Plzeňskému kraji se poplatky prodraží. Dá miliony poště

Lenka Smyčková, Petra Sasínová
4. 2. 2009 16:30
Plzeňský kraj vymyslel nejdražší cestu, jak vracet poplatky
Plzeňský kraj vrací lidem regulační poplatky složenkami. Pošta na každém pacientovi vydělá minimálně 24 korun.
Plzeňský kraj vrací lidem regulační poplatky složenkami. Pošta na každém pacientovi vydělá minimálně 24 korun. | Foto: Jiří Kropáček

Plzeň - Nejsložitější a nejnákladnější. Tak se dá charakterizovat systém, který vymysleli radní Plzeňského kraje, aby lidem ulevili na platbách u lékaře.

Podle informací Aktuálně.cz se jim zřejmě oproti původním předpokladům nepodaří vyjednat si slevu u České pošty. Na složenkách, kterými lidem vracejí regulační poplatky ve zdravotnictví, tak zaplatí ročně miliony korun.

Složitý systém vymysleli radní v čele s bývalou ministryní Miladou Emmerovou (ČSSD) tak, aby byl právně nenapadnutelný. Jenže o to víc se jim teď prodraží.

Jediný, kdo nakonec na celém systému vydělá, bude Česká pošta. Za každého pacienta, kterému bude kraj složenkou vracet poplatky, dostane minimálně 24 korun.

Se slevou nepočítejte

Zádrhel nastal, když se vedení plzeňského kraje rozhodlo při vracení poplatků pacientům postupovat jinak, než to dělá ostatních třináct hejtmanství.

Lidé na Plzeňsku musejí v nemocnicích i lékárnách nadále platit standardní regulační poplatky. Teprve po zaplacení můžou podepsat darovací smlouvu a kraj jim pak poplatky vrátí složenkou nebo na účet.

Částky nad 300 korun přijdou lidem složenkou do tří měsíců, do 91 korun do půl roku a nižší než 90 korun jen jednou za rok.

Kraj se tak bude dostávat do situace, kdy za vrácení pouhých 30 korun zaplatí poště 24 korun za odeslání peněžní poukázky.

Radní se snažili s Českou poštou vyjednat hromadnou slevu. Krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek dnes Aktuálně.cz řekl, že alespoň minimální slevu kraj dostane. "Podařilo se vyjednat slevu u podniku Česká pošta ve výši pěti procent," sdělil.

Poplatky podle Emmerové
Autor fotografie: ČSSD

Poplatky podle Emmerové

  • Plzeňský kraj nabízí lidem proplacení regulačních poplatků v krajských zařízeních formou daru.
  • Proplácí všechny poplatky - 30 Kč za vyšetření u lékaře, 60 Kč za jeden den na nemocničním lůžku a 90 Kč za vyšetření na pohotovosti.
  • Lidé na místě poplatek zaplatí, teprve potom podepíší darovací smlouvu.
  • Vyberou si, zda chtějí dar od kraje přijmout na účet nebo složenkou.
  • Na účet kraj peníze pošle nejpozději do dvou měsíců. Složenkou pošle peníze podle konkrétní částky nejdříve do tří měsíců, nejpozději do roka.
  • Jedna složenka přijde kraj na 24 korun. Jedno poslání na účet stojí 1 korunu.
  • Kraj počítal v rozpočtu s tím, že za poplatky dá 30 milionů korun. Podle zjištění Aktuálně.cz můžou poštovní poukázky stát další miliony navíc.

Jenže Česká pošta tuto informaci popřela. Smlouvu o automatizovaném podávání poštovních poukázek typu B sice kraj s poštou uzavřenou má, při placení se ale musí řídit podle platných ceníků.

"Česká pošta v současné chvíli nemůže poskytnout individuální slevu u poštovních poukázek typu B. Pošta při stanovování cen musí postupovat v souladu s platným ceníkem," uvedla na dotaz Aktuálně.cz mluvčí pošty Marta Selicharová.

Potvrdila, že zástupci kraje s poštou jednali, jejich požadavek je ale nestandardní a pošta jim nemůže vyjít vstříc.

Volební slib za miliony

Plzeňský kraj ze svého rozpočtu vyhradil na proplácení poplatků v krajských zařízeních 30 milionů korun.

Kdyby se jen čtvrtina lidí rozhodla přijmout dar formou složenky, znamenalo by to předpokládané vrácení asi 8 milionů korun ve složenkách. Pokud by na každé složence byl jen jeden třicetikorunový poplatek, musel by kraj poslat 250 tisíc složenek. Při ceně 24 korun za složenku tak zaplatí asi 6 milionů korun jen za poslání složenek.

Ať už bude lidí platících za složenky méně nebo více a budou mít na složenkách větší nebo menší částky, systém složenek v každém případě přijde minimálně na statisíce, spíše ale na miliony korun.

Zaslání daru od kraje na účet je levnější. Kraj stojí jeden platební příkaz 1 korunu.

Mnoho lidí ale u lékaře ani v lékárnách nechce vypisovat do formulářů číslo účtu a využívají raději složenky. Celý systém s vracením poplatků se tak oproti původním představám kraji značně prodraží.

Proč vlastně radní zvolili tak krkolomný systém vracení regulačních poplatků? Václav Šimánek to vysvětlil tím, že se chtěli ochránit před pokutami od zdravotních pojišťoven.

"Podstatné je, že náš systém je právně nenapadnutelný," uvedl Šimánek. "Všeobecná zdravotní pojišťovna má vybírání poplatků kontrolovat a mám informace, že to bude dělat. Za neplnění zákonné povinnosti hrozí zdravotnickým zařízením i opakované padesátitisícové pokuty," upozornil Šimánek.

Jenže sama VZP včera potvrdila, že systém, kdy kraje platí poplatky lidem formou daru, je v pořádku. V Plzni tak mohli klidně riskovat postup, který zvolily ostatní kraje.

Proplácení regulačních poplatků v krajských zařízeních slibovali sociální demokraté loni před krajskými volbami. Poté, co obsadili všechna hejtmanství, slib nejprve naplnil David Rath ve středních Čechách.

Od 1. února už "fintu s dary" praktikují všechny kraje. V soukromých zařízeních a v těch, která patří pod ministerstvo zdravotnictví, platí lidé regulační poplatky tak jako dosud. Někteří lékárníci ale tvrdí, že kraje se dopouštějí nezákonné podpory svých lékáren a hrozí žalobami.

 

Právě se děje

Další zprávy