Poplatky u lékaře zrušit jen pro děti,navrhují senátoři

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
21. 1. 2009 13:30
Poslanci schválili kompletní zrušení poplatků ve zdravotnictví, Senát to nechce
2. 1. - Lidé si platí za péči o zdraví - S prvním pracovním dnem nového roku přišel ostrý start výběru poplatků za lékařskou péči. Lidem se poplatky možná nelíbí, ale drtivá většina platí, znělo z nemocnic i od praktiků, které oslovila redakce Aktuálně.cz.  Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE
2. 1. - Lidé si platí za péči o zdraví - S prvním pracovním dnem nového roku přišel ostrý start výběru poplatků za lékařskou péči. Lidem se poplatky možná nelíbí, ale drtivá většina platí, znělo z nemocnic i od praktiků, které oslovila redakce Aktuálně.cz. Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senát s největší pravděpodobností nabídne sněmovně, aby místo úplného zrušení poplatků ve zdravotnictví osvobodila od placení v ordiancích pouze děti do patnácti let.  

Zdravotní výbor horní komory dnes doporučil na plénum Senátu návrh, který by odvrátil prosincové hlasování sněmovny, při němž se opozici nečekaně podařilo prosadit konec regulačních poplatků.

Senátní výbor kromě osvobození dětí doporučuje, aby o dva tisíce (z pěti na tři tisíce) snížil limit, po které více nemocní pacienti už nemusí poplatky hradit.

Úlevy od poplatků by měli dostat také sociálně nejslabší skupiny seniorů, počítá se i s tím, že by se neplatilo v lékárnách za recept na léky, u nichž je doplatek vyšší než 30 korun. 

Nová úprava má platit od dubna.

"Nic není zadarmo. A představa, že budeme páchat dobro, které nebude mít žádné náklady, je naprosto iluzorní," snažil se senátory na zasedání přesvědčit náměstek odcházejícího ministra Julínka Marek Šnajdr.

Pokud Senát, kde mají většinu zástupci koaličních stran, návrh schválí, bude se znovu o něm hlasovat ve sněmovně.

Filipiová: Jsem ráda za tu otevřenost

Marek Šnajdr ve výboru řekl, že v každém vyspělém státě se pacient určitým dílem podílí na platbě lékařské péče, to by se podle něj mělo zachovat i v Česku.

"Pokud bychom zrušili spoluúčast pacienta a přitom udrželi medicínu na špičkové úrovni, pravděpodobně bychom pak dostali Nobelovu cenu za ekonomii," vyjádřil se Šnajdr. Takový zdravotní systém ale podle něj nikdy nikdo nevymyslí.

Senátoři mu nakonec dali zapravdu. Z dvanácti přítomných členů výboru se sedm vyjádřilo pro změny v zákoně, opozice se hlasování zdržela.

"Jsem ráda, že byli opoziční členové výboru tak vstřícní k diskuzi a návrh rovnou nezamítli. Vidím v tom jistý pokrok a jsem optimistkou. Otevírá to prostor dalšímu jednání, které se bude konat příští týden," řekla senátorka Daniela Filipiová, která by se měla ujmout ministerského křesla po Tomáši Julínkovi.

Je to málo, říká opozice

Opozice dala už dnes najevo, že ji návrh senátního zdravotního výboru přijde ndostatečný.

"Budeme se ještě snažit do příštího týdne najít podporu pro své původní návrhy, tedy zrušení poplatků pro děti až do 18 let a důchodce starší 65 let," řek. Aktuálně.cz poslanec ČSSD Jaroslav Krákora.

 

 

Právě se děje

Další zprávy