí nepřeje.

Litujeme

"V rámci Vašeho veřejného shromáždění - Manifestace na podporu Národní knihovny Vám sdělujeme, že... Praha nesouhlasí s umístěním přechodných zařízení v rámci předmětné veřejné akce nad rámec uvedeného zákona, a tudíž s vámi neuzavře smluvní vztah na pronájem veřejného prostranství Staroměstského náměstí," píše v dopise šéf odboru obchodních aktivit Petr Ďurica. A dodává: "Litujeme, že Vám nezasíláme lepší zprávu."

"Neznáme vůbec žádný důvod a vnímáme to jako políček," posteskl si Jandl. Demonstraci jako takovou to prý ale neohrozí.

"Pokusíme se přinést si mobilní pódium z nějakých beden, to by nemělo být v rozporu se zákonem. Ozvučení ale nebude tak dobré, nemůžeme tam tak dostat potřebnou techniku. Budeme se s tím muset nějak narychlo vypořádat," lituje Jandl rozhodnutí Prahy.

Chceme Kaplického na Letné

Manifestace má za cíl vzbudit zájem veřejnosti a oživit debatu o postavení nové budovy Národní knihovny podle Kaplického návrhu, píše se na webových stránkách sdružení.

 

Iniciativa Demokracie staví vznikla transformací ze skupiny na sociální síti Facebook a má v tuto chvíli více než 22 tisíc členů.

Demonstranty hodlá podpořit například nový ministr pro lidská práva Michael Kocáb nebo ministr školství Ondřej Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy