Muchomůrka chrchel. Jak Čech přepisoval Kaplického blob

Kateřina Eliášová
20. 1. 2009 0:00
Uvnitř FOTOGALERIE lidové tvořivosti
Kaplického chobotnice už se dostala do parády lidové tvořivosti. Tento obrázek přišel do redakce e-mailem.
Kaplického chobotnice už se dostala do parády lidové tvořivosti. Tento obrázek přišel do redakce e-mailem. | Foto: Archiv

Praha - Jedni ho vyzdvihovali do nebes, jiní zatracovali. Nová Národní knihovna architekta Jana Kaplického, jemuž minulý týden ve středu selhalo srdce, vzbuzovala a vzbuzuje vyhraněné emoce, byť zůstává jen jako návrh na papíře.

"Fantastický, nádherný, inovativní projekt," chválili Kaplického vizi Národní knihovny přední světoví architekti jako Richard Rogers nebo Dominique Perrault.

""Chvilková ostuda u úzké skupiny lidí nám stojí za to, aby, dejme tomu, nad Prahou nevznikl jakýsi chrchel," prohlásil naopak o Kaplického knihovně 1. místopředseda ODS a starosta pražských Stodůlek David Vodrážka.

A především, mnohým - zejména na internetu - nezaměnitelná podoba knihovny posloužila jako vítaný námět vtipu či univerzální podklad lidové tvořivosti.

Značně to "odnesl" jeden z největších odpůrců knihovny, pražský primátor Pavel Bém. Právě jeho hlavu posadil neznámý autor na vrcholek knihovny na Letné. Časopis Týden pak na úvodní obálce vyobrazuje Béma v zelené barvě s fialovými skvrnami, tedy v "Kaplického designu".

Obrázek budovy se objevoval i na pozvánkách na nejrůznější happeningy či setkání lidí bojujících za vznik "blobu".

Ostatně, i pojmenování knihovny je samostatnou kapitolou.

Jak se knihovně přezdívá?

chrchel, blob, smrkanec, flek, chobotnice, zelená nestvůra, zelené oko Jana Kaplického, améba, zelené sputum nad městem, žabí hlen, obluda, muchomůrka, sliz

Když se Kaplického návrh objevil úplně poprvé, Češi mu začali říkat "muchomůrka". Až později se objevil - dnes nejvíce vžitý - název, který do svého slovníku adoptovali i novináři (blob je v angličtině kapka, skvrna, cákanec - pozn. red.).

Odpůrci Kaplické stavby na sílící slávu blobu zareagovali propagací Vodrážkova označení "chrchel". Stranický kolega, poslanec ODS Boris Šťastný, pak dokonce pro chrchel zvolil lékařské označení, tedy sputuum.


 

Právě se děje

Další zprávy