Studenti chystají manifestaci za Kaplického knihovnu

Kateřina Eliášová
16. 1. 2009 18:10
Na internetu vzdávají hold architektovi tisíce lidí
Mladí lidé už za Kaplického jednou demonstrovali, předloni v říjnu se hlasitě postavili za to, aby jeho knihovna vznikla. Marně.
Mladí lidé už za Kaplického jednou demonstrovali, předloni v říjnu se hlasitě postavili za to, aby jeho knihovna vznikla. Marně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Příznivci architekta Jana Kaplického chystají na nejbližší dny manifestaci, požadující zahájení stavby Národní knihovny podle předlohy světoznámého architekta.

Kaplický zemřel ve středu v Praze na selhání srdce.

Datum happeningu zatím není známé. Organizátoři jej chtějí uspořádat až po architektově pohřbu.

"Vyčkáváme zveřejnění data pohřbu pana Kaplického. Neradi bychom vyvolávali rozruch při tak smutné události a ubližovali tím jeho rodině a památce," vysvětlila organizátorka akce, studentka politologie a práv Martina Bělíková.

Datum pohřbu zatím také nebylo zveřejněno.

Letná nebo Magistrát

Organizátoři manifestace zatím počítají pro svoji akci s dvěma lokalitami. Letnou, kde měla knihovna stát a Mariánským náměstím, sídlem pražského magistrátu.

"V pondělí podáme oficiální žádost na svolání akce," potvrdila Bělíková.

Organizátoři také připravují anglické znění stránek pro případné zahraniční zájemce.

Detail - bližší pohled na knihovnu z Letenských sadů.
Detail - bližší pohled na knihovnu z Letenských sadů. | Foto: Future Systems

"Nemáme žádné politické ambice, spíše chceme tichou podporu Kaplického projektu. Detaily ještě doladíme," uvedla Bělíková.

Tisíce lidí vzdávají Kaplickému hold

Na komunitním webu Facebook, kde byla pozvánka na happening zveřejněna, vznikla také skupina lidí, která vedle vyjádření úcty žádá Kaplického knihovnu v Praze.

Její stavba je zatím v nedohlednu. Peníze na ni nejsou, stejně jako vůle části politiků.

Dva dny po Kaplického smrti má "jeho" komunita přes deset tisíc příznivců z celého světa, každou minutu přibývají další.

"Smrt Jana Kaplického nás velmi zasáhla, chtěli jsme vyjádřit, že si práce Jana Kaplického stejně tak jeho samého velmi vážíme," řekla Aktuálně.cz spoluzakladatelka skupiny "Vzdávám hold Mistrovi Kaplickému a chci, aby v Praze stála jeho knihovna", studentka politologie a práv Martina Bělíková.

Kaplického smrt zneužili politici k hádkám

Politici, kteří mají částečně zakonzervování stavby knihovny na svědomí, se už začali kvůli smrti Kaplického hádat a vzájemně napadat. 

Foto: Ludvík Hradilek

Šéf socialistů Jiří Paroubek Lidovým novinám řekl, že Kaplického smrt zavinily částečně právě hádky o knihovnu. "Pro ty, co se zasloužili o skandalizaci jeho osoby i díla, by to mělo být varováním, aby se politici nesnažili mluvit do kumštu," doplnil jej bývalý ministr kultury Jandák.

"Je to nevkusné," reagovala ODS s tím, že socialisté zneužívají tragédii rodiny Jana Kaplického k politickým útokům.

 

Právě se děje

Další zprávy