Korupce policistů: Pil jste! Jsme dva, každému 3 tisíce

Petra Sasínová
28. 1. 2009 15:35
Soud vyslýchá svědky, které policisté nutili platit úplatky
Z jedenácti obžalovaných přišli ve středu k soudu jen dva. Tomáš Omelka a Dalibor Rada, který sedí uprostřed v bílé košili. Figuruje ve většině případů
Z jedenácti obžalovaných přišli ve středu k soudu jen dva. Tomáš Omelka a Dalibor Rada, který sedí uprostřed v bílé košili. Figuruje ve většině případů | Foto: Martin Popelář

Frýdek-Místek - Toho dne Jaromír Onderek z Petřvaldu na Karvinsku na houby nedojel. V nedalekém Šenově na něj číhala policejní hlídka a policisté ho přesvědčili, že nafoukal alkohol.

Teď je jedním z velmi cenných svědků případu korupce policistů z Vratimova.

"Máte osm desetin promile," tvrdil mu policista, který ho požádal, aby fouknul do trubičky. "Máme tady osm desetin promile!" křikl prý i na svého kolegu, který na druhé straně silnice zastavoval další auta. Bylo to v září 2007 a Jaromír Onderek je z toho ještě dnes roztřesený.

"Byl jsem sice den předtím odpoledne po šichtě na pivě, byla i nějaká štamprle, ale asi v sedm hodin večer jsem byl doma a už jsem nepil. Ráno jsem normálně posnídal a kolem půl deváté jsme vyjeli. Říkal jsem si, že jsem stoprocentně nemohl tolik nafoukat," líčil muž.

Policista však trval na svém. "Ukazoval mi tu trubičku. Viděl jsem něco žlutého, možná i zeleného, už si nepamatuji a vůbec tomu nerozumím. Stalo se mi to poprvé v životě," líčil rozechvělým hlasem. "Hrozí vám pokuta až padesát tisíc korun. Jak to budeme řešit?" ptal se podle Onderkova vyprávění policista.

Bývalý policista Drahoslav Josiek, Rostislav Nojzer a další už k soudním líčením nechodí. Soud jedná v jejich nepřítomnosti.
Bývalý policista Drahoslav Josiek, Rostislav Nojzer a další už k soudním líčením nechodí. Soud jedná v jejich nepřítomnosti. | Foto: Martin Popelář

Jsme dva, tři tisíce každému

"Pak policista řekl, že jsou dva a že mám dát každému tři tisíce. Když jsem řekl, že tolik u sebe nemám, poslal mne pro peníze k bankomatu. Řidičák si nechal," popisoval muž středního věku.

Hrozba zapůsobila. Jaromír Onderek se autem, bez řidičského průkazu, vrátil do Petřvaldu k bankomatu České spořitelny, vybral šest tisíc korun. Mezitím vysadil manželku s dcerou, aby šly domů. "Byla jsem naštvaná, muž mi toho moc neřekl, jen že prý nafoukal a potřebuje peníze na pokutu," líčila jeho žena.

Jaromír Onderek se vrátil do Šenova k policistům a jednomu z nich dal šest tisíc. Roztrhli před ním papír, na kterém mělo být napsáno, že nafoukal alkohol. Když se vracel domů, zastavilo ho auto. Představili se mu zaměstnanci Inspekce ministra vnitra.

Vratimovské policisty kvůli podezření z korupce od srpna sledovali a odposlouchávali jejich služební auta. Pana Onderku vzali na protialkoholní stanici. Krevní zkouška neprokázala žádný alkohol.

Jaromír Onderek, který dnes svědčil u soudu ve Frýdku-Místku, ukázal na jednoho z jedenácti obžalovaných z korupce a zneužívání pravomoci veřejného činitele. "To je ten policista, který se mnou jednal," řekl pevně. Již bývalý policista z Vratimova Dalibor Rada, který odmítl vypovídat, na to nereagoval.

U okresního soudu ve Frýdku-Místku, který projednává případ korupce deseti policistů z Vratimova a jednoho strážníka z Šenova, se dnes střídali další svědci. Podle obžaloby v srpnu a září 2007 v devatenácti zdokumentovaných  případech žádali od řidičů úplatky, anebo minimálně neřešili dopravní přestupky tak, jak měli.

Bylo to svinstvo, řekl svědek

Například Libor Teper z Havířova líčil, že ho v září 2007 cestou z chalupy zastavili v Šenově dva policisté a chtěli po něm několik tisíc za to, že má prošlou kontrolu na emise. "Říkal jsem jim, že to není možné, protože mám auto staré teprve tři roky, oni trvali na svém," popisoval.

Řekl jim, že nemá dost peněz. Podle jeho výpovědi ho pustili, aby si pro peníze zajel a vrátil se. "Nechali si moje papíry. Nevím už, jestli jen technický průkaz nebo i řidičák. Když jsem se vrátil s penězi, které jsem si půjčil od tchána, řekli, že je to omyl, že mi emise platí ještě rok. Peníze už nechtěli a pustili mne," uvedl muž u soudu.

Podle státního zástupce Aloise Dlouhého policisté změnili názor proto, že druhým autem přijela na místo kontroly kromě řidiče také jeho manželka a tchán s tchyní. "Policisté mohli změnit názor z obavy, že je někdo sleduje," míní státní zástupce.

"Měli jsme o zetě strach, že to nejsou policisté, ale lupiči," potvrzoval  řidičův tchán Ladislav Bolek. Popsal, že kolem policejního auta, u kterého vyjednával jeho zeť, dvakrát pomalu projel a předtím čekal opodál.

"Bylo to podle mne svinstvo. Vydírání. Hrozili mu, že když jim nedá pět tisíc, vezmou mu řidičák," popisoval spolujezdec řidiče. Inspekce ministra vnitra mu brzy dala za pravdu.

Svědků je málo, bojí se problémů

Někteří další svědci vypovídali zmateně, jiní nepřišli nebo se omluvili. "Korupce se prokazuje tak obtížně, protože i druhá strana má obavy z trestního stíhání za poskytnutí úplatku. Někteří svědci, kteří ještě inspekci všechno řekli, odmítli na státním zastupitelství vypovídat a odůvodnili to právě tím, že se obávají stíhání," uvedl Alois Dlouhý.

Státní zástupce ale řekl, že nikdo ze svědků není stíhaný, protože policisté si o úplatek řekli sami a oni pak v krátké době dosvědčili, co se událo.

Soudce Karel Šigut, který se případem zabývá, má navíc k dispozici také odposlechy ze dvou služebních aut a další důkazy, které svědčí proti bývalým policistům. Ti vinu odmítají. Většina z nich odmítla vypovídat a nechodí ani k soudu.

Bývalým policistům, kteří jsou obžalovaní z přijímání úplatků, hrozí až pět let vězení, některým, u nichž se neprokázalo, že si řekli o úplatek, jen tři roky odnětí svobody za zneužívání pravomoci veřejného činitele.

 

Právě se děje

Další zprávy