Průmyslový palác lehl popelem kvůli elektrickému zkratu

Markéta Chaloupská
29. 1. 2009 17:10
Policie odkryla příčiny jednoho z největšího požárů v historii Česka

Praha - Policie už ví, co přesně způsobilo loňský ničivý požár na pražském Výstavišti.

"Vznikl zkrat v elektrickém vedení v jedné z kanceláří a vzhledem k tomu, že tam byly spreje, tak to explodovalo," řekl deníku Aktuálně.cz policejní zdroj, který je s vyšetřováním dobře obeznámen.

Na vině ovšem nebyla nedbalost, tudíž nebude za zničení Průmyslového paláce nikdo potrestán. "Byla to nešťastná náhoda, žádný úmysl."

Policie dosud řekla pouze to, že za požár může technická závada. Příčiny požáru ale tajila.

Ze závěrů vyšetřování vyplývá, že poté, co začalo hořet, praskla výloha a náhlý přívod vzduchu přispěl k intenzitě hoření. A oheň se pak rozšířil do celé levé častí paláce.

V prvních týdnech se spekulovalo o tom, zda nebyl požár založen úmyslně. Prostory, v nichž oheň vypukl, má od roku 2001 v pronájmu společnost Incheba, v níž pracuje jako zástupce ředitele Václav Kočka, provozovatel Matějské pouti. Jeho syna jen pár dnů před požárem zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko.

Navíc Jan Kočka, bratr zavražděného, má v části Průmyslového paláce pronajaté skladové prostory pro svoji úklidovou firmu Prostor. Policie ale souvislost mezi střelbou a požárem vyvrátila. "Cizí zavinění jsme vyloučili hned v prvních týdnech," říká zdroj.

Škoda až jedna miliarda

Požár vypukl loni v listopadu. Cennou secesní památku se snažily zachránit stovky hasičů, ale navzdory včasnému zásahu shořelo celé levé křídlo budovy.

Ze statistik vyplývá, že jde o jeden z nejrozsáhlejších požárů v historii Česka. Škodu způsobenou plameny odhadují znalci v rozmezí 500 milionů až jedné miliardy.

Do dvou let by měl být pražský Průmyslový palác obnoven do původního stavu. Už loni o tom rozhodl pražský magistrát.

Vůbec největší požár Česko zaznamenalo 21. listopadu 2002. Tehdy shořel výrobní provoz ústecké Spolchemie, škoda dosáhla rekordní výše dvou miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy